Napad na uradno osebo: Sodnica razvpitemu obdolženemu sama poiskala odvetnika

25.08.2021 17:16
Sodnica celjskega sodišča dala obdolžencu in njegovemu odvetniku dodaten čas za pripravo na narok in nadaljevanje procesa preložila na 12. oktober.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Niko Stariha ob prihodu v sodno dvorano celjskega sodišča (foto: Mojca Marot)
Mojca Marot

Celjska sodnica Alenka Jazbinšek Žgank je razvpitemu Niku Starihi, obtoženemu napada na uradno osebo, po sedmih neuspelih narokih in jadikovanju, da se ne more zagovarjati, ker nima odvetnika, poiskala odvetnika kar sama, čeravno obramba za napad na uradno osebo ni obvezna. Po uradni dolžnosti Stariho tako zdaj brani odvetnik Janez Verk. Stariha je sicer star znanec preiskovalnih in pravosodnih organov, saj ima za sabo obsežen kazenski dosje. Poleg postopka v Celju trenutno proti njemu teče proces tudi na ljubljanskem sodišču, kjer mu sodijo zaradi poškodovanja tuje stvari in povzročitve splošne nevarnosti, ker je 19. oktobra 2019 zažgal celico v priporu v Povšetovi ulici v Ljubljani. Na zatožni klopi celjskega sodišča pa sedi zato, ker je v celjskem zaporu, kamor je bil premeščen po incidentu v Povšetovi, napadel pravosodne policiste.

​Črnomaljec je širši javnosti postal znan novembra 2019, ko je bil najprej nasilen v ljubljanskem priporu in je hotel zabosti pravosodnega policista, nato pa še v celjskem, kamor so ga premestili po dogajanju v Ljubljani. Na tokratno sojenje v Celje, kjer bi se moral zagovarjati zaradi incidenta ob napadu na pravosodne policiste v celjskem priporu, so ga pripeljali iz zapora na Dobu, kjer prestaja pravnomočno zaporno kazen dveh let in desetih mesecev, ker je septembra 2019 prav tako napadel uradno osebo, ko je ta opravljala naloge policije.

V sodni dvorani se je prvič srečal z odvetnikom

Obdolženi Stariha je ta teden v nasprotju z lanskim predobravnavnim narokom, ko je v sodni dvorani verbalno napadel sodnico, tokrat deloval precej mirno. Se je pa prvič iz oči v oči srečal v sodni dvorani s svojim odvetnikom, ki pa je tudi šele dva dni pred napovedanim narokom izvedel, da bo njegov odvetnik in da gre za precej kompleksno zadevo. Sodnica je zato obdolženega in odvetnika vprašala, ali potrebujeta dodaten čas za pogovor. Dobila sta 15 minut časa, pogovorila pa sta se kar v sodni dvorani. Stariha je medtem odvetniku Verku povedal, da je premalo časa za pogovor, saj bi mu moral vsako okoliščino iz obtožnice pojasniti posebej. Dejal mu je tudi, da ima zdravstvene težave in je naročen pri zavodskem psihiatru. Odvetnik pa je nato sodnici dejal, da bo nemudoma stopil v stik z zavodom in se naročil za obisk pri obdolženem. Ni pa ob vsem tem izključil možnosti o morebitnem pogajanju o priznanju krivde. Sodnica je bila razumevajoča, saj obdolženi do vstopa v sodno dvorano dejansko tudi ni vedel, da ima zdaj odvetnika. Zato se je s predlogom o dodatnem času za seznanjanje s primerom strinjala in predobravnavni narok preložila na 12. oktober.

​Iz stene iztrgal straniščno školjko in kotliček

Obtožnica v celjskem primeru Črnomaljcu očita, da je v celjskem zaporu iz stene iztrgal straniščno školjko in kotliček, s čimer je povzročil poplavo. Zatem je poskušal iz stene iztrgati še električno vtičnico, s čimer bi elektrificiral vodo v sobi, kar bi lahko njega in tudi pravosodne policiste ubilo. A na srečo je pravosodnim policistom pripornika uspelo obvladati, po incidentu pa so ga namestili v posebno sobo. Ker se tudi tam ni umiril, so ga odpeljali na forenzični oddelek mariborske psihiatrije. Tam pa naj bi bila zdravnika, ki sta ga pregledala, ugotovila, da z ljudmi manipulira in da nima nikakršnih psihičnih motenj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta