Kardiolog iz afere žilne opornice ni priznal krivde

Damijana Žišt
04.12.2023 16:33
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Priznanemu kardiologu Matjažu Buncu specializirano tožilstvo očita prejemanje nedovoljene nagrade, njegova odvetnica pa ga brani, da je denar prejel zaradi proktoriranja.
Domen MAL/Žurnal

Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča je danes sedel Matjaž Bunc, eden vidnejših kardiologov doma in v tujini. Tožilec Luka Moljk s specializiranega državnega tožilstva mu očita kaznivo dejanje prejemanje daril. Bunc je v okviru nabave žilnih opornic sodeloval kot strokovnjak in član razpisne komisije in je dosegel, da je UKC Ljubljana naročal predvsem dva tipa žilnih opornic, ki jih je bolnišnici ponujala soobtožena Irma Košutar Gašparić, direktorica Vasc-Med in nekdanja vodja podjetja Animus, za dobavo medicinske opreme javnim zdravstvenim zavodom. Zaradi tega naj bi bil Bunc od Irme Košutar Gašparić prejemal nedovoljena darila oziroma podkupnino, trdi tožilstvo.

Obtoženi Bunc, ki je na predobravnavni narok ljubljanskega okrožnega sodišča prišel s svojo odvetnico Nino Zidar Klemenčič, krivde ni priznal. Za Irmo Košutar Gašparić, ki ji tožilec očita nedovoljeno dajanje daril v aferi Žilne opornice, je bil narok opravljen prejšnji teden, tudi ona ni priznala krivde. Zato se bo obema obtoženima začelo sojenje po rednem postopku, začetek sojenja še ni znan.

Primer bo zastaral februarja 2025

Bunčeva zagovornica Zidar Klemenčič je kritizirala obtožnico, češ da je polna strokovnih nepravilnosti in da izhaja iz popolnoma napačnega razumevanja dejanskega stanja. Meni, da je Bunc denar dobil zaradi proktoriranja, "kar pomeni, da izkušeni operaterji poučujejo manj izkušene operaterje o tem, na kakšen način se izvajajo določeni posegi, s kakšno tehniko in v katerih primerih je indicirana uporaba katerih medicinskih pripomočkov". Za podkrepitev svojih besed je odvetnica predlagala zaslišanje prič - vseh zdravnikov, ki so sodelovali pri proktorskem delu Matjaža Bunca ter pridobitev določene dokumentacije. Predlagala je tudi imenovanje izvedenca interventne kardiološke stroke, ki bo lahko povedal, da sta bila dva tipa žilnih opornic vstavljena le, ko je bilo to medicinsko indicirano.

Iz obtožnice izhaja, da je direktorica Košutar Gašparić med julijem 2012 in februarjem 2015 kardiologu Buncu v več manjših zneskih izplačala nedovoljeno darilo, to je skupaj 21.700 evrov, kot protiuslugo za pridobitev in ohranitev posla žilnih opornic ter da bi pri svojih kolegih spodbujal čim večji nakup teh žilnih opornic v UKC Ljubljana. Znesek je bil razdeljen na več manjših delov, bila so posamična plačila od 1000 do 3200 evrov. Sprva sta bila Irma Košutar Gašparić in Matjaž Bunc obtožena, da sta kazniva dejanja izvrševala od 2008 do 2015, zato je veliko kaznivih dejanj že zastaralo. Ta, ki so ostala pod obtožnico, pa bodo zastarala februarja 2025.

Siromašili so bolnišnice

Afera Žilne opornice oziroma zgodba o celo štirikratnem preplačilu žilnih opornic ali stentov je prišla v javnost pred nekaj leti. Kot je svoja odmevna razkritja zaslužkarskih spreg v zdravstvu pozneje, tudi pred posebno preiskovalno komisijo, pojasnjeval mednarodno priznani kardiolog dr. Marko Noč, ki se je s kolegom dr. Blažem Mrevljetom spustil v bitko z lobiji v UKC Ljubljana, je ljubljanski klinični center za stente – mrežaste kovinske cevke, ki delujejo kot drobna vzmet in preprečujejo ponovno zožitev arterije ter zagotavljajo normalen pretok krvi k srčni mišici – plačeval okoli 1200 evrov, za enak pripomoček v Nemčiji pa je bilo treba odšteli le 300 evrov. Enako so kasneje odkrili policisti tudi v drugih slovenskih bolnišnicah.

Predkazenski postopek je potekal zoper deset fizičnih oseb in dve pravni osebi, tudi direktorjev in zdravnikov bolnišnic iz Ljubljane, Celja in Maribora, ki so jih sumili prejemanja daril, plačila potovanj, nakazil avtorskih honorarjev, donacij in gotovine ter plačevanja izobraževanj. Vsa ta darila, so takrat ugotovili preiskovalci, so prišla od dobaviteljskih podjetij zaradi zanje finančno ugodnih poslov s stenti na rovaš siromašenja bolnišnic. Preplačila stentov so izčrpavala finančno že tako podhranjene bolnišnice in posledično proračunsko blagajno, ki je pokrivala minus, zdravniki pa naj bi se v koruptivnem poslu okoristili v vrednosti 100 in več tisoč evrov. Ker je veliko domnevnih kaznivih dejanj že zastaralo, sta se v obtožnici znašla le Irma Košutar Gašparić in Matjaž Bunc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta