Inšpektor in slaščičar v pričakovanju obtožnice zaradi piškotov s THC

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
24.02.2019 17:59

Mariborsko sodišče je končalo preiskavo zoper podjetnika Nika Štekarja in inšpektorja Zlatka Babiča, ki sta predlani povzročila škandal s peko piškotov z vsebnostjo THC-ja v proizvodnem obratu slaščic v Hočah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Korektno sodelujem z državnimi organi, v tej fazi vam ne morem in tudi ne smem povedati nič," je bilo vse, kar je po izbruhu afere Večeru povedal šef slaščičarne Niko Štekar.
Andrej Petelinšek

Zgodba o nenavadni postrežbi v slaščičarni Štekar v Hočah, ki je predlani odmevala zaradi suma, da se je lastnik slaščičarne svojim prijateljem podtaknil kolačke s preveliko vsebnostjo kanabinoida, se ne bo končala zgolj kot neslana šala, zaradi katere sta dva od vpletenih potrebovala zdravniško pomoč. Kriminalisti so v povezavi s tem škandalom kazensko ovadili šefa slaščičarne Nika Štekarja in tudi njegovega sokrajana, sanitarnega inšpektorja Zlatka Babiča, ki je slaščičarju prinesel prepovedane substance in ga nagovoril, da mu speče omamne kolačke.

Piškotov nista kupila, dobila sta jih v dar

Na zahtevo mariborskega tožilstva je stekla sodna preiskava, ki se je na Okrožnem sodišču v Mariboru tudi že končala. Zdaj je primer v fazi sestavljanja obtožnice. Inšpektorja so kriminalisti obremenili za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, za kar je predpisana kazen od enega do desetih let zapora. Slaščičarja, ki naj bi bil kolačke spekel v proizvodnem obratu, potem pa jih v lokalu ponudil več gostom, pa so ovadili za omogočanje uživanja prepovedanih drog, za kar kazenski zakonik predvideva od enega do dvanajstih let zapora.
Policija inšpektorju in slaščičarju najbrž ne bi bila nikoli prišla na sled, če je ne bi avgusta 2017 dosegla prijava iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, kjer so sprejeli mlajši par, ki skoraj ni vedel zase. Moški in ženska, ki sta kazala očitne znake zadrogiranosti, sta zdravstvenemu osebju razložila, kaj vse sta zaužila tistega dne, in pokazalo se je, da se tako počutita zaradi piškotov, o katerih menda nista vedela, da je bil v njih THC, sta pa kasneje nekaj teh piškotov izročila kriminalistom in jim izdala, da sta jih dobila pri Štekarju. Že čez nekaj so policisti opravili hišno preiskavo v njegovih zasebnih in poslovnih prostorih in pričela se je razpletati zagonetka, kako so domnevno prepovedane substance pristale v piškotih, ki sicer niso šli v prodajo, pač pa v dar.

Inšpektorju opozorilo pred odpovedjo

Maslo z vsebnostjo THC-ja naj bi bil slaščičarju prinesel sokrajan Babič, zaposlen na mariborskem zdravstvenem inšpektoratu, in ga zaprosil, naj mu speče piškote. Štekar mu je ustregel in maslo uporabil pri peki dobrega kilograma piškotov. Ko je inšpektor prišel po njih, sta si sporno sladico razdelila. Babič je svojo škatlo s kukiji odnesel domov, menda zgolj za svojo uporabo, druga škatla pa je ostala pri slaščičarju, ta pa je s piškoti pogostil njemu znane goste, ne da bi jih bil opozoril, da jim je postregel pecivo, za katero je uporabil prepovedan recept. Kakopak so kriminalist hišno preiskavo opravili tudi pri inšpektorju Babiču in pri njem našli nekaj sadik konoplje, o čemer je osumljeni obvestil tudi delodajalca, Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije. Zaradi utemeljenih sumov, ki so ga doleteli, so Babiču v službi izrekli opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja, je Večeru pojasnila tiskovna predstavnica zdravstvenega inšpektorata Andreja Mojškrc in dodala, da je inšpektor sicer v bolniškem staležu.
Kako sta se obdolženca zagovarjala v preiskavi, pa javnosti uradno ni doseglo, saj so postopki, dokler ne pride do predobravnavnega naroka oziroma glavne obravnave, tajni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta