Mamilarska veriga: Devet mesecev po aretaciji bodo stopili pred sodnico

Gordana Possnig Gordana Possnig
24.02.2019 17:55

Na celjskem sodišču so za prihajajoči teden razpisani predobravnavni naroki za druščino preprodajalcev mamil, ki je s heroinom in kokainom oskrbovala vsaj 75 odvisnikov s celjskega in mariborskega konca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preprodajalcem mamil so poleg droge lani zasegli tudi denar in orožje.
Pu Celje

Sodnica celjskega sodišča Lidia Kralj je za torek in petek razpisala predobravnavne naroke za osmerico preprodajalcev heroina in kokaina, ki so jih prijeli v začetku junija lani. Zaradi preprodaje drog v hudodelski združbi so v priporu Agron Beriša, Agron Culjaj, Aljoša Pajser, Gorazd Bukvič in Damjan Vornšek, v hišnem priporu je Luka Benko, s prostosti se bosta branila Luka Blažun in Maja Kandorfer. Ta je po naših informacijah s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde.

Odjemalec umrl od predoziranja

Kot rečeno, je druščini odklenkalo junija lani. Zadevo so vodili celjski kriminalisti v sodelovanju s kolegi iz ljubljanske, mariborske in generalne policijske uprave. Zaradi suma storitve 120 kaznivih dejanj so tedaj kazensko ovadili osem ljudi, starih od 24 do 41 let. Ob zaključku preiskave, v kateri so sodelovali tudi pripadniki specialne enote policije in posebne policijske enote Policijske uprave Celje, so opravili sedem hišnih preiskav, od tega pet na območju Celja ter po eno v Mariboru in Ljubljani.
Sedmim posameznikom so odvzeli prostost, osebo, ki je bila na begu, so aretirali kasneje. V kriminalistični preiskavi, ki se je začela septembra 2017 in v kateri so bili uporabljeni tako klasični kot tudi prikriti preiskovalni ukrepi, je bilo ugotovljeno, da je 39-letnik z območja Celja (domnevno je šlo za Agrona Berišo) organiziral mrežo uličnih prekupčevalcev, v katero je bilo vključeno najmanj pet ljudi, ki so na širšem območju Celja in Maribora oskrbovali odvisnike s heroinom in kokainom. Organizator združbe je, kot so povedali celjski kriminalisti na tiskovni konferenci ob aretaciji, mamila nabavljal pri 26-letnem Ljubljančanu, jih prevažal na območje Celja in jih v manjših količinah razdelil svojim prekupčevalcem, ki jim je dal tudi navodila o načinu nadaljnje preprodaje. Akterji kriminalne združbe so mesečno prodali najmanj kilogram kokaina in pol kilograma heroina. Pri tem so zaslužili okoli 150 tisoč evrov. Z drogo so oskrbovali najmanj 75 odvisnikov. V času preiskave je eden izmed odvisnikov decembra 2017 zaradi predoziranja s kokainom, ki ga je nabavil pri obtožencih, tudi umrl.

Zasegli drogo, pištole z naboji, denar, avto ...

V času izvajanja ukrepov in ob hišnih preiskavah so kriminalisti zasegli dva kilograma heroina, poldrugi kilogram kokaina, kilogram konoplje, tri kilograme snovi za večanje mase drog, 340 sadik konoplje, gojene v umetnih razmerah, s pripomočki za gojenje, tri pištole z naboji, elektronske naprave, ki so jih uporabljali pri svojem kaznivem početju, pripomočke za razpečevanje drog, denar, ki je bil pridobljen s kaznivimi dejanji v višini dobrih 12.800 evrov, in avtomobil, za katerega je bila podana pobuda za začasno zavarovanje zahtevka za odvzem protipravne premoženjske koristi.
Trije od skupno osmih obtožencev so specialni povratniki, ki so zaradi preprodaje prepovedanih drog že prestajali zaporno kazen. Za omenjeno kaznivo dejanje je zagroženo od pet do petnajst let zapora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta