Balkanski bojevnik: vpleteni niso delovali kot hudodelska združba

Damijana Žišt Damijana Žišt
26.06.2019 19:05

Višje sodišče je v zadevi Balkanski bojevnik nekaterim obsojenim znižalo zaporne kazni, ker so presodili, da jim je mogoče očitati (samo) trgovanje z drogo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Draganu Bjelkašu (prvi z leve) so višji sodniki znižali kazen za dve leti, Draganu Tošiću pa za leto in pol. 
Robert BALEN

Višji sodniki naj bi bili v zadevi Balkanski bojevnik, v katero so bili vpleteni domnevni člani kriminalne združbe balkanskega narkokralja Darka Šarića, ki naj bi bili trgovali z več kot dvema tonama kokaina, že sprejeli odločitev. Po naših podatkih so nekaterim obsojenim znižali zaporne kazni, ker so višji sodniki presodili, da jim ni mogoče očitati sodelovanja v hudodelski združbi, za kar jim je sodišče na prvi stopnji poleg večletnih zapornih kazni zaradi trgovanja z drogo določilo še kazen leto in dva meseca zapora.

Podaljšanje pripora in hišnega pripora

Konec maja letos so višji sodniki opravili javno sejo, saj so se na obsodilno sodbo prvostopenjskega sodišča pritožili domnevni vodja slovenskega dela Šarićeve kriminalne združbe Dragan Tošić ter obtoženi Dragan Beljkaš, Valter Abramović in Tadej Poljak. Preostali obsojeni se na sodbo niso pritožili, prav tako ne tožilstvo. Sodbe višjih sodnikov še nobeden od četverice in njihovih zagovornikov ni prejel. So pa nekateri obsojeni pred dnevi že prejeli sklepe o podaljšanju pripora oziroma hišnega pripora. Sodišče je v začetku junija odločilo, da se iz razloga begosumnosti pripor podaljša Tošiću, Bjelkašu, Petru Khermayerju in Jakobu Remškarju ter hišni pripor bratoma Miralemu in Mirzetu Lučeviću. In prav ta sklep o podaljšanju pripora je razkril, kako so višji sodniki odločili o pritožbi glede kazni, saj so te v njem zapisane. Spomnimo, da je marca lani ljubljansko okrožno sodišče Tošića in Bjelkaša zaradi trgovanja z drogo in združevanja v hudodelski združbi obsodilo na 16 let in pol zaporne kazni. Zaradi enakega očitka so bili obsojeni tudi Jakob Remškar (na enajst let in pol zapora), Mirzet Lucević (na šest let in pol zapora) ter Marko Bubljić na 16 let in mesec zapora. Preostali obsojeni so bili na prvostopenjskem sojenju spoznani za krive trgovanja z drogo in obsojeni na zaporne kazni, in sicer Peter Khermayer na deset let zapora, Miralem Lucević na šest let, Boštjan Kopčič na štiri leta, Robert Šabić na tri leta in osem mesecev zapora, Đemajlo Manđuka na tri leta zapora, Suzana Remškar na leto in mesec zapora, Tadej Poljak na dve leti in šest mesecev zapora ter Valter Abramović na dve leti zapora.

Stotine kilogramov droge

V več kot sto strani dolgi obtožnici, ki je bila delno spremenjena na vnovičnem sojenju, je tožilstvo obtoženim očitalo, da so v različnih vlogah v Sloveniji, Italiji, Srbiji in Črni gori organizirali hudodelsko združbo, ki je vsaj v letih 2008 in 2009 na območju Italije hranila in prodajala kokain, še prej pa so večkrat organizirali prevoz kokaina iz Južne Amerike, predvsem Urugvaja, v Evropo. Italijanski organi pregona so kriminalni združbi, ki je imela lovke razpredene tudi v Italiji, v tem obdobju zasegli 535 kilogramov kokaina.
Prav tako naj bi bili nekateri slovenski obtoženci, skupaj s še neznanimi člani kriminalne združbe Darka Šarića, sodelovali pri organizaciji, nabavi, pri zbiranju denarja ter transportu nekaj več kot 2,1 tone kokaina iz Urugvaja v Evropo. Vendar pa mamilo nikoli ni prišlo v Evropo, saj so ga urugvajski varnostni organi odkrili na ladji in ga zaplenili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta