Maribor: Umrl med policijskim postopkom

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
14.03.2020 22:25

Policijske sirene, ki jih je bilo danes slišati v mariborskem naselju Brezje, so tulile zaradi klica na pomoč, da svojci ne morejo nikakor umiriti starega znanca policije, 28-letnega Alena B., poznavalca borilnih veščin. Pomiriti ga niso mogli niti policisti, zato so ga obvladali s prisilnimi sredstvi, tudi plinskim razpršilcem, nakar se je razgreti kršitelj zgrudil in kljub zdravniški pomoči in daljšemu oživljanju umrl. Po naših podatkih se utemeljeno sumi, da je bil pod vplivom mamil. Kaj je šlo narobe, bo pokazala obdukcija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V Mariboru je danes odjeknila vest, da je popoldan med policijskim postopkom v naselju Brezje umrl 28-letni Alen B. Viri blizu policiji so Večeru razkrili, da gre za podobno nesrečni primer kot se je na Štajerskem zgodil septembra 2018, ko je zaradi kombinacije prevelikega odmerka mamil in uporabe prisilnega sredstva - policijskega solzivca - umrl 31- letni Darko K.

Spravil se je na očeta, razbijal je po hiši

Današnja policijska intervencija pri Alenu B. je bila potrebna zaradi klica njegovih svojcev. Policijo so na pomoč poklicali, ker je 28-letnik, domnevno pod vplivom drog, razgrajal in ga niso mogli nikakor umiriti. Pomiril se ni niti ob prihodu policijske patrulje in ker ni upošteval njenih ukazov, je bila ta primorana uporabiti prisilno sredstvo - solzivec, nakar se je zgrudil. Smrt naj bi bila pri 28-letniku nastopila zaradi zastoja dihalne in srčne funkcije, smo izvedeli neuradno.
Tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Miran Šadl je ob našem poizvedovanju pojasnil, da so danes okoli 14. ure na telefonsko številko 113 prejeli klic s prošnjo za intervencijo v stanovanjski hiši v Mariboru, kjer je sin vpil na očeta, lomil in razmetaval inventar in se ni želel pomiriti. "Na podlagi zbranih obvestil od prijavitelja in glede na intenziteto kršitve smo na nujno intervencijo napotili dve patrulji oziroma štiri policiste. Med intervencijo se je kršitelj policistom aktivno uprl z uporabo znanja borilnih veščin in ob tem policiste telesno poškodoval. Policisti so zato uporabili prisilna sredstva in sicer fizično silo, plinski razpršilec in sredstva za vezanje in vklepanje ter kršitelja obvladali, zatem pa je kršitelj izgubil zavest in kljub takojšnji zdravniški pomoči ter daljšemu oživljanju na kraju intervencije umrl," je policijsko intervencijo, ki se je iztekla v smrt kršitelja, povzel Šadl. Več informacij ni mogel razkriti, ker preiskava, v katero se je vključil posebni oddelek za pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili na Specializiranem državnem tožilstvu, še poteka. Na kraj dogodka sta prišla tudi dežurni tožilec in preiskovalni sodnik, ki je ogled prepustil policiji.

Policijska intervencija se je dogajala na Dupleški cesti v Mariboru. 
Sašo Bizjak

Pokojni stari znanec policije

Pokojni 28-letni Alen B. je bil v športnih krogih v preteklosti znan kot tekmovalec v tako imenovanem K-1 stilu, treniral je tudi tajski boks, v zadnjih letih pa je bil bolj kot po športnih dosežkih znan v kriminalnih krogih. Zaradi nasilništva so ga policisti v preteklosti že večkrat obravnavali, najbolj odmeven incident, v katerem je imel vlogo napadalca in hkrati žrtve, je šest let in pol star strelski obračun, katerega vrhunec se je zgodil 23. oktobra 2013 blizu pokopališča Dobrava. Alen B. in še dva njegova pajdaša, Matej Š. in Marko T. so se tisti dan sprli z Elvisom P. iz Miklavža na Dravskem polju. Slednji je v prepiru uporabil pištolo, Alena B. je ustrelil v vrat, Mateja Š. pa v nogo, na kar sta obstreljena odgovorila z golimi pestmi in to s takšno silo, da je bil Elvis P. v smrtni nevarnosti. Ko je prišel k sebi, so kriminalisti Elvisa P. ovadili za trojni poskus umora, kar je tožilstvo kasneje prekvalificiralo v samo en posku uboja, Alenu B. in njegovima prijateljema pa so sodili zaradi povzročitve posebno hude poškodbe Elvisa P. Epilog tega kazenskega procesa je  eden bolj absurdnih v našem pravosodju, saj se je zgodilo, da zaradi procesne napake nobeden od vpletenih v strelski obračun ni obveljal za napadalca in so bili vsi pravnomočno oproščeni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta