Končana preiskava: Za usodno nesrečo z raftom na Soči okrivili turiste

Danijel Cek
19.12.2023 10:48
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nesrečni Američan je prvi padec v Sočo še preživel, drugega ne.
GRS Tolmin

Po prvem trku v skale so s prepolnim čolnom še drugič zadeli v skale, čoln se je prevrnil, za 55-letnega Američana, ki ni prišel k sebi še po prvem prevračanju, je bil padec v vodo usoden.

Ugibanj, kdo bi utegnil odgovarjati zaradi tragične nesreče, ki se je zgodila 19. septembra na reki Soči pri Trnovem ob Soči, je konec. Kriminalisti sektorja kriminalistične policije novogoriške policijske uprave so zaključili preiskavo in za nesrečo okrivili potnike drugega čolna, ki naj ne bi upoštevali pozivov vodnika čolna, zaradi česar je čoln zadel v skalnato brežino in se prevrnil. Prevračanje je bilo usodno za 55-letnega ameriškega turista.

Šestnajst turistov iz Amerike, Kanade, Velike Britanije in Belgije se je 19. septembra odpravilo na nepozabno adrenalinsko spuščanje s čolnom po reki Soči. Pri vasi Log Čezsoški so se vkrcali v čolna, ki sta ju vodila vodnika lokalnega ponudnika spustov z rafti po Soči. V prvem je udeležence spusta vodil 31-letni vodnik, v drugem pa 40-letni vodnik. Kljub njunim navodilom se je spust, žal, hitro začel nevarno zapletati.

Po polovici od skupno desetkilometrskega spusta je prvi gumenjak z osmimi gosti in mlajšim vodnikom zaradi visoke Soče zapeljal iz idealne linije rečnega toka in nasedel na skalo na desnem bregu. Pri tem so iz čolna v reko padli štirje turisti, med njimi tudi 55-letni državljan Združenih držav Amerike.

V čolnu je ležal

Soča jih je nosila navzdol po strugi, vendar so jih vodnik in turisti iz drugega čolna uspeli ujeti. Enemu je bilo dovolj Soče in se je proti cilju ob bregu odpravil peš, druge tri pa so potegnili v čoln. Med njimi tudi 55-lenega državljana ZDA, ki je bil po padcu v Sočo tako obnemogel, da ni mogel niti sedeti, ampak so ga polegli na sredino čolna.

In čeprav je bilo takrat v čolnu namesto devet kar dvanajst ljudi, so nadaljevali plovbo proti cilju. Po ugotovitvah kriminalistov je takrat med turisti prišlo do zmede, gostje naj ne bi več upoštevali ukazov vodnika in tudi drugi čoln je zašel v težave.

Zaradi prevelike teže v čolnu, visoke Soče in neupoštevanja navodil o veslanju vodnik čolna ni mogel več nadzorovati, zaneslo ga je v levo izven idealne smeri in kmalu je tudi drugi čoln trčil v skalnato brežino ter se prevrnil. Vseh dvanajst ljudi s čolna je popadalo v Sočo, vodniku in desetim potnikom se je uspelo rešiti na bližnji breg, že po prvem padcu v vodo obnemoglega Američana pa je Soča odnesla naprej.

Američan je utonil

Dva kilometra nižje so pod visečim mostom pri kampu Trnovo v reki opazili negibno telo, ga približno 300 metrov nižje s čolni potegnili iz reke in ga začeli oživljati do prihoda tolminskih zdravstvenih reševalcev. Tudi ti so se nekaj časa trudili z oživljanjem, vendar je bil ves njihov trud zaman. 55-letni Američan je bil mrtev.

Sanitarna obdukcija na inštitutu za sodno medicino v Ljubljani je pokazala, da se Američan ni udaril v kakšno skalo, ampak da je v Soči utonil. To samo še dokazuje njegovo izčrpanost po prvem padcu. V nesreči sta se lažje poškodovala še dva Američana iz drugega čolna, vendar je šlo za manjše udarnine, ki so jim jih oskrbeli tolminski reševalci.

Čeprav se je takoj po tragediji pojavilo vprašanje, zakaj niso prekinili plovbe, ampak so s prenapolnjenim čolnom nadaljevali spust po visoki Soči, novogoriški kriminalisti niso ugotovili znakov kaznivega dejanja in so dogodek zaključili s pisnim poročilom novogoriškemu tožilstvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta