Marko Kovačič: "Nisem vplival na odločitev o izvajalcu"

Igor Selan Igor Selan
05.09.2019 18:31

Nekdanja vodja kabineta prejšnjega župana Andreja Fištravca se zagovarja zaradi očitkov zlorabe uradnega položaja pri naročilu brošure Invest in Maribor, nekdanji direktor agencije Oranža pa zaradi pomoči pri tem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjeta Kristofič Jamnik in Martin Korošec odločno zanikata krivdo.
Igor Napast

Na okrajnem sodišču v Mariboru se je danes nadaljevalo sojenje Marjeti Kristofič Jamnik, nekdanji vodji kabineta bivšega mariborskega župana Andreja Fištravca, in Martinu Korošcu, nekdanjemu direktorju marketinškega podjetja Oranža. Tožilstvo Kristofič Jamnikovi očita, da je kot javna uslužbenka in vodja javnega naročila Korošcu pridobila nepremoženjsko korist, ker pri naročilu brošure Invest in Maribor, ta je občino stala 7100 evrov, ni preverila cen pri najmanj treh ponudnikih oziroma je dve dražji ponudbi s pomočjo Korošca pridobila naknadno, Korošcu pa pomoč pri zlorabi uradnega položaja. Za oboje je zagrožena zaporna kazen do enega leta.
Niti Kristofič Jamnikova niti Korošec krivde ne priznavata, je pa Marjeta Kristofič Jamnik na aprilski obravnavi izpovedala, da ji je izdelavo brošure predlagala občinska skupina za gospodarstvo, v kateri so sedeli Zvone Es, Iztok Dovečar, Igor Kos in vplivni županov svetovalec Marko Kovačič. Prav slednja sta danes pred sodišče stopila kot zadnji priči. Kovačič je pri tem izpovedal, da pri javnem naročilu ni sodeloval, saj za to ni imel pristojnosti. "Nihče iz skupine ni, saj nihče od nas ni bil na občini niti zaposlen. Se me je pa na sestanku vprašalo, ali poznam kakšnega kvalitetnega izvajalca. Dejal sem, da imam dobre izkušnje z Oranžo, s katero sem v preteklosti sodeloval kot direktor zavoda Svarog." Kovačič se sicer ni spomnil, kdo ga je na sestanku povprašal po izvajalcu, na vprašanje sodnice Karmen Krajnc, ali sta se s Korošcem direktno dogovorila glede razpisa, pa odgovoril: "Ni šlo za razpis, ampak za zbiranje ponudb. Nisem se dogovoril niti nisem vplival na Kristofičevo, da uredi delo za Oranžo. Povedal sem le, da so zanesljivi. Pri tem postopku smo morali zagotoviti gospodarnost. Zato sem rekel, da mislim, da ni drugega, ki bi to delo lahko opravil kvalitetno in v roku, bili smo namreč v časovni stiski." Sodelovanje pri javnem naročilu je zanikal tudi Kos. Kot je povedal, je za brošuro, tako kot drugi iz skupine za gospodarstvo, pripravljal le gradivo.
Odvetnik Korošca Daniel Planinšec je ob koncu razprave predlagal, da sodišče pritegne sodnega izvedenca, ki naj bi podal oceno vrednosti in kvalitete brošure. Po njegovih besedah naj bi bilo jasno, da je Oranža za izdelavo brošure zaračunala precej manj, kot je bila dejansko vredna, kar naj bi dokazovalo, da Korošec ni mogel pridobiti nepremoženjske koristi. Sodnica je predlog zavrnila in izrek sodbe napovedala za 4. oktober.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta