Morilec policista Samo Tadin nadaljuje napade za zapahi

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
18.07.2020 06:00

Razvpiti kaznjenec Samo Tadin, ki je julija 2015 vzel življenje policisti Igorju Mauserju, se za rešetkami ni umiril. Januarja lani je v hrbet zabodel pravosodnega policista, sedem mesecev kasneje jih je napadel še več. Včeraj je stopil pred preiskovalnega sodnika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obsojenec Samo Tadin, ki je priznal umor in poskus umora, si je kasneje premislil in zahteval obnovo postopka. Sodišče mu ni ugodilo, zavrnil ga je tudi predsednik države Borut Pahor, katerega je prosil za pomilostitev. 
Matjaž Rušt/Dnevnik

"Sporočam, da okrožno sodišče v Ljubljani vodi zoper mene preiskavo. Če pridete, si boste od mojega zagovornika Marka Štamcarja lahko fotografirali zahtevo tožilke Katjuše Čeferin za preiskavo," je medijem tokrat sporočil razvpiti kaznjenec Samo Tadin, javnosti znan zaradi umora policista Igorja Mauserja in poskusa umora policista Kristijana Čoža. Trenutno je priprt v zaporu v Mariboru, za rešetkami pa vzbuja pozornost z vedno novimi napadi. Mauserja je umoril leta 2015, v zaporu na Dobu pa je 21. januarja lani v hrbet zabodel pravosodnega policista Janeza V. Ta primer bo obravnavalo novomeško sodišče, na ljubljanskem pa se je včeraj začela preiskava zaradi dveh očitkov napada na uradno osebo.

Tudi pljuval v pravosodne policiste

Prvi se je zgodil 1. avgusta lani v priporu na Povšetovi v Ljubljani. Napadel je več pravosodnih policistov, ki so, oblečeni v zaščitno opremo, vstopili v njegovo sobo z namenom, da mu odvzamejo elektronsko opremo. Vpil je na njih, jih pljuval in žalil. Potrdila, da so mu odvzeli računalnik, ni hotel podpisati, pravosodnim policistom pa je zagrozil, da bodo že še videli. Še en podoben incident si je Tadin v istem zavodu privoščil 29. avgusta lani. Takrat ga je strokovna delavka soočila z odločitvijo glede stika z mediji, ki ni bila ugodna zanj, on pa je pristopil do pravosodnega policista in se zadrl nanj: "Da mi več ne vstopate v sobo, razen z oklepom! Vedite, da zadeve od zadnjič še niso razčiščene." Zaradi groženj so ga premestili v mariborski pripor, od koder še naprej pisari medijem pa tudi varuhu človekovih pravic. Slednjemu se je pritožil, da je bil pravosodni policist v začetku letošnjega leta nasilen do njega. V celico je policiste poklical s pritiskom na zvonec in ob tem še trikrat z dlanjo udaril po vratih. "Pravosodni policist je stopil do mene, prsa na prsa, zato sem stopil korak nazaj in se usedel na posteljo. Nato me je podrl in mi s kolenom pristinil na vrat, da me je začelo dušiti," je Tadin sporočil varuhu, ki je nato opozoril, da je nesprejemljivo, da pravosodni policist o uporabi prisilnega sredstva ni napisal uradnega zaznamka.

Pripravlja tožbo za ESČP

Zaradi umora in poskusa umora policista je bil Tadin obsojen na najvišjo možno kazen - 30 let zapora. Grozljivi zločin se je zgodil 4. julija 2015. Tistega dne je poklical na številko 113 in lažno najavil, da se bo na naslovu njegove nekdanje žene na Igu zgodil masaker. Policiste policijske postaje Vič je s prijavo zavedel. V resnici se je hotel maščevati prav njim, ker so mu pred tem vročili prepoved približevanja bivši ženi. Prva sta v intervencijo pohitela policista Mauser in Čož. Tadin je v najeti astri na policijsko patruljo prežal na obrobju Iga. Ko je zagledal policijsko škodo, je pohodil plin in se namerno zaletel v policijsko škodo na nujni vožnji. Mauser je umrl, Čož se je v nesreči lažje poškodoval.

V policijsko patruljo se je namerno zaletel z najeto astro. 
Gasilska Brigada Ljubljana
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta