Napad na sodnico: Tožilstvo predlaga prepoved približevanja

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
19.03.2020 20:09

Po tem, ko je mariborsko tožilstvo zaradi poskusa umora mariborske sodnice Daniele Ružič vložilo zahtevo za uvedbo preiskave zoper partnerja Andreja H., bodo osumljenega pred odločitvijo zaslišali na slovenjegraškem sodišču

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenjegraško sodišče bo odločalo, ali bo Andreju H. izreklo prepoved približevanja sodnici in ali bo uvedlo preiskavo za poskus umora.
Jurij Berložnik

S slovenjegraškega sodišča naj bi bilo na domači naslov Andreja H. po naših podatkih že odposlano vabilo na zaslišanje. Preiskovalna sodnica, ki ji je bil dodeljen primer napada na mariborsko sodnico Danielo Ružič pred devetimi meseci, namreč namerava zaslišati osumljenega, preden se odloči, ali bo ugodila tožilski zahtevi. Kot smo poročali, je mariborska okrožna državna tožilka v torek na sodišče poslala predlog za uvedbo preiskave zoper Andreja H. zaradi poskusa umora.
Ružičeva je bila napadena in hudo pretepena pred svojim domom v Pekrah pri Mariboru 16. junija lani. Okoli ene ure ponoči jo je, ko se je vračala domov, storilec pričakal pred hišo in jo s predmetom, ki ga policija nikoli ni našla, tako pretepel, da je bila tedaj, ko so jo pripeljali v mariborsko bolnišnico, v kritičnem stanju.

Zadnja dopolnitev ovadbe v začetku marca

Dober teden dni po dejanju so policisti odvzeli prostost Andreju H., a so ga po poldrugem dnevu pridržanja izpustili na prostost, saj se tožilstvo ni odločilo, da bi zoper prijetega terjalo pripor. Policisti pa so vendarle vztrajali in deset dni po napadu podali ovadbo zoper Andreja H. V njej so zapisali, da je ovadeni svojo partnerico pričakal v temi in jo nato iz zasede napadel, jo pretepel z neznanim predmetom in jo huje poškodoval. Motiv za napad je policija našla v tem, da se je 48-letna sodnica hotela raziti s svojim deset let starejšim partnerjem, ob razhodu pa je pričakovala od njega tudi delitev premoženja. Policisti so poleg tega, da so Andreja H. ovadili, ovadenemu izrekli tudi ukrep prepovedi približevanja žrtvi. A je slovenjegraško sodišče, ki je zadevo prevzelo, ko je mariborsko zaprosilo za prenos pristojnosti, saj je žrtev njihova zaposlena, ta ukrep izničilo, češ da policiji ni uspelo potrditi suma, da je Andrej H. res storilec.
Mariborsko tožilstvo je, potem ko je prejelo ovadbo, od policije večkrat zahtevalo dopolnitev le-te. V Večeru smo zapisali, da je policija nazadnje ovadbo dopolnila decembra lani, a so na tožilstvu pojasnili, da so bile tudi še kasnejše dopolnitve, in to 3. februarja letos in za tem še 2. marca.
Nato se je tožilka odločila, da vloži predlog za uvedbo preiskave. Konkretnih dokazov, da je bil Andrej H. res tisti, ki je pred devetimi meseci napadel sodnico, sicer policija in tožilstvo nimata, naj bi pa sodnica, ki je ob aretaciji partnerja temu stopila v bran, po naših podatkih sedaj spremenila svojo izpovedbo in dejala, da naj bi bil partner v preteklosti že nasilen do nje.

Odvetnik še brez informacij

Tožilstvo je tako, ob podani zahtevi za uvedbo preiskave, sodišču predlagalo tudi, da Andreju H. izreče prepoved približevanja Danieli Ružič prav zato, ker naj bi ta spremenila svojo plat zgodbe. Sodnica je bila dolgo časa po napadu v bolniški, pred dnevi pa naj bi se vrnila na delo na sodišče.
Odvetnik Andreja H. Miha Kozinc nam je dejal, da zahteve za uvedbo preiskave še ni dobil, prav tako naj je ne bi imel v rokah niti njegov klient. Tudi vabilo na zaslišanje Andreju H. po podatkih, s katerimi razpolaga ljubljanski odvetnik, še ni bilo vročeno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta