Krkoviču odškodnina, a manj, kot je terjal

Damijana Žišt Damijana Žišt
12.03.2020 20:29

Anton Krkovič je zaradi neupravičene obsodbe in prestajanja zaporne kazni v zadevi Patria po mnenju sodišča upravičen do okoli 60 tisoč evrov odškodnine

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anton Krkovič z Janezom Janšo ter odvetnikoma Jožetom Hribernikom in Francijem Matozom na sojenju v zadevi Patria
Tit Kosir

Upokojeni brigadir Slovenske vojske Anton Krkovič je upravičen do odškodnine zaradi sodbe in prestajanja kazni v zadevi Patria. Tako je v sodbi zapisal ljubljanski okrožni sodnik Aleksander Šmid in Krkoviču, ki je od države zahteval 600 tisoč evrov, dodelil 25.337 evrov odškodnine. Sodnik je, kot izhaja iz sodbe, ugotovil, da je Krkovičev tožbeni zahtevek utemeljen, vendar ni upravičen do tako visoke odškodnine, kot jo je uveljavljal.
Ker je državno odvetništvo, ki zastopa državo, Krkoviču že lani priznalo odškodnino v višini 35.280 evrov, je sodišče junija lani izdalo vmesno sodbo in Krkoviču priznalo omenjeno odškodnino. Vendar je Krkovič še naprej vztrajal pri svoji tožbi, zato mu je sodišče zdaj priznalo še odškodnino v višini dobrih 25 tisoč evrov, kar skupaj znaša dobrih 60 tisoč evrov. Krkovičeva zastopnica odvetnica Sanja Brezinščak je povedala, da se bodo na sodbo pritožili na višje sodišče, saj je prisojena odškodnina bistveno prenizka.

Ni dokazov za namerno politično zlorabo sodne veje oblasti

V tožbi Krkovič navaja, da je bil oškodovan zaradi neupravičenega in nezakonito vodenega kazenskega postopka in pravnomočne sodbe v zadevi Patria, zaradi nezakonitega prestajanja zaporne kazni, saj je bil v zaporu na Dobu 292 dni, zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja zaradi sojenja in zapora ter zaradi okrnjenja dobrega imena.
Krkovič toži tudi zaradi izjave nekdanjega predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, ki naj bi bil med procesom Patria javno izjavil, da je treba Krkoviča uničiti, ter izjave višjega sodnika Milana Štruklja Krkovičevemu mehaniku Jožetu Razpotniku, ki naj bi mu bil Štrukelj dejal, da so sodniki, ki so sodili v zadevi Patria, dobili ukaz z vrha, da je treba obtožene v tej zadevi, prvaka SDS Janeza Janšo, Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča, obsoditi. Izjave obeh sodnikov po Krkovičevem mnenju dokazujejo, da je bil proces Patria namerna zloraba kazenskega postopka v škodo Janše, Krkoviča in Črnkoviča​.
Iz sodbe izhaja, da so nesporna dejstva, ki jih je Krkovič navedel v tožbi, torej kdaj se je zoper njega, Janšo in Črnkoviča začel kazenski postopek v zadevi Patria, do izreka sodbe na prvostopenjskem in pravnomočnosti sodbe na višjem sodišču, do zavrnitve zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču, odhoda v zapor na Dob in do razveljavitve vseh sodb na ustavnem sodišču aprila 2014 in vrnitev sojenja na prvo stopnjo. Nato pa je zadeva zastarala.
"Tožnik je upravičen do povračila škode zaradi krive obsodbe in neutemeljenega odvzema prostosti, ko je bil na prestajanju zaporne kazni," piše v sodbi. Sodišče pa ni sledilo Krkovičevim navedbam, da sta bila vložitev obtožnega predloga in kazenskih postopek z izrekom zaporne kazni nezakonita, ker za to Krkovič ni predložil dovolj dokazov. Sodišče meni, da Krkoviču tudi ni uspelo dokazati zatrjevanih izjav sodnikov Štruklja in Masleše, "zato je posledično tudi neutemeljen očitek, da je šlo pri kazenskem postopku za namerno politično zlorabo sodne veje oblasti".

Višja odškodnina, kot je sodna praksa

Sodišče se je ukvarjalo tudi s Krkovičevimi navedbami o nepremoženjski škodi, torej o duševnih in telesnih posledicah, zaradi krive obsodbe in neutemeljeno odvzete prostosti. "Sodišče zaključuje, da je tožnik v letih 2013 in 2014 zaradi stresa imel močnejše bolečine v križu, kot bi jih imel sicer, da je med prestajanjem zaporne kazni čutil strah predvsem pred drugimi zaporniki, da v času od nastopa zaporne kazni še vedno podoživlja dogodke iz preteklosti, ki se nanašajo na obsodbo in zapor, kar pri tožniku povzroča negativne bolečine zaradi negativnega in anksioznega čustvovanja, " je v sodbo zapisal sodnik in navedel še druge zdravstvene težave, ki jih je imel Krkovič.
Zato je sodišče odškodnino odmerilo na podlagi ugotovljenih zdravstvenih in drugih posledic, trajanje in intenzivnost duševnih bolečin in glede na sodno prakso. Slovenska sodišča so do zdaj neupravičeno zaprtim izrekala od 48 do 83 evrov dnevne odškodnine. Poleg tega je sodišče upoštevalo, da je Krkovič zelo znan v Sloveniji in širše, da je bil proces Patria zelo medijsko odmeven doma in v tujini in da sta obsodilna sodba in prestajanje zaporne kazni zelo negativno vplivala na njegovo čast in dobro ime. Zato je sodišče Krkoviču prisodilo višjo odškodnino, kot izhaja iz slovenske sodne prakse, še navaja sodba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta