Nova preventivna akcija v prometu: Prvič tudi nadzor nad drogami

Elizabeta Planinšič
16.06.2024 16:03

Sodeč po najnovejši raziskavi, je 61 odstotkov slovenskih voznikov, ki so v zadnjih dvanajstih mesecih zaužili drogo, potem tudi sedlo za volan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veliko voznikov je testiranje na droge odklonilo. 
Elizabeta Planinšič

Z jutrišnjim dnem se na slovenskih cestah začne nova preventivna akcija Droge, ki bo potekala pod okriljem Agencija za varnost v prometu (AVP) in policije, trajala pa bo do 30. junija. Statistike uporabe alkohola in drog med slovenskimi vozniki so namreč skrb vzbujajoče.

Sodeč po najnovejši raziskavi, je 61 odstotkov slovenskih voznikov, ki so v zadnjih dvanajstih mesecih zaužili drogo, potem tudi sedlo za volan. Od vprašanih, ki so vozili po zaužitju droge, so skoraj tri četrtine (74 odstotkov) uživale kanabis, sledijo kokain (32 odstotkov) in amfetamini (14 odstotkov). Skoraj polovica ali 48 odstotkov vprašanih poroča, da so ob uporabi droge tudi pili alkohol, medtem ko jih je 51 odstotkov vozilo samo pod vplivom droge, navaja AVP izsledke posebne raziskave Uporaba drog, alkohola in drugih psihoaktivnih snovi v povezavi z vožnjo motornega vozila. 

Zato bo policija do konca meseca  izvajala poostren nadzor nad alkoholiziranimi vozniki in vozniki pod vplivom prepovedanih drog, policiji pa so priskrbeli dodatnih tisoč hitrih testov za droge.

Lani so povzročitelji pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi povzročili 92 prometnih nesreč, od tega 44 prometnih nesreč s telesno poškodbo udeleženca. V teh prometnih nesrečah so umrli trije udeleženci (deset manj kot v letu 2022), 24 je bilo hudo telesno poškodovanih (štirje manj kot leto poprej), 20 pa je bilo lažje telesno poškodovanih (31 manj kot leto poprej).

Policisti so odredili 1505 strokovnih pregledov na droge, od teh je bilo 264 pozitivnih, 812 odklonjenih in 276 negativnih. Podatki slovenske policije kažejo, da je bila lani pri 72 voznikih s hitrim testom ugotovljena prisotnost prepovedanih drog kanabinoidov (štiri manj kot leta 2022). Od tega je bilo lani v prometnih nesrečah udeleženih 21 voznikov, kar so trije več kot leta 2022, pri katerih je bila ugotovljena prisotnost prepovedanih drog kanabinoidov. Štirideset voznikov, udeleženih v prometnih nesrečah, je strokovni pregled odklonilo, kar je 17 več kot leta 2022. Število odklonov strokovnih pregledov pripisujejo prav širši uporabi hitrih testov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta