Na sojenju zaradi umora tožilka predlagala zaslišanje ministra

Damijana Žišt Damijana Žišt
14.01.2022 16:58

Željko Gorenjc na predobravnavnem naroku ni priznal krivde za smrt svoje žene, lanskega marca pa se je v spremstvu svojega očeta sam predal policistom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Žarku Gorenjcu zaradi umora žene grozi do trideset zapora.

Robert BALEN

"Krivde ne priznam," se je danes glasil kratek odgovor 44-letnega Željka Gorenjca na vprašanje ljubljanskega okrožnega sodnika Bernarda Tajnška, ali prizna krivdo po obtožnici. Obtoženemu, ki so ga na sodišče pripeljali iz ljubljanskega pripora, tožilstvo očita umor njegove žene Jasne Gorenjc. Zločin se je zgodil 5. marca lani v njuni hiši v majhnem kraju Dole pri Polici, oddaljenem okoli sedem kilometrov od Grosupljega. Na nadaljevanju predobravnavnega naroka sta bila navzoča tudi oče in mati umorjene, Peter T. in Ismeta M., ter pooblaščenca oškodovancev, odvetnika Janez Koščak in Mitja Pavčič. Prvi narok zoper Gorenjca se je sicer opravil že julija lani, a ker je odvetnik obtoženega Marko Makuc zahteval izločitev določenih dokazov iz sodnega spisa, se tedaj narok pred sodnikom Markom Justinom ni zaključil. Sodnik je od predlaganih dokazov obrambe izločil le izpoved obtoženčevega očeta na policiji, saj ni bil poučen na pravno dobroto, da mu kot očetu tedaj osumljenega ni treba pričati. Sodnik Justin, ki je ugodil enemu predlogu obrambe, se je nato moral izločiti, zato je danes narok nadaljeval sodnik Tajnšek. Ta bo tudi predsednik sodnega senata, ki bo sodil obtoženemu po rednem postopku. Sojenje se prične 7. marca, ko bo svoj zagovor podal obtoženi, v nadaljevanju pa bo zaslišanih več prič.

Nasilje se je stopnjevalo po rojstvu hčere

Po družinski tragediji, ki se je zgodila v hiši zakoncev Gorenjc, se je na Policijski postaji Trebnje 5. marca okoli 17.30 oglasil Žarko Gorenjc, spremljal ga je njegov oče. Dežurnemu policistu je povedal, da je okoli 4. ure na domačem naslovu na Dolah pri Polici vzel življenje svoji 36-letni ženi Jasni. Dodal je še, da jo je zvezal in zadušil s pasom kopalnega plašča ter da je njeno truplo še vedno v hiši. Nato je policistu izročil ključe hiše in se predal. Trebanjski policisti so osumljenemu odvzeli prostost in stanovanjske ključe odnesli h kolegom na Policijsko postajo Grosuplje. Ti so se odpravili na kraj zločina, in ko so prišli v hišo, so žensko našli mrtvo v spalnici. Ko so policisti naslednji dan Gorenjca s kazensko ovadbo odpeljali na zaslišanje k ljubljanski preiskovalni sodnici, je bil zanj odrejen pripor. Po končani sodni preiskavi je tožilstvo zoper obtoženega vložilo obtožnico, vendar ne za uboj, za kar je predpisana kazen do petnajst let zapora, temveč za umor, za kar obtoženemu grozi do tridesetletna zaporna kazen. Motiv zločina je po trditvah tožilstva obtoženčevo ljubosumje in posesivnost, zaradi česar se je Jasna Gorenjc hotela ločiti. Zakonca sta bila bila v zvezi deset let, od tega sta bila zadnja štiri leta poročena. Njuna nesoglasja, obtoženi naj bi bil večkrat tudi fizično obračunal z ženo, so postala najhujša po rojstvu njune hčerke avgusta 2018. Da se želi prav zaradi nasilja od moža ločiti, je Žarku prek svoje odvetnice Jasna sporočila le nekaj dni pred zločinom.

Življenje ji je vzel v njunem domu.

Jaka Gasar/dnevnik

Tožilka je  v sodni spis vložila tudi elektronsko sporočilo, ki ji ga je izročila mati umorjene. Jasna Gorenjc je 14. januarja 2021 sporočilo, v katerem je govorila, da se želi ločiti od moža, poslala sestri in jo prosila, naj ga pošlje njenemu sodelavcu, ministru za javno upravo Boštjanu Koritniku. Zato je tožilka predlagala, da se Koritnika zasliši. Po Jasnini smrti se je njena mama povezala tudi z Inštitutom 8. marec, ki je objavil njeno pismo: "Obsojam se, ker nisem odločno posegla vmes, ko sem gledala, kako moja hči, povsem izžeta in utrujena od vseh maltretiranj, izgublja življenjsko energijo. Nisem vedela, kaj vse se dogaja za štirimi stenami, v katere je bila zadnja tri leta vse bolj ujeta. Vedela sem, da se dogaja nekaj hudega. Hotela je reševati zadeve mirno, s pogovorom … in njeno življenje je postalo last morilca ..."

Kdo je predlagal razvezo

Osumljeni, končal je srednjo kadetsko šolo v Tacnu in fakulteto, zaposlen pa je bil kot bančnik oziroma strokovnjak za nadzor nad pranjem denarja v Banki Slovenija, se je v sodni preiskavi le na kratko zagovarjal. Dejanje je obžaloval. "Nikomur nisem želel nič slabega, niti svoji ženi ne," se je kesal. Povedal je še, da sta se z ženo, ki je bila zaposlena v referatu na naravoslovno-tehniški fakulteti, sicer prej dobro razumela, njun odnos pa se je močno poslabšal s pričetkom epidemije in dolgotrajne karantene. V preiskavi je razlagal, da je bil on tisti, ki je dal pobudo za ločitev, saj sta z ženo ugotovila, da so med njima nepremostljive razlike, zato sta se že pričela pogovarjati o delitvi premoženja in skrbništvu nad hčerko. Usodne noči naj bi bila Jasna ponoči prišla k njemu v sobo, saj sta že nekaj časa spala ločeno, in mu začela govoriti, da ji je uničil življenje, in ga žalila. Čeprav jo je prosil, naj ga neha žaliti, je žena to počela še naprej, je pripovedoval v preiskavi, zato naj bi se bila začela prerivati in potem se je zgodilo, kar se je. "Zadeve so šle predaleč," je razlagal v preiskavi. Da je bilo ravno obratno, da se je torej Jasna želela ločiti od moža Žarka, pa so v sodni preiskavi povedali nekateri njeni sorodniki. Obtoženi naj bi bil fizično nasilen do nje že pred porodom, potem pa naj bi se bilo njegovo nasilje le še stopnjevalo. Zato se je Jasna svojega moža, ki naj bi jo bil tudi zelo nadziral, močno bala. Še posebno naj bi bil nasilen, ko naj bi bil jemal droge. Prav tako naj bi jo bil že enkrat prej davil, a tedaj dejanja ni dokončal

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta