Narasla Soča presenetila švedska ribiča

Sijan Pretnar
11.09.2024 11:00

Ribičija v Posočju se je v ponedeljek popoldne za švedska športna ribiča končala precej dramatično. Soča je v kratkem času močno narasla, bistra in smaragdna reka je hitro postala siva in motna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bistra Soča se je zaradi močnih padavin v ponedeljek spremenila v sivo in motno.
Petra Vidrih

Tujima ribičema so na varno pomagali člani društva reševalcev iz vode in tolminski gasilci. 

Narasla Soča je v ponedeljek popoldne presenetila švedska ribiča, operaterji regijskega centra za obveščanje so njun klic na pomoč nekaj po 14. uri posredovali gasilcem PGD Tolmin in društvu reševalcev iz vode. Miha Vencelj, vodja intervencije iz tolminskega gasilskega društva, je povedal, da je bila ob njihovem prihodu pri ribičih, pod mostom na cesti med Tolminom in Peršeti, pri odcepu za Kamno, že enota za reševanje iz vode. Ribiča sta se umaknila k zadnjemu stebru na desni strani mostu in na njegovem temelju počakala na pomoč. "Dobro sta se odzvala in se pravočasno umaknila pred naraslo Sočo," je ocenil Vencelj.

Reševalci iz vode so ju nato z raftom prepeljali na varno, na drugo stran brega Soče. V ponedeljek je na tem območju ves čas deževalo. Miha Mihelič iz Društva reševalcev iz vode Slovenije, ki je koordiniral akcijo, je pojasnil, da se je vodostaj Soče zelo hitro dvignil, v dveh urah za 50 kubičnih metrov. Po klicu na pomoč in reševanju se je še kakšne pol ure dvigoval, nato pa se je umiril. Barva reke se je spremenila v sivo, bila je motna in zato bolj strašljiva, je dodal Mihelič. Z raftom so ju hitro rešili, za ekipo je bila to precej enostavna reševalna akcija. Poleg ekipe društva reševalcev iz vode je posredovalo še sedem tolminskih gasilcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta