Maribor: Hrvatu za ropa in posilstvo skupaj več kot pet let zapora

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
17.12.2019 12:03

Žrtvi, 36 in 22 let stari ženski, je 26-letni Aleksandar Miljuš konec letošnjega septembra in v začetku oktobra napadel v Miklavžu na Dravskem polju. Pogodil se je s tožilstvom in dejanja priznal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandar Miljuš je (za zdaj) kaznovan s petimi leti in tremi meseci zapora. 
Igor Napast

Ne ugrabitev, dveh ropov in posilstva je višji državni tožilec Zoran Klinc dolžil 26-letnega Hrvata s stalnim bivališčem v BiH in začasnim v Sloveniji Aleksandra Miljuša. Obtoženega so na sodišče pripeljali iz pripora, v katerem je od 3. oktobra letos. Predobravnavni narok je mariborska okrožna sodnica Tanja Rot sicer zaprla za javnost zaradi zaščite oškodovank, gre za ženski, stari 36 in 22 let. Miljuš je dejanja, ki so bila pod obtožbo, priznal, saj se je pogodil s tožilstvom. To je predlagalo za vsak rop po dve leti zapora, prav toliko tudi za posilstvo, nato pa izrek enotne kazni petih let in deset mesecev zapora. Sodnica je v veliki meri predlogu tožilstva sledila, za enega od ropov in posilstvo mu je prisodila dvakrat po dve leti zapora, za drugega od ropov pa je izrekla nekoliko nižjo kazen, kot jo je predlagalo tožilstvo, in sicer poldrugo leto zapora, nato pa določila enotno kazen pet let in tri mesece zapora. Ob tem je Miljušu izrekla še stransko kazen izgon tujca iz države. Miljuša na izreku sodbe ni bilo, saj ni želel biti navzoč, sodnica pa mu je zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti tudi podaljšala pripor.

Grozil je s pištolo

Obtožnica je bila sicer predstavljena za za javnost zaprtimi vrati sodne dvorane, dejstvo pa je, da je šlo za dejanji, ki ju je Hrvat izvršil zadnji septembrski dan in v prvih dneh letošnjega oktobra. 30. septembra je Hrvat 36-letnico okoli 23. ure, ko je ob kanalu reke Drave vozila avto proti Miklavžu, med vožnjo prehitel in ji z avtomobilom zaprl pot. Nato je pritekel do njenega avta, odprl vrata in ji s pištolo zagrozil, naj mu izroči denar. Dala mu je denarnico, da je prazna, pa je ropar ugotovil šele, ko se je že vračal proti svojemu avtu. Ženska je pritisnila na plin in odpeljala, on pa je denarnico vrgel v kanal reke, obrnil avto in se odpeljal proti Dupleški cesti v Mariboru.
Le nekaj dni kasneje, bilo je 2. oktobra, je 22-letnica iz Dupleka končala svoje delo v gostinskem lokalu v Miklavžu. Sedla je v svoj avtomobil in se napotila proti domu. Tedaj pa ji je moški z avtom zaprl pot. "Zamaskiran je prisedel v njeno vozilo, vanjo uperil pištolo in ji ukazal, naj pelje. Med vožnjo jo je oropal, vzel ji je denarnico in mobilni telefon," so po aretaciji javnosti pojasnili na mariborski policijski upravi in še dodali, da je bila mlada ženska tudi žrtev spolnega delikta, k čemur jo je 26-letnik prisilil s pištolo. Moški je nato žrtev odpeljal nazaj na kraj ugrabitve, jo vrgel iz vozila in ji zagrozil, naj niti ne pomisli, da bi ga prijavila policiji. Bil je celo tako predrzen, da ji je povedal, kje bo našla svoj avto, če ga ne bo izdala. A ženska je dejanje in moškega prijavila, policisti pa so ga aretirali čez nekaj ur na naslovu, kjer je bival.
Policisti so moškega ovadili zaradi ropov, ugrabitve in kaznivega dejanja v zvezi s spolno nedotakljivostjo, a kot smo izvedeli, sta v času sodne preiskave bili dejanji okvalificirani kot ropa in posilstvo. Za rop kazenski zakonik predvideva izrek kazni od enega do desetih let zapora, prav tako tudi za posilstvo. Ob prijetju je Hrvat policistom sicer dejanja zanikal, v preiskavi pa se ni zagovarjal. Danes pa se je odločil in dejanja priznal.

V preiskavi še dve dejanji

Dejanja, za katera je bil obsojen Aleksandar Miljuš, pa niso edina, ki naj bi jih bil imel na vesti. V sodni preiskavi je še sum ugrabitve 37-lentega moškega, ki naj bi ga bil Hrvat storil v sostorilstvu z 42-letno državljanko Slovenije in pet let mlajšim državljanom Slovenije že 23. avgusta v središču Maribora. Kot so po aretaciji Hrvata pojasnili policisti, naj bi šlo za razreševanje dolžniško-upniškega razmerja med vpletenimi. Policisti so sicer Hrvata zaradi ugrabitve in lahke telesne poškodbe aretirali že 27. avgusta, prav tako tudi njegova domnevna sostorilca, a so nato vse tri izpustili, saj po mnenju tožilstva niso bili podani priporni razlogi.
Hrvat je kriminalne dejavnosti nato nadaljeval, saj je med 25. in 26. septembrom letos ugrabil še eno žensko. Žrtvi je grozil s pištolo in tako od nje izsilil plačilno kartico in PIN kodo. S tem je pri bankomatu dvignil denar. Odvzel ji je tudi osebni računalnik in dokumente. Z orožjem v roki jo je tudi prisilil, da je nanj prepisala osebni avtomobil. S svojo žrtvijo naj bi bil ravnal zelo nečloveško. Več kot dan jo je imel zvezano z vezicami, jo skrival in jo naokoli prevažal v prtljažniku vozila. Žrtev je nato izpustil in se odpeljal. Avto je policija nekaj dni kasneje našla v Ljubljani in ga vrnila lastnici. Ta dogajanja ni prijavila policiji, saj je bila preveč prestrašena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta