Gozdni Rambo končno aretiran

dr
19.07.2020 15:32

Moški je najprej policistom zasegel orožje, potem pa se šest dni skrival v gostem gozdu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemški policisti so imeli veliko dela. Slika je simbolična.
EPA

Nemški policisti so v petek po šestdnevni iskalni akciji, podobni tistim v filmski uspešnici Rambo, aretirali do zob oboroženega moškega, za katerega sumijo, da jim je ukradel orožje. Moški, po navedbah policije gre za Yvesa Rauscha, ki se ga je medtem v medijih prijel vzdevek Gozdni Rambo, je bil na begu od pretekle nedelje, ko je na obrobju Oppenaua napadel štiri policiste, jim odvzel orožje in pobegnil v Schwarzwald (Črni gozd). Policisti so 31-letnega Rauscha izsledili po zaslugi namiga dveh prič. Ko so ga našli, se je po navedbah vodje iskalne akcije Jürgna Riegerja skrival v grmovju. Pred njim so na tleh ležale štiri pištole. Osumljenec je v rokah držal sekiro, še eno pištolo in pismo. Rausch je bil med aretacijo lažje poškodovan, hkrati je lažje rane prizadejal tudi enemu od policistov, ko ga je porezal s sekiro.
"Končno sem si oddahnil. Srečen in hvaležen sem, da se je ta nenavadna drama v našem kraju vendarle končala," je novinarjem povedal Uwe Gaiser, župan vasice Oppenau. Vse skupaj se je začelo prejšnjo nedeljo, ko je policija prejela klic, da so pred gozdno kočo na obrobju vasice Oppenau v Baden-Württembergu opazili sumljivega človeka v kamuflažnih oblačilih ter oboroženega z lokom in puščicami. Ko so prišli na prizorišče, je moški policiste presenetil, vanje uperil pištolo in jih razorožil.
Kar 200 policistov je nato pet dni prečesavalo gozd, pri čemer so si pomagali s helikopterji, termalnimi kamerami in slednimi psi. Preiskali so vsa zapuščena poslopja, jame in stare bunkerje na omenjenem območju, vendar osumljenca niso našli. Rausch, ki nima nikjer prijavljenega stalnega prebivališča, naj bi bil že nekaj časa živel v gozdu. "Domnevamo, da 31-letnik dobro pozna okolico Oppenaua in se spretno giba po tamkajšnjem zahtevnem terenu," so sporočili predstavniki policije.
Za zdaj ni jasno, ali se skriva za Rauschevim dejanjem politični motiv ali pa se je brez posebnega razloga odločil pobegniti pred policijo. Rausch naj bi bil nedavno v lokalni restavraciji pustil dve strani dolgo besedilo o "harmoničnem življenju v naravi in z njo", ki so ga nekateri nemški mediji označili za njegov manifest. Časnik Bildt je poročal, da je vsebina besedila zelo podobna neoludističnemu eseju Industrijska družba in njena prihodnost Theodora Kaczynskega, zloglasnega serijskega bombaša, ki je poskušal s serijo bombnih napadov po vseh ZDA med letoma 1978 in 1995 sprožiti revolucijo. Toda policija je sporočila, da Rausch najverjetneje ni avtor besedila, ki ga je pustil v restavraciji.
Po navedbah revije Der Spiegel so Rauscha že kot 15-letnika obsodili zaradi hujskanja ljudi, potem ko je na neko poslopje narisal grafit, uperjen proti Judom. Leta 2010 so ga obsodili na tri leta in pol zapora, ker je nekemu znancu povzročil hude telesne poškodbe, potem ko ga je ustrelil s samostrelom. Njegovi sorodniki in prijatelji so za nemške medije povedali, da je bil incident leta 2010 le tragična nesreča in da Rausch, ki se je v zaporu izučil za mizarja, ni nevaren za lokalne prebivalce. Njegova mama je med intervjujem za časnik Mittelbadische Presse izjavila, da je Rausch v zaporu doživel grozljive stvari in da je policistom grozil s pištolo, ker ga je zaradi možnosti, da bi morda moral nazaj v zapor, zajela panika. (dr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta