Hrvaška vplivnica in blogerka z možem obtožena prevare, med oškodovanimi tudi novinarji in odvetniki

M.R.
09.01.2024 10:58

Na Hrvaškem so zaradi petih kaznivih dejanj prevare vložili obtožnico proti vplivni 36-letni hrvaško-avstralski blogerki ter influenserki Adriani Matak in njenemu 31-letnemu možu Luki Grgi Mataku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Par naj bi po selitvi v London zahajal tudi v luksuzno hotelsko verigo Ritz.
EPA

Tožilstvo paru očita, da je od novembra 2018 do septembra 2023 na račun petih različnih oškodovancev pridobil za okoli 350 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi. V obtožnici je zapisano, da je Luka Grga Matak sklenil pogodbe za investicijsko upravljanje s sredstvi oškodovancev na trgu kapitala. 

A par je dobro vedel, da se v resnici s tem ni mislil resno ukvarjati, saj podjetje, ki je pisano na moža hrvaško-avstralske blogerke, nima prijavljene dejavnosti za nudenje investicijskih uslug.

Ko so bile pogodbe sklenjene, so jima oškodovanci vplačali za okoli 350 tisoč evrov denarja na podjetje obtoženega. Nato pa sta obtožena oškodovancem kazala neresnična poročila o dobičkih in se na različne načine izgovarjala, zakaj jima denarnih sredstev ne moreta vrniti. Denarja v resnici sploh nista investirala na trgu kapitala, temveč sta ga zadržala zase, trdi tožilstvo. Sodišču je zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti predlagalo pripor za oba obtožena. 

Med prevaranimi so bili po pisanju hrvaških medijev tudi nekateri novinarji in odvetniki. Kot so sami potrdili, naj bi jima v pričakovanju dobička predali celotne življenjske prihranke. Preiskavo je odredilo tožilstvo na podlagi vloženih prijav proti paru. Oba so prijeli in zdaj na sodni razplet čakata v priporu.

Časnik Jutarnji list poroča, da naj bi med zaslišanji par krivdo zanikal in zatrjeval, da bodo sredstva upnikom nakazana. Zatrdila naj bi, da so nastale težave pri prenakazovanju denarja s trgovalnega računa na račun hrvaške banke. Poleg tega sta tudi zatrjevala, da je na nekem trgovalnem računu že 600 tisoč evrov in da bosta poplačala vse, ki se čutijo oškodovane. 

Po poročanju hrvaške televizije N1 naj bi paru en odvetnik nakazal več kot 81 tisoč evrov, novinarka pa naj bi jima predala približno 75 tisoč evrov. Še tri osebe naj bi jima nakazale 226 tisoč kanadskih dolarjev (slabih 155 tisoč evrov), 14 in 24 tisoč evrov. 

Na koncu se nista več oglasila

"Bili smo prijatelji in se pogosto družili. Adriana me je povezala s svojim možem. Govorila sta, da se Luka uspešno ukvarja s trgovanjem z vrednostnimi papirji in da lahko preko njega vložim denar. Vedno sta vozila luksuzne avtomobile in živela luksuzno življenje in nisem dvomila, da je Luka pri svojem delu uspešen. Vložila sem denar in od Luke prejela svetovalno pogodbo. V njej je pisalo, da bo z vplačanim denarjem razpolagal na delniškem trgu. Poleg tega je v pogodbi tudi pisalo, da lahko v vsakem trenutku vzamem svoj denar oziroma da mi ga bo on takoj vrnil, če bom to zahtevala," je povedala ena od žrtev. 

"Pozneje sem izvedela, da on za to sploh nima pooblastil, a on in njegova žena sta nas prepričevala, da je denar investiran. Pojasnjevala sta, da so se sredstva povečevala na mednarodnem kapitalskem trgu in nam predočila lažna poročila, iz katerih je izhajalo, da je vloženi znesek narasel. Od mene je zahteval, naj vložim še več denarja, saj da je zardi situacije na trgu zdaj ravno pravšnji trenutek za vlaganje. Ko sem zahtevala izplačilo, sta obljubljala, da bosta to storila v nekaj dneh, ker da so težave z banko. Na koncu se nista več oglašala," je povedala ena izmed žrtev, enako pa naj bi po poročanju hrvaških medijev pričale tudi ostale.

Na veliki nogi zaživela v Londonu

Spletni portal 24sata pa navaja izpoved povratnice iz Avstralije, ki na Hrvaškem vodi podjetje za organizacijo porok. Povedala je, da sta Luka in Adriana začela živeti na veliki nogi, ko sta se preselila v London. Tako naj bi hodila v luksuzne hotele Ritz, se oblačila v luksuzne znamke, kot so Gucci, Versace in Hermes. Pred tem po njenih besedah Adriana ni imela denarja niti za stroške. Nato pa naj bi se v britanski prestolnici včlanila v elitne ženske klube in spoznavala druge ženske iz tega okolja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta