Nove podrobnosti trgovine z drogo: Skesanec potopil slovenski del Kavačkega klana

Damijana Žišt Damijana Žišt
27.05.2021 07:00
Slovenska policija o zelo uspešni aretaciji članov slovenske podružnice zloglasne kriminalne balkanske združbe Kavački klan še molči, nam pa je uspelo pridobiti nekaj novih podrobnosti o delovanju te združbe. Da je pri slovenski kriminalni združbi šlo za zelo dobro organiziran posel, ki je trajal najmanj od konca 2018 do aretacij, pričajo podatki, do katerih smo se še dokopali.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Španska policija je pred dvema letoma zasegla 8,7 tone kokaina naenkrat.
Deutsche Welle
Člani slovenske kriminalne združbe naj bi bili tedensko v Slovenijo iz Španije pripeljali najmanj 50 kilogramov marihuane.
Pp Gorišnica

Skoraj 60 osumljenih trgovanja z drogo in orožjem je bilo na seznamu v nedavni policijski akciji, ko so pred slabima dvema tednoma policisti opravili hišne preiskave in aretacije na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Maribor. Hišne preiskave so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada in policijski specialci izvedli v največji tajnosti. Kot smo v Večeru ekskluzivno poročali, so osumljeni po trditvah policije in tožilstva člani ene najbolj zloglasnih kriminalnih hudodelskih združb na območju Balkana, in sicer Kavačkega klana, ki izvira iz Črne gore. Policija o izredno občutljivi akciji in aretacijah za zdaj še molči - potrdili so le hišne preiskave in aretacije -, zato še ni znano, kaj vse je policija zasegla pri 23 hišnih preiskavah. Večina ovadenih se bo smela braniti s prostosti, šesterica, ki je bila blizu vrhu Kavačkega klana, pa je morala v pripor. Klemen Kadivec, eden od domnevnih šefov slovenskega dela te mednarodne združbe, je že nekaj časa priprt v Kopru zaradi obtožb dveh ugrabitev in umora, drugi šef, Filip Vrzić, pa je bil aretiran zdaj. Prav on je po trditvah policije in tožilstva dobil dovoljenje šefov Kavačkega klana, ki velja za izredno brutalno kriminalno združbo in na veliko trguje z drogo, da v Sloveniji ustanovi njeno podružnico.

​Dragocen tovor skrivali v posebej prirejenih prostorih

​Da je pri slovenski kriminalni združbi šlo za zelo dobro organiziran posel, ki je trajal najmanj od konca 2018 do aretacij, pričajo podatki, do katerih smo se še dokopali. Združba je imela svoje računovodstvo in knjigovodstvo, ki so ga vodili nekateri člani združbe. Da bi drogo, ki so jo v glavnem kupovali v Španiji in na Nizozemskem, orožje in denar, ki je izviral iz kaznivih dejanj, nemoteno, predvsem pa daleč od oči policije, prevažali, so obtoženi, predvsem Vrzić, Kadivec in Darko Nevzatović ustanovili dve gospodarski družbi za transport v Kopru, ki naj bi bili le krinka za tihotapljenje, in sicer podjetji Futorea transport ter Sloit transport. V podjetju Futorea transport sta bila po trditvah preiskovalcev zaposlena člana združbe Mario Budimir, in Slavko Tešić, v Sloit transportu pa Dragan Todorović in Igor Popović. Drogo, predvsem po več deset kilogramov konoplje naenkrat, naj bi bil Tešić pogosto predajal na parkirišču podjetja Dak trans v Divači osumljenemu Daliborju Kožulu.

Dragoceni tovor naj bi bili prevažali večinoma z avtomobili ali tovornjaki in to v posebej prirejenih skritih prostorih, na primer v potniški kabini tovornjakov, in sicer v kovinskem zaboju v postelji. V prikolicah pa so drogo, predvsem je šlo za večje količine konoplje in hašiša, skrivali v prirejenem prostoru v predelu paletarija ali v hladilnikih. Avtomobile in tovornjake so kurirji s tovorom vred, torej mamili ali orožjem oziroma denarjem, prevzeli na primer v Španiji ali na Nizozemskem in jih pripeljali v Slovenijo, kjer so drogo in orožje skladiščili v skladiščih v Naklem ter v Kopru in Divači. Drogo so člani združbe prodajali po Sloveniji in v tujino, predvsem v Nemčijo (v glavnem na območju Stuttgarta, Ingolstadta, Münchna in Wiesbadna), v Avstrijo (v glavnem v Salzburg), v Italijo (največ v Benetke in Bari) ter v Zagreb na Hrvaškem.

Od pet do vsaj 40 kilogramov kokaina tedensko so pripeljali iz Nizozemske v Slovenijo, trdi skesanec slovenske podružnice Kavačkega klana.
Deutsche Welle

Pohlep vodje združbe je bil prevelik

Čeprav naj bi bil slovenske del kriminalne hudodelske združbe Kavački klan deloval od konca leta 2018, pa naj bi se bila slovenska policija po naših podatkih v družbo infiltrirala šele pred nekaj meseci z uporabo prikritih policijskih ukrepov. To naj bi ji uspelo ob pomoči enega vodilnih članov slovenskega kriminalne združbe, ki se je "poslovno" menda razšel s Klemnom Kadivcem. Odločil se je namreč, da bo delovanje družbe in njene člane razkril policiji. Skesanec je policiji povedal zelo veliko pomembnih podrobnosti o delovanju kriminalne združbe. Svoje trditve o delovanju združbe naj bi bil tudi podkrepil s številnimi dokazi, mnoge pa je potem policija v svojem tajnem delovanju pridobila še sama. Policija je tako izvedela, da je bila vloga Kadivca pravzaprav ključna, saj je aktivno sodeloval z namenom ustanovitve hudodelske združbe, ki se bo ukvarjala s prevozi in prodajo velikih količin prepovedanih drog. Kadivčev cilj je bil čim več zaslužiti s trgovanjem z drogo in orožjem, pri tem pa naj bi bil deloval zelo egoistično, je skesanec povedal policistom. Njegovi osebni interesi po zaslužku so bili tako veliki, da so se odnosi med njim in drugimi vodilnimi člani združbe začeli krhati. Prvotni dogovor med Kadivcem, Vrzićem in Nevzatovićem je bil, da vsak od njih, ter dodatno še voznik - kurir, prejme 25 odstotkov od zaslužka posamezne prodane pošiljke droge. Ta dogovor naj bi bil Kadivec kmalu začel kršiti na škodo preostalih partnerjev, ki jim je menda celo lažno prikazoval cene prevozov, ki jih je prejela združba. Za kilogram konoplje na relaciji Španija-Nemčija na primer naj bi bil Kadivec trdil, da prejmejo 350 evrov, v resnici pa je Kadivec odjemalcem določil ceno za kilogram konoplje 400 evrov in je 50 evrov od vsakega kilograma pospravil v svoj žep.

Policija je od skesanca prav tako izvedela, da je združba tedensko opravljala prevoze droge. Količina droge, ki so jo prevažali v Slovenijo, ni bila nikoli manjša od petih kilogramov, oziroma do v glavnem 40 kilogramov (predvsem kokaina) ter po najmanj 50 kilogramov marihuane.

Z drogo padli v roke policije

Policijska preiskava je tudi pokazala, da so nekateri kurirji, člani slovenske podružnice Kavačkega klana, z drogo že padli v roke policije. Skoraj 800 kilogramov kokaina, namenjenega iz Portugalske v špansko Barcelono, je bilo zaseženih v bližini Azorov v portugalskih teritorialnih vodah. Pri tem so bili aretirani skiper Ladislav Funštejn ter še dva osumljenca, državljana Mehike in Rusije. Josipa Skoko so s tremi kilogrami kokaina, skritega v osebnem avtomobilu, junija lani pri Zagrebu aretirali hrvaški policisti, avgusta lani je bil Kosta Tabaković, ki je vozil 76 kilogramov konoplje v tovornjaku, prijet v Italiji. Marko Pavšić je bil lani septembra prijet v bližini špansko-francoske meje. Španski varnostni organi so v sedmih osebnih avtomobilih, ki jih je Pavšić prevažal na prikolici tovornjaka, našli skrite večje torbe, v katerih je bilo skupaj 148 kilogramov konoplje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta