Med morilskim napadom uporabila dva noža

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
30.11.2018 17:33

Mediha Hromadžić, ki je 8. marca letos v Mariboru vzela življenje sestri dvojčici, njuna mati pa je napad preživela, se na sojenju doslej ni zagovarjala. Napovedala je, da bo to storila 14. decembra

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Medihi Hromadžić zaradi umora sestre dvojčice in poskusa umora matere grozi največ 30 let zapora.
Sašo Bizjak

Kaj se je na letošnji dan žena premaknilo v glavi 38-letne Mariborčanke Medihe Hromadžić, da je z nožem umorila sestro dvojčico Mersiho in ga večkrat zarinila v 58-letno mater Iznado, ki je napad preživela po zaslugi pogumnega soseda, se še ne ve. Tako kot je napovedala že junija na predobravnavnem naroku, se bo zagovarjala šele na koncu postopka. S pričanjem sodnih izvedencev, psihiatra Mladena Vrabiča in kirurga Gorazda Koširja, se je postopek h koncu prevesil danes, predsednik senata Danilo Obersnel pa je razpisal še eno obravnavo. Odvila se bo 14. decembra, takrat bo obtožena umora in poskusa umora podala svoj zagovor, je napovedal njen odvetnik Franci Šošterič.
Čeravno se še ni zagovarjala, obtožena na sojenju doslej ni bila povsem tiho. Pričam je postavljala vprašanja, ko se je v sodni dvorani soočila z materjo, pa je iz nje izbruhnilo: "Ne morem zavrteti časa nazaj, s tem, ko je umrla sestra, je umrl tudi del mene. Moje življenje je uničeno, upam, da mi bo mama kdaj lahko odpustila. Za to bom molila in upala ne glede na to, koliko časa bo preteklo. Počutim se grozno, vse življenje bom v sebi nosila krivdo in morala živeti s tem, kar sem naredila, četudi se tega ne spomnim." Njena obrambna taktika je torej, da se dogodka ne spominja, a tožilka Tadeja Majcen med pisanjem obtožnice ni našla olajševalne okoliščine za njo, ker je psihiater Mladen Vrabič o obtoženi v mnenju zapisal, da je bila v času dogodka povsem prištevna. Kaj je podlaga za takšno oceno, se ne ve, saj je sodnik Obersnel med današnjim pričanjem Vrabiča javnost izključil iz obravnave.
Edina, ki je na sojenju lahko opisala, kaj se je 8. marca dogajalo v stanovanju bloka na Pobrežju v Mariboru, ko so bila vrata stanovanja še zaprta, je mati dvojčic, saj so bili sosedje očividci dogajanja, šele ko je hudo ranjena Mersiha odprla vrata in stekla na hodnik po pomoč. Septembra je Izneda Hromadžić pričala, da je obtožena najprej napadla sestro, ko se je vmešala med hčeri, pa je Mersiha napadla še njo. Prepričana je, da je hči med napadanjem uporabila dva noža. Da je njo zabodla tudi z manjšim in ne zgolj tistim, ki so ga policisti zavarovali in dali med dokaze. Da je v spominu bržkone ohranila pravo sliko dogajanja, se je  potrdilo s pričanjem izvedenca Koširja. "En nož je bil najden, drugi nož, ki ga je opisala oškodovanka, pa v spisu ni dokumentiran. Upošteval sem izjavo oškodovanke, da jo je hči najprej zabodla z manjšim nožem, saj so bile njene rane v predelu trebušne stene po obliki in videzu manjše od drugih," je razložil kirurg. Po njegovi oceni so vse vbodnine nastale z nožem ostrega in koničastega rezila. Zamahi z njim so morali biti sunkoviti, je prepričan izvedenec, ki je na pokojni naštel kar 48 vbodnih ran, na preživeli materi pa dvanajst.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta