Neonacist Purgar obsojen zaradi poveličevanja Hitlerja in groženj Fajonovi ter Jenullu

Peter Lovšin, Dnevnik
09.07.2024 16:20

Simpatizer nacizma Urban Purgar je bil na ljubljanskem okrajnem sodišču obsojen zaradi groženj Tanji Fajon in Jaši Jenullu, za krivega pa je bil spoznan tudi zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tožilstvo je za Urbana Purgarja terjalo zapor, nazadnje pa je bil obsojen na pogojno kazen.
Luka Cjuha/dnevnik

Ljubljanska okrajna sodnica Jerca Oblak je neonacista Urbana Purgarja spoznala za krivega dveh kaznivih dejanj grožnje in enega kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Obsojen je bil na pogojno kazen enega leta in štirih mesecev zapora s preizkusno dobo petih let.

Zastopnik društva za promocijo tradicionalnih vrednot, za katerega je strokovna komisija ministrstva za kulturo aprila odločila, da ne izpolnjuje pogojev za organizacijo v javnem interesu na področju kulture, se je moral na ljubljanskem okrajnem sodišču zagovarjati zaradi kaznivih dejanj groženj in javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Purgar, ki se je v preteklosti udejstvoval med tako imenovanimi rumenimi jopiči, bil pa je tudi urednik skrajno desne in fašistične Nacionalne tiskovne agencije, je grozil zunanji ministrici Tanji Fajon, aktivistu Jaši Jenullu in predsedniku sindikata taksistov Dejanu Jefimu. Slednjemu je med drugim grozil, da mu bo posili ženo in otroka, izkopal kosti njegove babice in fizično obračunal tudi z njim, za Fajonovo je zapisal, da jo je "treba likvidirati", Jenullu pa naj bi najprej grozil v živo na ulici, nato pa je objavil celo fotografijo njegovega doma in pripisal, ali "naj končam jaz to po hitrem postopku?"

Purgar je bil obtožen tudi kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ker je na omrežju X zapisal: "Hitler je heroj". Organom odkrivanja in pregona ga je zaradi spornega zapisa naznanil Marko Bidovec, pranečak bazoviške žrtve Ferda Bidovca.

Purgar je bil nazadnje oproščen le zaradi zaradi grožnje Jefimu. Kot je pojasnila sodnica, je bilo iz komunikacije med obema vpletenima jasno razvidno, da je bil Jefim tisti, ki je sprovociral Purgarja, tudi sicer pa je bila komunikacija med njima obojestransko primerljiva.

Tožilstvo je za Purgarja, ki je bil v preteklosti že enajstkrat pravnomočno obsojen (predvsem zaradi premoženjskih kaznivih dejanj), zahtevala zaporno kazen enega leta in pet mesecev, vendar je sodnica nazadnje presodila, da je vendarle primernejša pogojna kazen. Predvsem zaradi časovne oddaljenosti od dogodka in dejstva, da Purgar še nikoli ni bil obsojen za kazniva dejanja z elementi nasilja. 

Sodba še ni pravnomočna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta