Kraje koles v Sloveniji: Katera dišijo tatovom, ki sicer prav izbirčni niso?

Elizabeta Planinšič
08.04.2021 07:00
V Sloveniji zadnja leta ukradejo okoli 1500 koles na leto.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za tatove je najbolj pomembno, da je njihov podvig čim bolj enostaven. Foto: PU Maribor
Pu Maribor

Policisti po Sloveniji v zadnjih dneh poročajo o več tatvinah koles. Tako je neznanec v noči na torek na še nepojasnjen način dvignil vrata garaže ob stanovanjski hiši na Zgornji Polskavi in iz nje ukradel električni kolesi znamke Reaction Hybrid EX (21 in 19 col) ter treking kolesi Giant Roam XR in Giant Roam X1. Skupne materialne škode je za okoli sedem tisoč evrov, sporočajo iz mariborske policijske uprave. Štiri kolesa so izginila v torek v Javorniku na območju Policijske postaje Ravne na Koroškem. Kdo je tisti, ki je odpeljal okoli 4500 evrov vredna kolesa, policisti še ugotavljajo.

Novogoriški policisti pa so v torek obravnavali nedavno tatvino ženskega kolesa v Solkanu. Po sedaj zbranih podatkih je neznan storilec pred kratkim izpred nadstreška za avtomobile ene od stanovanjskih hiš ukradel dve kolesi, in sicer žensko kolo znamke Bottecchia, pretežno bele barve, in moško kolo znamke Wheeler, temno modre barve. S tem dejanjem je bila povzročena materialna škoda za približno 300 evrov. Novogoriški policisti so v torek obravnavali še tretjo tatvino kolesa. Neznan storilec je popoldne s kovinskega stojala za parkiranje pred eno od zgradb ukradel nezaklenjeno moško kolo znamke Specialized, črne barve, in se z njim odpeljal neznano kam. S tem nezakonitim početjem je nepridiprav lastnika oškodoval za okoli 900 evrov.

V Sloveniji zadnja leta ukradejo okoli 1500 koles na leto, vse več tistih dražjih, pogosto so tarče električna kolesa. A tatovi, opozarjajo na policiji, niso izbirčni, kradejo vse vrste koles, ne glede na vrednost in znamko. Zanje je najbolj pomembno, da je njihov podvig čim bolj enostaven. Zato policisti svetujejo, naj lastniki dobro zavarujejo svoje kolo in ne dajejo nepridipravom priložnosti za krajo. Prav tako svetujejo, da si zapišete podatke o kolesu, po možnosti ga tudi fotografirajte. Oškodovanci namreč ob prijavi tatvine običajno znajo povedati le znamko in barvo svojega kolesa, drugih podatkov pa ne, kar policiji dodatno otežuje raziskovanje teh dejanj. Več je podatkov, ki jih policisti dobijo ob prijavi tatvine, večja je možnost, da se kolo identificira in nazadnje tudi vrne lastniku. Če vam ukradejo kolo, je smiselno pregledati tudi seznam najdenih predmetov na spletni strani policije. Storilci lahko namreč kolo uporabijo samo kot transportno sredstvo in ga potem zavržejo. Takšna kolesa so evidentirana kot najdena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta