Obsojeni zdravniki bi bili v zaporu samo za vikend, eden izmed njih je prosil, da bi kazen odslužil z delom

Damijana Žišt Damijana Žišt
29.04.2022 16:02

Na zaporne kazni obsojeni ortopedi Vane Antolič, Rok Vengust in Robert Janez Cirman še niso v zaporu, saj so vsi prosili za alternativno prestajanje kazni zapora, sodišče pa o tem še ni odločilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pravnomočno obsojeni korupcije v zdravstvu so ves čas sojenja zanikali, da bi bili vpleteni v prejemanje oziroma dajanje podkupnine.
Robert BALEN

Februarja letos je višje ljubljansko sodišče pritrdilo sodbi prvostopenjskega sodišča, da morajo trije ugledni slovenski ortopedi v zapor zaradi prejemanja podkupnine od podjetja Emporio Medical, ki je dobavljalo medicinsko opremo bolnišnicam. Za zaporniške rešetke bodo morali nekdanji predstojnik ortopedske klinike UKC Ljubljana Vane Antolič za leto in pol, vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice na ljubljanski ortopedski kliniki Rok Vengust za dve leti in dva meseca in ortoped iz Valdoltre Robert Janez Cirman za tri leta. Z zdravniki je na zatožni klopi sedel tudi nekdanji komercialist Darko Žafran, ki je podkupoval zdravnike v zameno, da so pri podjetju Emporio Medical naročali medicinsko opremo. Obsojen je bil na leto in pol zapora.

Po naših informacijah jih je sodišče že v začetku marca pozvalo na za prestajanje kazni, a tja še niso odšli. Tiskovna predstavnica Okrožnega sodišča Ljubljana Mateja Jazbec je potrdila našo domnevo, da je tako zato, ker so obsojeni zaprosili za alternativno obliko prestajanja kazni, o čemer pa sodišče še ni odločilo. Obsojeni zdravniki bodo torej, če jim bo seveda sodišče odobrilo alternativno obliko prestajanja kazni, še naprej hodili v službo, saj jim sodišče ni izreklo varnostnega ukrepa prepoved opravljanja zdravniškega poklica za določeno obdobje, in to zato, ker po presoji sodišča kaznivih dejanj niso storili v povezavi z zdravljenjem.

Dva računata na delo v splošno korist

Obtoženi so glede na višino izrečene kazni lahko sodišče zaprosili za dve od treh alternativnih oblik prestajanja kazni zapora: za tako imenovani vikend zapor ali delo v splošno korist, ne pa tudi za hišni zapor, ki se lahko izreče le obsojenim do devet mesecev zapora.

Za delo v splošno korist sta lahko zaprosila Antolič in Žafran. Zakon namreč pravi, da če je bil nekdo obsojen do dveh let zapora, razen za kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost, lahko namesto kazni zapora opravi v obdobju največ dveh let od izvršljivosti sodbe delo v splošno korist, pri čemer se en dan zapora nadomesti z dvema urama dela. Za takšno obliko prestajanja zaporne kazni pa nista mogla zaprositi Vengust in Cirman, ki sta bila obsojena na več kot dveletno zaporno kazen. Vsi štirje pa so sodišče lahko zaprosili za prestajanje tako imenovanega vikend zapora. Zakon namreč pravi, da se kazen zapora do treh let, razen za kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost, lahko opravi tudi tako, da obsojenec med prestajanjem kazni zapora še naprej dela ali se izobražuje in prebiva doma, razen v prostih dneh (ob koncu tedna), ko mora biti v zavodu. O prestajanju kazni zapora ob koncu tedna odloča sodišče. Če obsojenec zlorabi takšno obliko prestajanja kazni, ga namestijo v zaprti oddelek zapora, običajno na Dobu.

Komercialist denar izročal zdravnikom

Zdravniki so obsojeni, ker so nedovoljena darila prejemali na različne načine, na primer v obliki plačila naročnin na strokovne revije in kotizacij za strokovna srečanja, plačila novoletnih zabav, nakazil na njihove bančne račune, pa tudi v gotovini, ki jim jo je izročal Žafran. Ta je na svoje ime tudi sklepal naročnine na strokovne revije. Na svoj bančni račun na Hrvaškem je prejemal plačilo in gotovino nato izročal zdravnikom. Sodišče je ugotovilo, da so obtoženi od podjetja Emporio Medical prek Žafrana prejemali nedovoljene nagrade oziroma darila. Iz dokumentov z naslovom Analiza razlik v ceni je natančno razvidno, kakšen posel je sklenila posamezna bolnišnica z Emporiom Medicalom in za kolikšno ceno, na dokumentu pa so z roko napisani ime zdravnika in odstotki, ki naj bi jih bil ta prejel od sklenjenega posla. To naj bi bil pisal Žafran. Izračun pokaže, kdaj in koliko podkupnine je prejel zdravnik glede na vrednost sklenjenega posla. Vsi obtoženi so na takšnih položajih, da so imeli možnost odločati, katero medicinsko opremo bo naročila bolnišnica in od katerega dobavitelja. Posamezni zneski podkupnine so bili iz podjetja Emporio Medical nakazani na Žafranov osebni račun, Žafran pa je nato denar dvignil in ga izročil Cirmanu in Vengustu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta