Kdo je kriv za tragično delovno nesrečo?

Gordana Possnig Gordana Possnig
17.04.2019 18:35

Na celjskem sodišču se je začelo sojenje zoper šesterico obtožencev iz treh podjetij, ki so sodelovali pri gradnji nove celjske tržnice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šesterica domnevnih krivcev za tragično nesrečo pri gradnji celjske tržnice pred skoraj desetletjem
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču se je dobre tri mesece pred deseto obletnico tragične delovne nesreče, ki se je 28. julija 2009 zgodila pri gradnji nove celjske tržnice v Linhartovi ulici v središču mesta, pričela glavna obravnava zoper šesterico obdolžencev. V nesreči sta tedaj umrla dva delavca iz Bosne in Hercegovine, stara 35 in 51 let.
Vseh šest obdolžencev - Ernest Pušnik, Nataša Rovan Gračner, Franc Šprajc, Cvitko Feraro, Drago Knez in Dušan Bratušek - je krivdo na predobravnavnih narokih zavrnilo, obramba je ob zaslišanju obdolžencev in večjega števila prič predlagala še neposredno zaslišanje izvedencev. Šesterici tožilstvo očita kršenje predpisov med montažo konstrukcije nosilnih stebrov (ti so se podrli) in neupoštevanje predpisov s področja varstva pri delu. Obdolženi naj bi bili odgovorni, da sta se umrla delavca tega dne okoli 14. ure nahajala na delu gradbišča, kjer se je izvajala konstrukcija nosilnih stebrov. Dela pri gradnji nove celjske tržnice je tedaj opravljalo podjetje CMC s podizvajalci, konstrukcijska dela so izvajali delavci podjetja Kravanja s.p.
Kot prvi je v sodni dvorani svoj zagovor podal Ernest Pušnik, ki je bil v času nesreče vodja posameznih del za CMC na gradbišču. Pojasnil je, da je bil zadolžen za gradbena dela na gradbišču, povezana predvsem z rušenjem stare tržnice, nikakor pa za montažo oziroma konstrukcijo nosilnih stebrov. V času nesreče ni bil na gradbišču, je pa povedal, da so delavce že dan pred nesrečo in še tisto jutro, ko se je zgodila nesreča, opozorili, kje na gradbišču se lahko nahajajo. Povedal je, da je bil vodja del na gradišču Anton Aškerc iz CMC (slednji je sicer bil sprva med osumljenci za nesrečo, vendar pa sodišče zoper njega obtožnice ni vložilo, op. p.). Za postavljanje nosilnih stebrov je bil po njegovih besedah zadolžen Cvirko Feraro iz podjetja Kravanja s.p. Slednji pa je v pisno prebranem zagovoru zanikal svojo krivdo in dodal, da ni mogel bil odgovoren vodja projekta za montažo jelenih stebrov, ker nima izobrazbe gradbene smeri, ampak strojne stroke. Sam je zagotavljal le varnost za svoje delavce na gradbišču. Načrti za stebre so bili po njegovih besedah narisani v SMC, delavci Kravanje so jih nato le izdelali po njihovih načrtih. Sicer pa je bila njegova naloga na gradbišču bolj organizacijske narave. Se pa na sodišču ni želela zagovarjati Nataša Rovan Gračner, ki je naredila varnostni načrt pred začetkom del na gradbišču. Obdolženi Franc Šprajc, ki je bil v času nesreče delovodja CMC na gradbišču, je pojasnil, da so bili delavci opozorjeni, da se lahko na gradbišču gibajo vsaj deset metrov stran od kraja montaže jeklenih strebrov konstrukcije. Ob tem pa so tega dne delavci delo že končali. Zakaj sta bila dva delavca tedaj pod mestom montaže konstrukcije, ni znal povedati, ker v trenutku nesreče ni bil več na gradbišču.
Obdolženi Drago Knez iz podjetja Kravanja se prav tako ni čutil odgovornega za nesrečo. Zatrdil je, da tedaj na gradbišču ni bil niti delovodja niti skupinovodja. Dušan Bratušek, ki je tedaj upravljal z avtodvigalom na gradbišču, pa je v prebranem pisnem zagovoru povedal: "Mislim, da sem vse delal po predpisih. Ni pa mi jasno, zakaj me v obtožnici povezujejo glede krivde s Knezom, saj sva imela tedaj na gradbišču vsak svojo nalogo."
Sojenje se nadaljuje prihodnji teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta