Kaj je povedal skesanec v zadevi Kavaški klan: Ker so od njega zahtevali, da mori, jih je izdal

Damijana Žišt
05.11.2021 07:00
Domnevni šef slovenske podružnice klana Klemen Kadivec je po trditvah tožilstva nekaj časa posle z drogo vodil še iz pripora, kamor so mu pritihotapili kriptiran telefon
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tožilec Jože Levašič je zoper 24 obtoženih napisal kar 490 strani debelo obtožnico. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana POSSNIG

Domnevni člani slovenske podružnice zloglasne kriminalne združbe Kavaški klan, ki izvira iz Črne gore, se bodo znašli na sodišču. Štiriindvajset obtoženih se je, kot smo poročali včeraj, znašlo v 490 strani dolgi obtožnici tožilca Jožeta Levašiča s specializiranega državnega tožilstva. Očita jim trgovanje z drogo, posel pa je potekal od decembra 2018 do maja letos, ko je slovenska policija izvedla številne aretacije osumljenih, ki so bili vpleteni trgovino z drogo na območjih Slovenije, Španije, Nizozemske, Nemčije, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Italije in drugih držav. V Slovenijo so obtoženi v tem času pripeljali najmanj 534 kilogramov kokaina ter po nekaj kilogramov drugih prepovedanih substanc.

Ko ni zmogel več, se je obrnil na policijo

Med obtoženimi pa ni, kot smo poročali, skesanca Darka N., ki je policiji in tožilstvu, ki je usmerjalo delo policije, zelo pomagal, da so policisti lahko maja razbili kriminalno združbo. Darko N., ki je že dobil novo identiteto in bo proti drugim nastopil kot priča, je policiji maja lani podal tri kazenske ovadbe zoper druge člane. V njih je natančno pojasnil delovanje zelo dobro organizirane kriminalne združbe, policiji je predal tudi številne posnetke iz kriptiranih telefonov, kjer je shranjeval podatke o poslih z drogo ter druge dokaze. Tajni delavec policije je postal konec maja lani, status je izgubil junija letos. Policija mu je podelila psevdonim TD 7003, saj je v združbi tajno deloval s še drugimi tajnimi delavci policije do aretacij 14. in 15. maja letos. Izvedeli smo, da se je za sodelovanje s policijo odločil zato, ker mu je tako svetovala odvetnica, na katero se je obrnil za pomoč, saj naj bi bil po nekaj mesecih sodelovanja v tej združbi prišel v brezizhodno situacijo, ko so od njega zahtevali, da dela čedalje več. Kaplja čez rob, ki ga je pognala iz omenjene združbe in ga na neki način prisilila v sodelovanje s policijo, pa je bila, "da so začeli zahtevati od mene tudi, da organiziram in delam logistiko za umore, torej da sam ubijem koga po njihovem naročilu ali pa da zagotovim podporo ljudem, ki bi prišli v Slovenijo koga likvidirat", je zaupal policiji ob podaji ene od ovadb.{infobox-gray_full}179056{/infobox-gray_full}

Dogovorjenega se šefa nista držala

​​Svoje navedbe v kazenskih ovadbah je Darko N. znova potrjeval na zaslišanjih v sodni preiskavi, ki je bila uvedena zoper domnevne člane slovenske celice Kavaškega klana. Povedal je, da je z drogo sicer trgoval, še preden je postal član te celice. "Nato pa me je septembra 2018 kontaktiral Uroš I. in povedal, da pozna ljudi, ki se ukvarjajo s prodajo droge po Evropi, da imajo veliko denarja, da bi oni dali nekaj denarja v firmo, ki bi jo jaz vodil. Ko sem pristal na posel, me je Uroš spoznal s Klemnom Kadivcem. Na prvem sestanku sva se pogovorila glede deležev, firme, povedal mi je za Filipa Vrzića, svojega poslovnega partnerja iz Beograda. Dogovor je bil, da se vsi zaslužki delijo na štiri dele, med nas tri in šoferja, ki vozi drogo. Moja naloga je bila, da poskrbim glede prevozov, legalnega tovora, njihova pa, da priskrbijo drogo. Čez nekaj dni mi je Kadivec prinesel kriptiran telefon. Konec oktobra ali v začetku novembra je v Slovenijo prišel Vrzić, dobili smo se skupaj s Kadivcem in dorekli vse podrobnosti posla," je razlagal Darko N.

Dogovorili so se tudi, kakšen bo ustanovni vložek vsakega od njih pri ustanovitvi prvih dveh podjetij za transport ter kako si bodo delili dobiček od prodaje droge. Upal je, da bo na hitro veliko zaslužil, a ni bilo tako. "V posel sem v začetku vložil deset tisoč evrov, denar sem si izposodil. Iz meseca v mesec sem upal, da bom zaslužil, tako kot smo se dogovorili, toda ves zaslužek od droge je dejansko jemal Kadivec. Poleg tega pa nisem mogel kar reči, tega se ne grem več, jaz izstopam, bile so grožnje, pritiski, Kadivec je hotel čedalje več," je povedal Darko N. Sam je moral plačati tudi najeme tovornjakov in prikolic, s katerimi so prevažali drogo, pokrivati stroške prevozov droge, "Kadivec in Vrzić tega nista hotela več, zato sem se dodatno zadolževal". Upal je, da mu bo uspelo dolgove poravnati. "Strah me je bilo, hotel sem se nekako rešiti tega, da bi lahko živel normalno življenje naprej. Bal sem se, da bom sebe in celo družino spravil v nevarnost, kar se je res zgodilo. Zdaj smo vsi v nevarnosti in nimamo več življenja, ki smo ga imeli, vse smo morali prekiniti," je dodal.

Posel z drogo vodil iz pripora

Tudi tožilstvo v obtožnici trdi, da sta bila glavna v slovenski podružnici Kavaškega klana Klemen Kadivec in Filip Vrzić, ki pa se ni znašel v obtožnici, saj naši policiji ni znano, kje je. Kadivec je od sredine novembra 2019 v koprskem priporu zaradi obtožb sodelovanja pri ugrabitvi. Ko se mu bo tam iztekel pripor, je tožilec v obtožnici predlagal, da se mu nemudoma odredi pripor v zadevi Kavaški klan. Kadivec je sicer tudi že specialni povratnik, saj je bil pred leti za trgovanje z drogo že obsojen na štiri leta in enajst mesecev zapora ter denarno kazen v višini skoraj dvanajst tisoč evrov. Vendar ga ta kazen ni spametovala, saj je nadaljeval kazniva dejanja. Tožilec je zanj predlagal pripor, saj obstaja velika verjetnost, da bi zbežal iz Slovenije. V tujini ima močne zveze v matični celici Kavaškega klana, zato bi mu pomagali, da bi se skril pred slovenskimi organi pregona, kot so verjetno pomagali obtoženim Blažu Kadivcu, Drejcu Kovaču, Mišu Krčiću, Luki Arapoviću in Mladenu Samardžiji, ki so na begu, meni tožilec. Kadivec bi lahko v tujini živel s ponarejenimi dokumenti, saj je, že preden je pristal v koprskem priporu, potoval s ponarejenim potnim listom. Poleg tega bi imel več kot dovolj denarja za preživetje, saj je po podatkih iz obtožnice z drogo zaslužil najmanj 700 tisoč evrov. Od tega je zaslužil okoli 145 tisoč evrov, ko je že bil v koprskem priporu, je prepričano tožilstvo. Po prepričanju tožilstva so mu namreč v pripor pretihotapili kriptiran telefon, preko katerega je vodil posle. Ko so mu telefon našli, je bil premeščen v celjski zapor. Vendar ga tudi to ni ustavilo, trdi tožilstvo, saj je navodila članom združbe prenašal prek svoje partnerke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta