Na območju PU Maribor v zadnjem mesecu 16 goljufij, žrtve ob 200.000 evrov

M.R.
08.06.2023 09:08

Na območju mariborske policijske uprave so policisti v zadnjem mesecu obravnavali kar 16 primerov goljufij, pri katerih so nepridipravi nepazljivim žrtvam ukradli za skoraj 200.000 evrov premoženja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
STA

Nazadnje so tak primer obravnavali včeraj, ko je starejši občan klicatelju zaupal bančne podatke, saj mu je bilo rečeno, da bodo na račun vrnili 5000 evrov, a so mu z njega odtujili 1300 evrov. 

Samo letos so policisti v Sloveniji obravnavali že več kot sto primerov, žrtve pa so bile oškodovane za okoli 3,5 milijona evrov, sporočajo z mariborske policijske uprave. 

Pazite se spletnih prevar

Ob tem opozarjajo ljudi, naj se ne oglašajo na neznane telefonske številke iz tujine, lahko gre tudi za ponarejene slovenske številke. Če prejmejo klic s ponudbami o zaslužku s kriptovalutami, naj nemudoma prekinejo povezavo. Na mobilni telefon ali računalnik naj ne nameščajo programov za oddaljeni dostop, nikomur ne dovolijo upravljanja z računalnikom ali telefonom in tudi ne omogočijo dostopa do spletne banke. 

Če pa do oškodovanja že pride, policisti žrtvam svetujejo, da zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakacijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP številke) in to prijavijo na najbližji policijski postaji in matični banki. 

Kako delujejo goljufi?

Žrtve storilci pogosto prepričajo v to, da si na računalnik ali telefon namestijo program za oddaljen dostop, s katerim omogočijo storilcem dostop do te naprave, češ da naj bi v nasprotnem primeru izgubili kriptosredstva. Ko storilci pridobijo dostop do njihovih naprav, s tem pridobijo dostop tudi do spletne banke in elektronske pošte. V imenu oškodovancev lahko na različnih kriptomenjalnicah in spletni banki odprejo račune in iz njihovih bančnih računov prenesejo denar.

Storilci žrtvam nato pogosto svetujejo, da naprav nekaj časa ne uporabljajo (denimo med 12 in 24 ur) ter ne obiskujejo spletne banke, češ da bo tako transakcija "kriptodenarja" na njihov račun izvršena hitreje. Žal po tem žrtve ugotovijo, da so jim storilci izpraznili bančni račun, in ga morda celo izkoristili za krajo denarja z drugih bančnih računov.

Poleg tistih, ki so morda nekdaj že trgovali s kriptovalutami, na tovrstne goljufije nasedajo tudi ljudje, ki izkušenj s kriptovalutami doslej še niso imeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta