Napad na sodnico: Žrtev bodo policisti zaščitili

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
27.06.2019 17:07

Policisti so se pritožili zoper odločitev slovenjgraškega sodišča, ki je za osumljenega poskusa umora mariborske sodnice razveljavilo ukrep prepovedi približevanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ovadeni zaradi poskusa umora je na prostosti, odločitev o tem, ali bo imel prepoved približevanja svoji parnterici, je znova v rokah sodišča. 
Sašo Bizjak

Policija je podala pritožbo zoper sklep o razveljavitvi ukrepa prepovedi približevanja, ki ga je izdalo Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu, so danes na naše vprašanje, ali bodo odreagirali na odločitev koroškega sodišča, odgovorili v mariborski policijski upravi. Policija je namreč v ponedeljek, ko je podala ovadbo zoper Andreja H. zaradi poskusa umora njegove partnerice, sodnice okrožnega sodišča Daniele Ružič, odredila ovadenemu tudi prepoved približevanja žrtvi. A slovenjegraško sodišče je ta ukrep razveljavilo.
"Preiskovalna sodnica je minuli torek prejela ukrep prepovedi približevanja v zadevi napada na okrožno sodnico Okrožnega sodišča v Mariboru v presojo. Ker je bilo ugotovljeno, da niso izpolnjeni zakonski pogoji, je bil ukrep razveljavljen," so nam pojasnili na slovenjegraškem sodišču. Kot smo izvedeli neuradno, naj bi bili razlogi, zakaj je ukrep potreben, preslabo razloženi.

Odločitev najkasneje v treh dneh

Na podlagi zakona o nalogah in pooblastilih policije lahko policija odredi prepoved približevanja določeni osebi ali kraju, če je podan utemeljen sum, da je oseba storila kaznivo dejanje ali je bila zalotena pri takem kaznivem dejanju, in če obstajajo razlogi za sum, da bo ogrozila življenje, osebno varnost ali svobodo osebe, s katero je ali je bila v bližnjem razmerju. Policija z odredbo kršitelju izreče prepoved približevanja določenemu kraju oziroma osebi za 48 ur, hkrati mora ta ukrep nemudoma poslati v presojo preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča, ki lahko ukrep potrdi, spremeni ali razveljavi.
"Preiskovalni sodnik odloči o ukrepu v roku, ki ne sme biti daljši od 24 ur. Zoper odločbo preiskovalnega sodnika je v treh dneh dovoljena pritožba na zunajobravnavni senat okrožnega sodišča, ki o pritožbi odloči v treh dneh od prejema pritožbe, pritožbo pa lahko vložijo kršitelj, oškodovanec in policija," še pojasnjujejo na sodišču. Ker se je policija že pritožila, bo torej v največ treh dneh znano, ali bo Andrej H. imel prepoved približevanja svoji partnerici.
Policija je v ovadbi zapisala, da je ovadeni svojo partnerico pričakal v temi in jo nato iz zasede napadel, jo pretepel z neznanim predmetom in jo huje poškodoval. Predmeta, ki naj bi ga bil uporabljal napadalec, policija sicer ni našla. Motiv za napad je policija našla v tem, da se je 48-letna sodnica hotela raziti s svojim deset let starejšim partnerjem, ob razhodu pa je pričakovala od njega tudi nekaj denarja.

Žrtev je bila vse do podaje ovadbe varovana

Na tiskovni konferenci je v sredo vodja mariborskih kriminalistov Andrej Kolbl povedal, da je ovadeni sicer svojo žrtev obiskoval v bolnišnici. Policisti pa so nato dodatno pojasnili, da je policija varovala žrtev ves čas od 17. do 24. junija, torej od dneva napada do dneva, ko je ovadila sodničinega partnerja, v tem času pa so bili policisti prisotni ob vseh njegovih obiskih pri žrtvi. Policisti so potem, ko so ovadenemu izrekli prepoved približevanja, še zmeraj izvajali "ukrepe za zaščito žrtve" in te ukrepe izvajajo še naprej. Vodstvo mariborske policije zagotavlja, da bo policija naredila vse v okviru zakonskih pooblastil za zaščito žrtve tega kaznivega dejanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta