Med epidemijo koronavirusa je bilo toliko smrtnih nesreč ...

STA, ČK
18.07.2020 12:13

Pri Agenciji za varnost prometa opozarjajo na možni negativni vpliv koronačasa na psihofizično stanje voznikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Po podatkih Agencije za varnost prometa je po preklicu epidemije koronavirusa na slovenskih cestah med 16. majem in 10. julijem umrlo 23 oseb, štiri več kot v enakem obdobju lani. Med epidemijo je bilo 12 nesreč s smrtnim izidom, v enakem obdobju lani 17. Skupno je na cestah do 10. julija umrlo 49 ljudi, to je devet manj kot v enakem obdobju leta 2019.
Nesreč s hudimi in lažjimi poškodbami je bilo letos za zdaj manj kot lani, kaže statistika agencije. Skupno so od 1. januarja do 10. julija zabeležili 7157 nesreč, v katerih je bilo hudo poškodovanih 290 oseb. Z lažjimi poškodbami jih je odneslo 2334 udeležencev. V enakem lanskem obdobju je bilo v 9467 prometnih nesrečah lažje poškodovanih 3315, hudo poškodovanih pa 399 oseb. Lani je do 10. julija umrlo 58 ljudi.
V času med epidemijo - na agenciji vodijo statistiko med 15. marcem in 15. majem - so zabeležili 51 odstotkov manj prometnih nesreč kot v enakem času lani, število nesreč pa je manjše tudi po preklicu epidemije, in sicer za 35 odstotkov.
Pri agenciji so k osveščanju udeležencev v prometu pristopili tudi z zavedanjem, da bo sproščanje in rahljanje vladnih odlokov za zajezitev covida-19 po koncu epidemije imelo vpliv na prometno varnost. Na cestah je namreč več ljudi, saj se je življenje v tem obdobju kljub višjim številkam okuženih vrnilo v dokaj normalne tirnice.
Obenem na agencije opozarjajo "na tveganje vpliva epidemije na splošno psihofizično stanje voznikov, kar bi se lahko odrazilo tudi v vsakodnevnem ravnanju udeležencev v prometu, ko se bodo znova podali na ceste".
Agencija je v času veljavnosti ukrepov za obvladovanje epidemije javnost preko različnih medijev obveščala in opozarjala na pomembne dejavnike prometne varnosti. Tudi po epidemiji pa so nadaljevali z obveščanjem udeležencev v prometu o nevarnostih, ki pretijo ob nepozornem in malomarnem vedenju na cestah. "Te edinstvene razmere so v družbo vnesle še en prav tako ne nepomemben dejavnik na področju prometne varnosti, ki ga ne gre zanemariti, prekomerno uživanje alkohola v času samoosamitve," so še dodali.
Na to, da v času varnostnih ukrepov za zajezitev epidemije ne pozabimo na prometno varnost in posledice vožnje pod vplivom alkohola, opozarjajo tudi v sporočilu za javnost Zavoda Vozim. "Spoštovani sodržavljani, bodite pravi heroji in nikoli ne sedite za volan pod vplivom alkohola ter poskrbite za varen prevoz svojih bližnjih, četudi sredi noči in v pižami," v slogu njihove pobude za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah pozivajo na zavodu.
V času poletja se poraba alkohola poveča, zato opozarjajo tudi turistične delavce, organizatorje in skrbnike, "da svoje goste opomnijo na nevarnost vožnje pod vplivom alkohola in da jim pomagajo zagotoviti varen prevoz". Je pa v času po epidemiji manj prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Zabeležili so 200 takšnih nesreč, dve s smrtnim izidom, medtem ko je bilo lani v enakem obdobju teh nesreč 268 s petimi smrtnimi žrtvami.
Od 15. marca do 10. julija skupaj je bil alkohol letos primarni vzrok nesreč v 390 primerih, lani v enakem obdobju pa v 503. V času po epidemiji je bilo precej manj tudi nesreč s hudimi telesnimi poškodbami, in sicer osem. V enakem obdobju lani pa 35.
Najpogostejši vzroki prometnih nesreč so še naprej nepravilni premiki z vozilom, neprilagojena hitrost ter nepravilna smer vožnje. Ti so bili v prvi polovici letošnjega leta vzrok za 4272 prometnih nesreč, kar znaša 59,7 odstotkov vseh letošnjih nesreč.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta