Direktorica sodišča demantirala predsednika: Hčerko priče je izbral Omerzu

Zora Štok Zora Štok
20.09.2019 15:22

Na sojenju Stanku Omerzuju, predsedniku delovnega sodišča v Mariboru, je danes o zaposlitvi hčerke priče, ki je izpovedala v prid obdolženemu, pričala direktorica omenjenega sodišča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanko Omerzu in njegov zagovornik Velimir Cugmas sodišču očitata bistvene kršitve postopka in zavlačevanje.  
Vesna Lovrec

Na okrajnem sodišču v Mariboru se je danes nadaljevalo sojenje 63-letnemu Stanku Omerzuju, predsedniku delovnega sodišča v Mariboru, obdolženemu zalezovanja nekdanje intimne prijateljice iz Slovenske Bistrice. Kot priča je bila zaslišana Darja Žavcer Röhlisberger, direktorica omenjenega sodišča, in sicer zaradi zaposlitve Špele Levačič, hčerke Metke Levačič, nekdanje tesne prijateljice oškodovanke, ki je bila slednji sprva v oporo, potem pa je v postopku zoper sodnika pričala njemu v prid in mu pred tem tudi povedala veliko podrobnosti iz osebnega življenja oškodovanke.

O zaposlitvi odločal predsednik

Med več kot uro trajajočim zaslišanjem je direktorica sodišča pojasnila, kako potekajo postopki za zaposlitev strokovno-tehničnega osebja (kot so na primer strojepiske). Kot priča je bila vabljena zato, ker je obdolženi na obravnavi 29. avgusta letos zatrdil, da ni imel pojma, kdo vse je kandidiral za razpisano delovno mesto strojepiske, saj kot predsednik sodišča s tovrstnimi zaposlitvami nima nič. Na tej obravnavi je Metko Levačič o zaposlitvi hčerke spraševala tudi sodnica, ki vodi postopek, Karmen Krajnc, in na njeno vprašanje, ali ve, kdo je hčerkin neposredno nadrejeni, je priča izjavila, da je "v bistvu to gospod Omerzu". Njegov zagovornik Velimir Cugmas je takrat pripomnil, da se moti in da je strokovno-tehničnemu osebju nadrejena direktorica sodišča.

Listek kot izjema

Tudi o izbiri Špele Levačič kot najbolj primerne kandidatke je bila direktorica sodišča zgolj obveščena. "Tako je tudi običajno. Predsednik opravi izbiro, mene o tem obvestijo in potem uredim vse potrebno za sklenitev pogodbe o zaposlitvi, ki jo tudi podpišem. Tudi v primeru Levačičeve je bilo tako, le da se je tokrat prvič zgodilo, da sem dobila listek z zapisom, s katerim datumom naj uredim zaposlitev, večinoma mi to povedo ustno. Pisalo je, da je izbrana Špela Levačič in naj do 22. marca 2018 pripravim pogodbo o zaposlitvi. To sem tudi naredila in 26. marca 2018 je Levačičeva začela delati v vložišču," je med drugim povedala Darja Žavcer Röhlisberger. O razlogu za zapis datuma na listku pa je direktorica dejala, da je bil naveden zato, ker je 23. marca odšla na napovedan dopust in je do odhoda pač morala opraviti svoje delo. Dejala je tudi, da ne pred izbiro Levačičeve ne po njej ni bilo nikakršnih zapletov. "Na ime sem postala pozorna maja letos, ko sem v časopisu zasledila članke o okoliščinah njene zaposlitve. Sicer pa nikdar nisem dvomila o odločitvah predsednika sodišča niti nisem imela razloga za to," je zatrdila direktorica delovnega sodišča. Njuno sodelovanje je opisala kot dobro, da sicer vedno nista veliko komunicirala, a da so ji bila vrata njegove pisarne zmeraj odprta. Tudi pristojnosti med njima so jasno razmejene, je poudarila. Pred štirimi leti je na podlagi ugotovitev računskega sodišča na njo prenesel odločanje o kadrovskih zadevah oziroma podpisovanje pogodb o zaposlitvah. "Ničesar pa ne naredim brez odredbe predsednika," je poudarila direktorica, na vprašanje Stanka Omerzuja, kako vidi njuno sodelovanje, pa je odvrnila, da ga je kot predsednika vedno spoštovala, "vse ostalo so njegove moralne vrednote in v to se ne bi spuščala", je bila odločna.
Neuradno je bilo slišati, da ni izključena možnost, da tožilka izbor pričine hčerke na delovno mesto na sodišču, ki mu predseduje obdolženi, pošlje v presojo Komisiji za preprečevanje korupcije.
Sojenje se bo nadaljevalo v četrtek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta