Brščič proti Mescu: Lucija Ušaj Šikovec vložila članke, ki pojasnjujejo, kaj je to fašizem

Damijana Žišt Damijana Žišt
21.06.2019 14:14

Bernard Brščič, predsednik Domovinske lige, zasebno toži poslanca in koordinatorja Levice Luko Mesca, ker ga je označil za fašista.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanec Luka Mesec se je znašel na sodišču, ker naj bi razžalil Bernarda Brščiča.  
Robert BALEN

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes opravil predobravnavni narok v zasebni tožbi, ki jo je prek svoje odvetnice Lucije Ušaj Šikovec zoper koordinatorja Levice in poslanca Luko Meseca vložil Bernard Brščič, predsednik Domovinske lige. Slednji je zoper Mesca vložil tožbo, ker ga je ta označil za fašista. V obtožnem predlogu Mesecu očita kaznivi dejanji razžalitve, saj naj bi ga bil Mesec lani močno razžalil s svojimi izjavami, in sicer v državnem zboru in v oddaji Pogovor z opozicijo na javni televiziji. Mesec ni priznal krivde, zato se mu bo začelo sojenje, datum še ni znan.

Sporne izjave

​Povod za Brščičevo tožbo zoper Mesca je bila razprava v državnem zboru 29. novembra lani, v kateri je Mesec Brščiča označil za neoliberalca in fašista ter mu pripisal avtorstvo bloga Kavarna Hayek. "Zakaj je Kavarna Hayek, ki jo ureja Bernard Brščič, nekoč radikalen neoliberalec, danes fašist, govorila že desetletje proti obveznemu članstvu v obrtnih in gospodarskih zbornicah," je tedaj izjavil Mesec.

Bernard Brščič se čuti razžaljenega, ker ga je Luka mesec označil za fašista.  
Tit KOŠIR

Priče za razlago pojma fašizem

Ker je predobravnavni narok namenjen temu, da imajo obtoženi možnost priznati krivdo in da sodišču predlagajo dokaze, ki naj se izvedejo na sojenju, do katerega pride, ko obtoženi ne priznajo krivde, sta obe strani v sodni spis vložili dokaze. Odvetnica Lucija Ušaj Šikovec je vložila tri članke v angleškem jeziku (v roku meseca dni bodo v spis vložili slovenske prevode), ki pojasnjujejo, kaj je to fašizem. Predlagala pa je tudi zaslišanje novinarja Jožeta Biščaka. Odvetnik Dino Bauk, ki zastopa Meseca, pa je v sodni spis vložil več člankov slovenskih medijev, v katerih so bili objavljeni tudi Brščičevi tviti, ki izražajo precej nestrpnosti do drugih. Predlagal je tudi zaslišanje zgodovinarja Luke Lisjaka Gabrijelčiča ter filozofa Mladena Dolarja ter drugih strokovnih prič, ki bodo "s strokovnim znanjem bistveno prispevale k razjasnitvi okoliščin obravnavanega kaznivega dejanja". Predlagal je še zaslišanje predstavnikov judovske, muslimanske, romske, begunske skupnosti in LGBT, ki so pogosto tarče Brščičevih sovražnih in nestrpnih izjav.
"To, da sem Bernarda Brščiča opisal kot fašista, ni bila razžalitev, ampak politični opis njegovega delovanja," je ob prihodu na predobravnavni narok poudaril Mesec. Napovedal je, da bo poskrbel za kritično obravnavo izjav in učinkov, ki jih ima Brščič na družbo, predvsem na skupine ljudi, ki jih v tej družbi napada.
Brščič pa je po sojenju povedal, da z "naivnim pričakovanjem, da imamo pravno državo, pričakujem, da bo sodišče osebam, kot je Mesec, onemogočilo, da kar po želji, brez razloga in z lažmi žali ljudi".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta