(FOTO) 19-letnica uporabila tampon, doživela sindrom toksičnega šoka in umrla

A.L.
14.10.2019 11:17

"Maddy je dobila drisko, vročino, začela je bruhati. Prepričani sva bili, da gre za običajen virus," je pripovedovala njena mati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

56-letna Američanka Dawn Massabni želi ljudi po vsem svetu opozoriti na nevarnost sindroma toksičnega šoka, ki ga je tri dni po 19. rojstnem dnevu doživela njena hči Maddy in umrla. Za njeno smrt naj bi bil kriv tampon, ki je povzročil toksičen šok. "Redno je menjavala tampone. Vem, da je takrat imela menstruacijo, a vse je počela tako, kot je potrebno," je povedala skrušena mati.
Povedala je še, kako se je hčerka, ki je bila odlična študentka modnega oblikovanja, med spomladanskimi počitnicami vrnila domov. Za njen rojstni dan, ki ga praznuje marca, so se odpravili na kosilo. "Tam se je počutila normalno, ko smo prišli domov, pa je nenadoma zbolela," je za britanski tabloid The Sun povedala Massabnijeva. "Maddy je dobila drisko, vročino, začela je bruhati. Prepričani sva bili, da gre za običajen virus," je dodala. Maddy je negovala tudi ponoči, a se je njeno zdravstveno stanje močno poslabševalo. "Tudi to me ni posebej skrbelo. Maddy je bila zdravo dekle, redno je telovadila in se zdravo prehranjevala. Ni bilo razloga, da bi nenadoma hudo zbolela." A le nekaj dni kasneje je njeno stanje postalo kritično.
{facebookpost}https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2039609439612951&set=p.2039609439612951&type=3{/facebookpost}
"Komaj se je premikala. Dvigovala sem jo iz postelje, naredila je lahko le nekaj korakov. Premikala se je kot robot, težko je normalno funkcionirala. Umirala je. Sindrom toksičnega šoka uniči telo v le nekaj dneh in prav to se je zgodilo Maddy," težko obdobje opisuje njena mati. "Poklicala sem reševalce, nezavestno so jo odpeljali v bolnišnico. Držala sem jo v naročju in jo prosila, naj ozdravi. Govorila sem ji, kako rada jo imam. Umrla je v mojem naročju. Bilo je grozljivo," se spominja 56-letnica. 
V bolnišnici so 19-letno Maddy sicer priklopili na aparate. Ko so zdravniki sporočili, da so njeni organi odpovedali, se je Dawn Massabni odločila, da hčer odklopijo z aparatov. "To je bila moja najtežja odločitev v življenju," je priznala. 
{facebookpost}https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2039609429612952&set=p.2039609429612952&type=3{/facebookpost}
Preiskava po smrti je pokazala, da je Maddy zaradi nošnje tampona doživela sindrom toksičnega šoka. Tega povzroča bakterija Staphylococcus aureus, ki se pri ženskah razraste v nožnici in proizvaja strupene snovi. Nevarnost se pojavi, ko bakterije pričnejo proizvajati strupe, zaradi česar pride do sindroma toksičnega šoka. Povečana možnost za omenjeni sindrom po mnenju strokovnjakov povzroča tudi podaljšana uporaba tampona od priporočene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta