Obtožbe o zlorabi postitucije: Strankam izdali račun za spolne užitke

Damijana Žišt Damijana Žišt
16.06.2020 18:43

Ljubljansko višje sodišče potrdilo oprostilno sodbo Valterju in Ani Šmid, da v svojih masažnih salonih po Sloveniji deklet nista silila v prostitucijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oprostilni sodbi Ani Šmid, Danijeli Šmid in Valterju Šmidu je zdaj prirdilo tudi višje sodišče.
Tomaz Skale

Zaradi očitkov, da sta v svojih masažnih salonih dekleta silila v prostitucijo, sta se pred dvema letoma pred senatom ljubljanskega okrožnega sodišča znašla nekdanja zakonca, danes 37-letni Valter Šmid in 40-letna Ana Šmid. Lani julija ju je okrožna sodnica Dejano Fekonja oprostila očitkov tožilstva, da sta storila kaznivo dejanje zlorabe prostitucije. Na izrek sodbe se je na višje sodišče pritožil tožilec Jože Valenčič s specializiranega državnega tožilstva, ki je na prvostopenjskem sojenju za obtožena predlagal obsodilne kazni: za Valterja Šmida leto in devet mesecev zapora in plačilo tri tisoč evrov denarne kazni, za Ano Šmid pa je predlagal pogojno kazen devet mesecev zapora s preskusno dobo štirih let in plačilo denarne kazni v znesku 2400 evrov. Višje sodišče ni sledilo pritožbi tožilstva in je pred dnevi v celoti potrdilo oprostilno sodbo obema obtoženima. Sodba je zdaj pravnomočna.

Sprva le masaža

​Po trditvah tožilstva naj bi bila obtožena v salonih v Novem mestu, Trebnjem, Luciji, Kopru in Ljubljani med letoma 2012 in 2016 izkoriščala dekleta za prostitucijo. Poleg erotične masaže so strankam v salonih ponujali tudi spolne odnose. Za vse so strankam izdajali račune. Ana Šmid je leta 2012 odprla svoje samostojno podjetje Superbus, nega telesa, z Valterjem Šmidom pa naj bi bila po mnenju tožilstva tam izkoriščala pet deklet za prostitucijo. Prek podjetja Superbus je Ana Šmid domnevno iskala ženske, ki bi delale kot erotične maserke, in jim obljubljala dober mesečni zaslužek. Ko so se dogovorili za posel, sta Ana in Valter Šmid določila, v katerih lokalih bodo delale. Z izjemo nedelje so morale delati vsak dan od 9. do 20. ure. Določila sta cenik storitev, tudi za spolne užitke. Tožilstvo je v obtožnici zatrjevalo, da sta v žep pospravila polovico denarja, ki so ga zaslužila dekleta. Šmidova sta se zagovarjala, da je bila dejavnost v teh salonih povsem zakonita.
"V naših masažnih salonih do leta 2015 nismo nudili spolnih odnosov, samo erotično masažo. Od leta 2015 pa je stranka lahko ob masaži naročila še spolni odnos ali oralni spolni odnos. Cenik masaž in spolnih užitkov smo izobesili v naših salonih, dekleta, ki so delala pri nas, pa so bila prijavljena. Strankam smo izdajali račune. Dekleta so k nam prišla povsem prostovoljno, javila so se na oglase, ki smo jih objavili, nismo jih izkoriščali ali zapirali. Prav tako jim nismo vzeli zaslužka od nudenja spolnosti, le polovico denarja od erotične masaže," je v svojem zagovoru na sojenju med drugim povedala obtožena Ana Šmid.

Erotična masaža je prostitucija

Sodnica Dejana Fekonja je v izreku sodbe lani julija dejala, da obtožena, ki sta tudi sama strankam ponujala erotično masažo, nista nikogar izkoriščala, temu je zdaj pritrdilo tudi višje sodišče. V času delovanja sta zakonca Šmid v podjetju Superbus imela za erotično masažo v rednem delovnem razmerju zaposleni dve dekleti, dve pa za nekaj mesecev. Vsem sta plačevala vse potrebne dajatve, prejemale so redno plačo, ki sicer ni bila visoka, okoli 650 evrov, državi sta plačevala davke in tudi razne inšpekcije, ki so ju obiskale, niso zaznale nepravilnosti. S sodnico Fekonjo je sicer erotična masaža prostitucija, a je erotična masaža od leta 2015 v Sloveniji legalna dejavnost. Osnovno vprašanje pa je bilo, ali so bila dekleta v prostitucijo prisiljena, sodnica pa je ugotovila, da niso bila. Dejavnost obtoženih so ne nazadnje pogosto nadzirale tudi različne inšpekcije, pri čemer nepravilnosti niso odkrile. Zato je izrekla oprostilno sodbo, ki je zdaj pravnomočna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta