(FOTO) Razbijanje avtomatov v Kopru: Avtomat razbil 13-letnik, zraven še dva 15-letnika in 16-letnik

Danijel Cek
04.09.2024 10:00

Čeprav sobotno razbijanje najstnikov v Kopru še vedno močno odmeva, so se glave vseh vpletenih očitno ohladile.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po pripovedovanju domačinov je bilo v soboto za dvorano Bonifika približno sto mladih.

Oče enega od najstnikov, ki je po dogajanju na tik-toku kritiziral policiste in jih zaničeval, je objavil spravljivejši posnetek, na policijski postopek pa se ni pritožil nihče. Na policiji poudarjajo, da so kazensko odgovorni mladostniki od 14. leta naprej.

Po sobotnem incidentu, ko je nekaj mladih pred očmi skoraj stotih vrstnikov za koprsko dvorano Bonifika brezobzirno razbilo avtomat za napitke in iz njega kradlo pijačo, pred tem pa so metali petarde proti ljudem, so s koprske policijske uprave včeraj poslali dodatne odgovore. Pojasnili so, da so letošnje poletje dobili že več prijav domačinov o divjanju mladih s skuterji in vožnjah po zadnjem kolesu, zaradi česar so izvedli več poostrenih nadzorov.

Tak nadzor so pripravili tudi minulo soboto in zasegli dva mopeda. Z enim od zaseženih mopedov se je najstnik vozil po zadnjem kolesu, drugi pa ni imel vozniškega dovoljenja. En moped so potem dokončno zasegli, ker so ugotovili, da je tehnično precej pomanjkljiv, za drugega pa so na tehničnem pregledu dokazali, da je predelan.

Namesto največ 25 kilometrov na uro je moped dosegel hitrost kar 86 kilometrov na uro. Policisti so v soboto tri mladostnike le opozorili, naj nosijo čelade in naj ne vozijo po pločniku.

Nekaj staršev ni bilo doma

Pravo dogajanje pa se je v soboto začelo kmalu po deveti uri, ko so na OKC-ju prejeli nekaj klicev občanov, zgroženih nad ravnanjem mladostnikov. Najstniki so proti ljudem metali petarde, nekaj očividcev pa je videlo in slišalo, kako so razstrelili avtomat s pijačami in iz njega nato kradli pijače. Policisti so ugotovili, da je avtomat razbil 13-letnik iz Kopra, med krajo pijače iz avtomata pa so prijeli 15-letnika iz Kopra, 15-letnika iz okolice Kopra in 16-letnika iz Izole.

Najstniki so v soboto zvečer s silo najprej poškodovali enega od avtomatov z napitki, v nedeljo iz maščevanja pa še drugega.  

Ker so se pri tem upirali, so policisti uporabili strokovne prijeme in fizično silo. Vse tri so odpeljali na policijsko postajo, od koder so poklicali njihove starše in jim jih kasneje predali. Po naših informacijah nekaterih staršev ni bilo doma, zato so se mladoletniki kar precej časa zadržali s policisti na postaji. Po njih naj bi na postajo prišli tudi drugi sorodniki.

Koprski policisti trojico utemeljeno sumijo, da so zagrešili kaznivo dejanje poškodovanje tuje stvari in kaznivo dejanje tatvine. Kot so včeraj pojasnili, preiskava še vedno poteka, ugotavljajo dejstva in okoliščine. Ko bodo preiskavo končali, bodo storilce kazensko ovadili tožilstvu ali o dogodku tožilstvu poslali le poročilo.

Kazensko odgovorni od 14. leta naprej

Po pripovedovanju domačinov je bilo v soboto za dvorano Bonifika približno sto mladih.

Po številnih vprašanjih, kako je s kazensko odgovornostjo tako mladih prestopnikov, so s koprske policijske uprave pojasnili, da so po konvenciji Združenih narodov iz leta 1989 otroci vsi, ki še niso dopolnili 18 let, po našem kazenskem zakoniku pa so za svoja dejanja odgovorni le otroci, ki so starejši od 14 let. Odgovorne za svoja dejanja naša zakonodaja ločuje na mlajše mladoletnike (od 14 do 16 let) ter starejše mladoletnike (od 16 do 18 let) in mlajše polnoletnike od 18 do 21 let starosti. Če bodo 13-letniku dokazali, da je razbil avtomat s pijačo, za to dejanje ne bo mogel biti kazensko odgovoren. So pa morali policisti za dejanje 13-letnika poleg staršev obvestiti tudi center za socialno delo in tožilstvo.

"Zaradi interesa preiskave podrobnejših informacij trenutno ne moremo deliti z javnostjo. Zaradi zakona o varstvu osebnih podatkov pa tudi ne moremo razkrivati podatke o morebitni predkaznovanosti mladoletnih osumljencev. Trenutno ni znana niti točna škoda, ki je nastala pri tem dejanju," je v odgovoru zapisala Anita Leskovec s koprske policijske uprave.

Mladoletniki zagrešijo povprečno 88 kaznivih dejanj na leto

Na območju koprske policijske uprave so v zadnjih petih letih obravnavali v povprečju 88 kaznivih dejanj mladoletnikov na leto. Na policiji ugotavljajo, da njihovo število ne raste. Mladoletniki najpogosteje kradejo, zatajijo očitno ukradeno blago in razbijajo, sledijo pa še dejanja nasilništva ... Policisti v Kopru pa so letos obravnavali že 264 kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, kar je 30 odstotkov več kot lani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta