Moril je oblečen v policista

V kanadski Novi Škotski je umrlo najmanj 16 ljudi. V streljanju med njim in policisti je umrl tudi 51-letnik, domnevni morilec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iskanje morilca v Kanadi se je končalo na bencinski črpalki v Enfieldu.
Twitter

Blizu kanadskega mesta Halifax v provinci Nova Škotska je v nedeljo 51-letni zobozdravstveni tehnik ubil najmanj 16 ljudi, preden ga je policija aretirala, pa je streljal nanje in v povratnem ognju tudi umrl. Gre za najhujši zločin v zadnjih desetletjih v Kanadi, motiv zanj pa je za zdaj še neznan.
Kar dvanajst ur je trajal morilski pohod moškega, ki so ga kasneje identificirali kot Gabriela Wortmana. Začelo se je v obmorski vasici Portapique v soboto zvečer, končalo pa v nedeljo zjutraj na 100 kilometrov oddaljeni bencinski črpalki pred Halifaxom. Klici na interventno številko so se začeli kakšne pol ure pred polnočjo, poročali pa so o oboroženem moškem in strelih v majhni vasici ob morju na severnem delu Nove Škotske, kjer so posejane podeželske kmetije, veliko pa je tudi posesti, namenjenih rekreaciji. Policisti, ki so se odzvali na klice, so na kraju naleteli na pravi kaos. Trupla so ležala pred hišo in v njej. Nekaj poslopij je uničil ogenj, požare je najverjetneje podtaknil storilec, zato policisti kraje zločina še čistijo in iščejo morebitne žrtve. Takoj po tem, ko so policisti naleteli na grozljivo odkritje, se je pričal lov za strelcem. Vpoklicane so bile vse sile, območje je preletaval helikopter, na delu so bili psi sledniki. Javnost je kmalu zasledila poziv, da gre za moškega, oblečenega v uniformo kanadskih policistov, vozil pa naj bi bil avtomobil, ki ga je predelal, da je spominjal na policijski avtomobil.

Med mrtvimi tudi policistka

"Velja za oboroženega in nevarnega. Če ga zagledate, pokličite policijo, ne približujte se mu," so policisti apelirali na državljane.
Policisti naj bi v nočnem lovu Wortmana celo izsledili, a je streljal nanje in pobegnil. Medtem je policijski avto zamenjal za srebrni SUV. Lov se je končal v dopoldanskih urah na bencinski črpalki v Enfieldu. Tam so ubežnika zasledili policisti, ga obkolil, začelo se je streljanje, v katerem je domnevni morilec umrl.
Glavni direktor policistov v Novi Škotski Chris Leather je dejal, da nikakor ni šlo za nenačrtovani umor, saj je imel Wortman dele policijske uniforme in je doma spremenil avto, da je bil videti kot policijski. Toda nekatere žrtve niso imele nikakršne povezave s strelcem, zato jim motiv za dejanje ni znan in o njem ne želijo špekulirati.
​Med mrtvimi je tudi ena od pripadnic kanadske policije, Heidi Stevenson, mati dveh otrok, ki je bila v policiji 23 let. Ubita je bila v nedeljo zjutraj. "Heidi se je odzvala na dolžnost in izgubila življenje, ko je hotela zaščititi vse tiste, ki jim je služila," je dejala pomočnica komisarja Lee Bergerman. V streljanju je bil sicer poškodovan še en policist.
Policija verjame, da je Wortman deloval sam in da je nevarnosti za ljudi konec. "V takih trenutkih stopimo skupaj in se podpiramo. Skupaj bomo žalovali z družinami žrtev in jim pomagali skozi hude čase," je sporočil kanadski premier Justin Trudeau. "To je eno najbolj nesmiselnih dejanj nasilja v zgodovini pokrajine," so bile besede premierja Nove Škotske Stephena McNeila. "Šokirani smo, da se je lahko nekaj takega zgodilo v Novi Škotski."

"Nikoli si nisem mislil, da se bo to zgodilo tukaj"

Tom Taggart, svetnik, ki zastopa Portapique v občini Colchester, je dejal, da je skupnost skrušena. "To je tragedija, ne morem nehati razmišljati o ljudeh." Taggart je Portapique opisal kot "območje, kjer imajo ljudje vikende. Pozimi ima le okoli 60 do 100 stalnih prebivalcev. Wortman je imel v lasti troje posesti na območju Portapique," je povedal Taggart. Osebno ga sicer ni poznal, z njim pa se je občasno pogovarjal po telefonu. Wortmana so skrbele občinske zadeve, kot so slabe ceste ali snežni plugi, ki se ne pojavijo pravočasno. "Skupnost je znana po tem, da je varna. To je pogosto razlog, zakaj so prebivalci izbrali ta kraj. Takšna dejanja pa pustijo razpoko. Še v sanjah nisem pomislil na to, da bi se kaj takega lahko zgodilo tukaj."
Množični strelski pokoli so postali že nekaj običajnega bolj južno v ZDA, vendar pa so redki v Kanadi, kjer so prav tako bolj liberalni glede pravice do orožja v primerjavi z Evropo. Zadnji pokol se je v Kanadi zgodil leta 1989, ko je strelec v Montrealu pobil 14 ljudi. Kanada je po tem nekoliko zaostrila orožarsko zakonodajo. Ljudje imajo pravico do orožja, vendar ga morajo registrirati kot na primer avtomobil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta