Množični morilec obsojen na smrt

ČK
16.03.2020 19:25

Satoši Uemacu, nekdanji uslužbenec negovalnega centra Cukui Jamajuri En v japonski Sagamihari, je žrtve zabodel med spanjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Morilec ne ob aretaciji ne med sojenjem ni pokazal nobenih čustev.
Epa

Japonsko sodišče je 30-letnemu moškemu, ki je leta 2016 v negovalnem domu, v katerem je bil nekoč zaposlen, do smrti zabodel 19 invalidov oziroma duševno bolnih ljudi, izreklo smrtno kazen. Satoši Uemacu, nekdanji uslužbenec negovalnega centra Cukui Jamajuri En v Sagamihari, jugozahodno od Tokia, je svoje žrtve umoril, medtem ko so te spale. Med svojim morilskim pohodom je hudo ranil še 24 drugih prebivalcev doma in dva negovalca. V domu, kjer je prebivalo okoli 150 ljudi, je bil napadalec v preteklosti zaposlen, a so ga februarja 2016 odpustili, zaradi česar so se mu zamerili.
Satoši je med obravnavo pred okrožnim sodiščem v Jokohami zločin sicer priznal, vendar se je izrekel za nedolžnega. Trdil je, da za svoj zločin ni kazensko odgovoren, saj naj bi ga bil izvedel v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, ki je bila posledica psihiatrične motnje, za katero je tedaj trpel. Sodišče ga je zdaj kljub temu obsodilo na smrt z obešenjem. Satoši je po poročanju časnika Mainiči Šimbun pretekli mesec pred sodiščem povedal, da se ne bo pritožil proti izrečeni kazni ne glede na to, kakšna bo. Mati ene od žrtev je pred izrekom sodbe dejala, da napadalec ne potrebuje prihodnosti. "Tako te sovražim. Želim te raztrgati. Tudi najstrožja kazen je premila zate. Nikoli ti ne bom oprostila," je dejala po poročanju japonske javne televizije NHK.
Po navedbah policije je Satošija, ki so ga njegovi sosedje opisali kot vljudnega in ustrežljivega, k pokolu navedlo njegovo sovraštvo do invalidnih ljudi. Po prijetju je policistom povedal, da bi družbi šlo veliko bolje, če bi "vsi invalidi izginili". Tožilci so povedali, da je napadalec 26. julija 2016 v zgodnjih jutranjih urah vlomil v negovalni dom ter tam do smrti zabodel deset žensk in devet moških, starih od 19 do 70 let. Nato se je odpeljal do najbližje policijske postaje in se sam predal oblastem. Policija je v njegovem avtomobilu našla torbo, v kateri je bilo več nožev in drugih ostrih predmetov, medtem ko so bili sedeži v vozilu popolnoma krvavi. Po aretaciji Satoši ni izrazil nobenega obžalovanja. Za časnik Mainiči Šimbun je izjavil, da ljudje z duševnimi motnjami nimajo srca in da nima nobenega smisla, da sploh živijo. "To sem moral storiti v dobro družbe," je Satoši pojasnil svoje dejanje.
Satošijev zločin je po poročanju britanskega Guardiana leta 2016 veljal za najhujši množični pokol na Japonskem po drugi svetovni vojni. Nato se je julija lani zgodil napad s požigom v stavbi studia Kyoto Animation, v katerem je umrlo 36 ljudi.
Satošija so na začetku leta 2016 prisilno hospitalizirali, potem ko ga je policija zaslišala zaradi pisma, ki ga je poslal predsedniku spodnjega doma japonskega parlamenta, v katerem japonsko vlado poziva, naj uzakoni evtanazijo za invalide. Po dvanajstih dneh so ga izpustili na prostost, potem ko so zdravniki presodili, da ni nevaren za druge ljudi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta