Alkohol, pomirjevala in nož

Tina Recek Tina Recek
01.02.2019 16:28

Na sojenju Maji Zajec ena izvedenka ocenila, da obstaja zelo majhna možnost ponovitvene nevarnosti, druga dopustila možnost, da se je oškodovanec sam nabodel na nož

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maja Zajec trdi, da je nož kar sam zdrsnil v telo njenega fanta. Izvedenka je to možnost zanikala, dopušča pa možnost, da se je oškodovanec sam nabodel na nož.
Robert Balen

Z zaslišanjem izvedencev se je danes na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje 44-letni Maji Zajec za poskus uboja partnerja Iztoka Štupice. Tožilstvo ji očita, da je lanskega 29. septembra okoli 17. ure v hiši v Sneberski ulici v Ljubljani prijela za nož z rezilom 20 centimetrov in oškodovanca zabodla v levo polovico prsnega koša. Zajčeva je dejanje zagrešila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi zaužitega alkohola, v krvi je imela 1,7 do 1,8 miligrama na kilogram alkohola, in zaužitih tablet za pomiritev.
Izvedenka psihiatrične stroke Karin Sernec je obtoženo opisala kot negotovo osebo, ki zelo močno želi ugajati drugim. Pri njej je opazila, da izstopata zloraba alkohola in pomirjeval. Glede dogodka je ocenila, da je seštevek različnih dejavnikov pripomogel k impulzivnem ravnanju. To je strah obtoženke pred zapustitvijo, ko ji je partner kritičnega dne rekel, da jo bo zapustil, kombinacija zaužite alkoholne pijače in pomirjeval. Po mnenju izvedenke pri Zajčevi obstaja zelo majhna verjetnost ponovitvene nevarnosti. S to ugotovitvijo se ni popolnoma strinjala sodnica Ana Testen. Sernečeva je nato pripomnila, da sicer ne da v roke v ogenj, da Zajčeva ne bo v istih okoliščinah ponovila kaznivega dejanja. Vendar na podlagi preteklih dogodkov obstaja veliko večja verjetnost, da bo prej kaj naredila sebi kot drugemu.
Še bolj v prid Zajčevi je pričala izvedenka za sodno medicino Monika Čolnik. Dopustila je možnost, da se je Iztok Štupica - ko se je nenadoma dvignil iz ležečega položaja oziroma skočil iz postelje -, sam nabodel na nož. Tako namreč trdi on. Izvedenka je zanikala možnost, da bi pri opisanem gibanju oškodovanca obtoženka samo prislonila nož in da bi potem nož kar zdrsnil med njegova rebra. Zajčeva je namreč na pretekli obravnavi izjavila: "Iztok je ležal na postelji in imel noge na tleh. Nič ni govoril. Šla sem do njega, sedla zraven in se nagnila nad njega. Sploh nisem razmišljala, da imam nož v rokah. On pa se je dvignil in nož je kar zdrsnil v njegovo telo." Izvedenka je bila jasna: "Ena sila je morala biti. Ali deluje nož na telo ali telo na nož." Čolnikova je še ocenila, da je bila rana globoka od osem do deset centimetrov in široka okoli tri centimetre. "Cel nož pa ni šel v prsni koš," je še dejala in dodala, da je velika sreča, da se je tako končalo, kot se je. Pri tem je bilo ključno, da je Zajčeva takoj poklicala zdravniško pomoč, do prihoda reševalcev držala mokro brisačo na rani in da so reševalci pravočasno prišli in dali poseben obliž na rano. Prav tako je bilo pomembno za njegovo življenje, da ni nastala infekcija. Je pa Čolnikova sodišču še izročila zdravniško dokumentacijo ob sprejemu Štupice na ljubljansko urgenco, iz katere izhaja njegova izjava, da ga je partnerica zabodla z nožem.
Sodišče je še prisluhnilo izvedencu psihiatrične stroke Tristanu Riglerju. Ta je Zajčevo opisal kot egocentrično osebo z infantilno osebnostno strukturo. Poleg tega je še ugotovil, da se ob stiski in stresu zateče v svet fantazije.
Sojenje se nadaljuje v četrtek z zaključnimi besedami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta