Ljutomerski župnik pred cerkvenim sodiščem kriv zaradi spolnega nasilja nad mladoletnimi in odraslimi osebami

Marina Vrbnjak, Vestnik
11.12.2019 18:01

Duhovniku so naložili nekatere ukrepe, med drugim opravičilo žrtvam in župnijskemu občestvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani aprila so duhovnika Andreja Zrima po navodilih zakonika cerkvenega prava in ekspertne skupine pri Slovenski škofovski konferenci umaknili iz župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru.
Marina Vrbnjak

Duhovnik murskosoboške škofije Andrej Zrim je bil v zunajsodnem upravnem kazenskem postopku razglašen za krivega spolnega nasilja nad mladoletnimi in odraslimi osebami. Lanskega aprila se je Zrim, ljutomerski župnik, znašel pod drobnogledom Cerkve zaradi prijav staršev o domnevnem nadlegovanju otrok. Takrat so ga, po navodilih zakonika cerkvenega prava in ekspertne skupine pri Slovenski škofovski konferenci, zaradi suma zlorabe mladoletne osebe umaknili iz župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru, kar je izzvalo burne odzive lokalne in tudi širše javnosti. "Umik iz župnije nikakor ne pomeni, da je osumljeni resnično kriv. To bo pokazal postopek, po pravnem načelu, da je obtoženi nedolžen, dokler se nasprotno ne dokaže," je takrat zapisal soboški škof Peter Štumpf. V sporočilu za javnost je julija lani še pojasnil, da je duhovniku omejil pastoralno delo, da se zaščitijo on, morebitne žrtve in dobro Cerkve. "Dokler gospodu Zrimu ni dokazana krivda, velja za nedolžnega. Zato obžalujem, da se v ljutomerski župniji in tudi drugod po soboški škofiji netijo prepiri v zvezi z dokazovanjem nedolžnosti gospoda Zrima. To ne koristi nikomur, ampak ustvarja napetosti v javnosti in škofiji. Treba je počakati, da se postopek konča," je takrat obrazložil, zdaj pa na naša vprašanja do oddaje članka v tisk ni odgovoril.
Ob tem so se pojavile informacije, da se murskosoboški škof ni odzval na prvo prijavo domnevne spolne zlorabe otrok, to pa je bil razlog, da je druga prijava šla na škofovsko konferenco, ki je nato zahtevala umik Zrima iz ljutomerske župnije. Starši so se namreč pritoževali nad njegovim trdim pristopom do otrok pri poučevanju verouka v Ljutomeru, še prej pa je kot župnik v Gornji Radgoni zaradi fizičnega nasilja nad otrokom pristal na sodišču.
To nedeljo, 8. decembra, so na spletni strani Župnije Ljutomer objavili sporočilo metropolitanskega cerkvenega sodišča: "Gospod Andrej Zrim, duhovnik murskosoboške škofije, je bil v skladu z navodili Kongregacije za nauk vere v izvensodnem upravnem kazenskem postopku spoznan za krivega zaradi spolnega nasilja nad mladoletnimi in odraslimi osebami. Naloženi so mu bili določeni ukrepi, med drugim opravičilo žrtvam in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključena ustrezna terapija." Obsodili so ga spolnega nasilja nad mladoletnimi in odraslimi osebami oziroma dejanj na ravni nespodobnega vedenja in neprimernih dotikov. Če bo zunajsodne ukrepe, ki mu jih je naložilo cerkveno sodišče, izpolnil, bo lahko še naprej opravljal duhovniško službo. Ukrep namreč nima narave kazni, temveč je njegov cilj pokoritev in spodbuda k poboljšanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta