(FOTO) Ponesrečeno jamarko bi lahko rešili čez nekaj ur, ekipa reševalcev z minami še naprej širi ožine

STA
16.04.2023 08:29

Ekipa za širjenje ožin jamarskih reševalcev je na delu vse od druge ure zjutraj. Stopnjasto brezno je polno ožin, ki jih morajo pred varnim prenosom ponesrečenke razširiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reševanje se nadaljuje.
Ecra Rescue

Reševanje ponesrečene jamarke, ki ji je v soboto okoli 18.30 pri raziskovanju nove jame blizu Cerknice na glavo padel kamen, še vedno poteka. Ekipa za širjenje ožin jamarskih reševalcev je na delu vse od druge ure zjutraj. Stopnjasto brezno je polno ožin, ki jih morajo pred varnim prenosom ponesrečenke razširiti.

Vodja Jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek je povedal, da je ponesrečenka nezavestna, vendar stabilna in odzivna na dražljaje, pri njej je medicinska ekipa in spremlja njeno stanje. Na delu je več kot 60 jamarskih reševalcev. V jami ob ponesrečenki je medicinska ekipa z zdravnico. Vodja reševalne akcije Luka Zalokar je napovedal, da bi lahko reševanje trajalo še dve ali tri ure. Jamarji sproti minirajo notranjost jame, da bi ponesrečenko lahko varno spravili ven. Paziti morajo, da se pri reševanju njeno stanje ne poslabša. 

V primeru, da se bo reševaje zavleklo, bodo v jami vzpostavili tople točke, da ponesrečenka ne bi utrpela podhladitve. V najslabšem primeru bodo v jami naredili improvizirano operacijsko sobo, o tem bo odločal zdravnik. 

Vodja regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je povedal, da bodo poškodovanko, takoj ko bo možno, odpeljali v najbližjo bolnišnico. So tudi v stiku z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom. Dodal je, da je reševanje zelo zahtevno, daj je jama zelo ozka in ni navpična. Ker dosedaj ni bila odkrita, si pomagajo le s skico. Zaradi dobre logistične podpore je reševanje lažje kot v gorah. 

Iz jame so prišli preostali štirje jamarji Jamarskega društva Rakek, ki so skupaj s ponesrečeno jamarko raziskovali novo jamo. Eden med njimi je jamarskim reševalcem narisal načrt jame ter jih opozoril na številne ožine in podore, ki bi že ob nekoliko močnejših vibracijah lahko povzročili nove težave.

Do nesreče je prišlo pri raziskovanju nove jame v bližini Dolenje vasi pri Cerknici. V jamo je odšlo šest jamarjev. Ko se je na globini okoli 100 metrov zgodila nesreča, je eden med njimi prišel iz jame in obvestil reševalne službe, štirje pa so ostali pri poškodovanki. Ostali jamarji niso bili poškodovani.

Ecra Rescue

Na reševanju sodeluje trenutno prek 60 jamarskih reševalcev iz vseh slovenskih reševalnih centrov. V jami je ekipa 20 jamarjev in medicinske ekipe, v kateri je zdravnica in dva zdravstvena tehnika. Na kraj nesreče pa prihajajo nove ekipe jamarskih reševalcev, ki bodo zamenjale tiste, ki so delali celo noč.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta