Najprej v zapor, potem izgon iz države

V Novem mestu so ugrabiteljema 79-letnega Belokranjca izrekli po eno leto in devet mesecev zapora ter izgon iz države za pet let po prestani kazni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z leve: Omar Abidi, Oubi Boutrid in Abdkarim Kadfe - migranti, obtoženi ugrabitve in ropa v Beli krajini
Boris Blaić/Dolenjski List

Opravičujem se oškodovancu in Republiki Sloveniji. Imel sem psihične težave, ker sem bil tako dolgo na poti, več dni tudi v nevarnosti v gozdu, brez prave hrane, oblačil. Nikoli v življenju nisem storil česa podobnega, prvič sem na sodišču. Nikogar nisem hotel poškodovati, hotel sem le do varnega zatočišča," je na današnjem predobravnavnem naroku na novomeškem okrožnem sodišču v joku in vidno pretresen pripovedoval 18-letni Alžirec Oubi Boutrid o okoliščinah, ki so njega in še dva pajdaša pripeljale do ugrabitve 79-letnega Belokranjca Mirka Moravca maja letos. Podobno je povedal tudi 25-letni Maročan Abdkarim Kadfe, medtem ko je sodnica Betka Šimc postopek zoper tretjega, Alžirca Omarja Abidija izločila iz postopka, dokler ne ugotovijo njegove dejanske starosti. Sam namreč trdi, da še nima 18 let, medtem ko naj bi po dosedaj pridobljenih podatkih postal polnoleten v začetku leta.

Takojšnje priznanje

Obtožena sta krivdo takoj priznala in iskreno obžalovala. Sodnica je tako sledila predlogu tožilca Srečka Hočevarja in jima za kazniva dejanja ropa, ugrabitve in odvzem motornega vozila izrekla enotno kazen eno leto in devet mesecev zapora ter stransko kazen izgon iz Slovenije za pet let. "Pa vendar to ne more biti opravičilo za dejanje, ki sta ga storila, ali za izrek nižje kazni. Iz svoje države sta odšla iz strahu za svoje življenje, hkrati pa sta nekoga drugega spravila v situacijo, v kateri se je sam zbal za življenje. Verjamem, da sta si želela v varno državo. Toda cilj ne upravičuje sredstev." Mladi begunci so 8. maja okoli 12.30 pristopili k Mirku Moravcu, ki je takrat delal v svojem vinogradu na Cerniku pri Malem Nerajcu, in ga prosili za vodo. Pri tem so, kot je dejala sodnica, izkoristili njegovo dobroto, mu zagrozili z nožem, zvezali roke in noge, zalepili usta, odvzeli ključe in pregledali klet, če bi našli kaj uporabnega. Nato so Moravca strpali v prtljažnik in se odpeljali proti italijanski meji. Malo pred 19. uro so vozilo ustavili v Preložah v občini Divača, Moravcu odvzeli torbico, preklopni nož in baterijsko svetilko, mu prerezali vrv na rokah in mu pustili tudi avto, sami pa se peš odpravili proti slovensko-italijanski meji. Moravcu je uspelo iz prtljažnika preko zadnjih sedežev splezati iz vozila, nakar se je odpravil v isti smeri kot obtoženci in prispel do stanovanjske hiše, od koder je poklical policijo. Obtožence so malo po 20. uri prijeli italijanski varnostni organi v Bazovici.

Takoj na prestajanje kazni

Življenjski zgodbi obtožencev sta zelo podobni zgodbam drugih beguncev. Oubiju Boutridu ni bilo niti 18 let, ko je septembra lani zapustil Alžirijo. Njegova edina želja je bila priti v Evropo, kjer bi lahko varno študiral in delal. Iz Alžirije je pobegnil zaradi vsakodnevnih demonstracij in nacionalizma proti verskim manjšinam, katerih član je tudi sam. Najbolj pa se je bal vojne, kakršna je divjala v prejšnjem stoletju in v kateri je umrlo 200.000 ljudi. "Zimo sem preživel v Grčiji na prostem, osem dni v gozdovih na Hrvaškem, tri dni v slovenskih gozdovih, nisem imel kaj jesti, bil sem brez obleke, psihično sem bil zlomljen," je pripovedoval. 25-letni Abdkarim Kadfe, mladi kmetovalec, je iz podobnih razlogov zapustil Maroko. Želel je v varno državo, kjer spoštujejo človekove pravice, je dejal. Potoval je preko Grčije, Turčije, Bosne, Hrvaške. "Niso me vzgojili, da bi naredil kaj takega. Grdo napako sem storil. Tisočkrat se opravičujem," je dejal. Sodnica je prisluhnila predlogu zagovornikov in obtožena poslala na takojšnje prestajanje zaporne kazni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta