Korupcija v zdravstvu: Tožilec bi zdravnika poslal v zapor

Damijana Žišt Damijana Žišt
07.04.2022 17:57

Tožilstvo zahteva za priznanega zdravnika, Prekmurca Zorana Miloševiča, obtoženega korupcijskih kaznivih dejanj, štiri leta in šest mesecev zapora ter 50 tisoč evrov denarne kazni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Miloševič, obtožen korupcijskih kaznivih dejanj, zanika očitke tožilstva.
Bojan VELIKONJA/Dnevnik

Po opravljenih osemnajstih glavnih obravnavah v celoti vztrajam pri obtožbi, saj sem prepričan, da je obširni dokazni postopek, v katerem je bilo zaslišanih osemnajst prič in prebrana velika količina dokumentacije, onkraj razumnega dvoma pokazal, da sta obtoženemu Zoranu Miloševiču dokazani očitani kaznivi dejanji, in sicer nedovoljeno sprejemanje daril in pranje denarja. Zato za prvo kaznivo dejanje predlagam štiri leta zapora, za pranje denarja osem mesecev zapora, torej izrek enotne kazni štiri leta in šest mesecev zapora, stransko denarno kazen 50 tisoč evrov in vrnitev protipravne premoženjske koristi v višini 114.700 evrov," je v svoji sklepni besedi na sojenju priznanemu zdravniku Zoranu Miloševiču, vodji dejavnosti intervencijske nevrologije UKC Ljubljana, povedal tožilec Iztok Krumpak s specializiranega državnega tožilstva.

Predlagal je tudi, da sodišče zdravniku izreče še varnostni ukrep prepovedi opravljanja zdravniškega poklica za dve leti. Sojenje v tako imenovani korupcijski aferi v zdravstvu se namreč bliža h koncu. Jutri bo svojo sklepno besedo podal Miloševičev odvetnik Milan Krstić, ni pa nujno, da jo bo dokončal. Sojenje zaradi slabega Miloševičevega zdravja lahko namreč traja le dve uri dnevno. Sklepno besedo obtoženega, če se bo zanjo odločil, in tudi sodbo pa lahko pričakujemo prihodnji teden, ko sta razpisani še dve obravnavi.

Tožilstvo umaknilo obtožnico za zdravnikovega sina

Zdravniku in znanemu Prekmurcu Zoranu Miloševiču tožilec očita, da je prejemal nedovoljene nagrade oziroma podkupnine od podjetja Emporio Medical, obtožen pa je tudi kaznivega dejanja pranja denarja. Po prepričanju tožilstva je zdravnik Miloševič v zameno za pridobitev dobave medicinskega materiala za zapiranje možganskih anevrizem proizvajalca Boston Scientific/Target Therapeutics prejel nekaj več kot 143 tisoč evrov. Pripomočke je dobavljala firma Emporio Medical. Miloševič naj bi bil od dobavitelja dobil 114.700 evrov, od istega podjetja pa naj bi bil na sinov švicarski bančni račun prejel še 27.168 evrov. Denar je nato v Švici večkrat dvignil njegov sin Mihael Štamberger Miloševič in mu ga izročil. Kazniva dejanja so se po trditvah tožilstva zgodila med letoma 2008 in 2012, Miloševič pa jih odločno zanika. V kazenskem postopku z njim je bil sprva tudi sin Mihael, in sicer zaradi pranja denarja. Vendar je septembra lani tožilec Krumpak zaradi pomanjkanja dokazov umaknil obtožnico zoper 28-letnega študenta, zato mu je sodišče lahko izdalo le zavrnilno sodbo.

Zdravniki in komercialist že pravnomočno obsojeni

S primerom so se policisti in tožilci pričeli ukvarjati, ko je nekdanja lastnica in direktorica Emporia Medical Urška Jurkovič zoper Miloševiča in druge osumljene podala obsežno kazensko ovadbo. Sprva je bila skupaj z mamo Ano Jurkovič, prav tako solastnico podjetja in odgovorno za finančne transakcije v podjetju, kazensko ovadena zaradi dajanja podkupnine. Vendar se kasneje nista znašli v kazenskem postopku, saj sta po besedah tožilca Krumpaka zaslužni, da so se v policijsko mrežo ujeli zdravniki, ki naj bi bili prejemali podkupnino, in nekdanji komercialisti v Emporiu Medical, ki so dajali podkupnino. Sojenje je bilo razdeljeno v tri skupine, prva skupina obtoženih je že pravnomočno obsojena. Sodišče je ortopedom Vanetu Antoliču, Roku Vengustu in Robertu Janezu Cirmanu ter nekdanjemu komercialistu v Emporiu Medical Darku Žafranu, ki jih je spoznalo za krive sprejemanja oziroma dajanja nedovoljenih daril, izreklo od leta in šest mesecev do treh let zaporne kazni. Cirman in Vengust pa bosta morala vrniti še protipravno pridobljeno premoženjsko korist, prvi 53 tisoč evrov, drugi 33 tisoč evrov.

Tretjemu delu obtoženih, ortopedu Gregorju Kavčiču, lekarnarki Nataši Faganeli in nekdanji prokuristki v Emporiu Medical Jani Šturm, so sodili skupaj, a se je sojenje proti koncu razdelilo v dva kazenska postopka, posebej za Kavčiča ter posebej za Faganelijevo in Šturmovo, sojenje zoper njiju še poteka. Kavčiču je sodišče januarja letos izreklo še ne pravnomočno sodbo, ki se glasi tri leta zapora, plačilo stranske kazni v višini 50 tisoč evrov in vrnitev 106.898 evrov, kolikor naj bi bil prejel podkupnin od podjetja Emporio Medical.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta