Oče dečka, ki je umrl v UKC Maribor, ovadil zdravnika

Damijana Žišt Damijana Žišt
25.02.2019 19:07

Še ne šestletni Teo Krivec je pred skoraj letom dni med oživljanjem umrl na mariborski pediatrični kliniki, njegov oče pa je za sinovo smrt kazensko ovadil zdravnika Roberta Pogorevca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Teov oče Boris Krivec bi rad izvedel, zakaj je moral umreti njegov sin. Želi si tudi opravičilo zdravnika in odgovornih v UKC Maribor.
Igor Napast

"Naš Teo je bil kljub bolezni zelo vesel in razigran fantiček, ki je imel zelo rad glasbo. Rad se je igral, kot vsi otroci njegovih let, bil pa je tudi zelo bister, saj je pri svojih še ne šestih letih poznal vse velike črke in jih tudi že pisal. Od rojstva je bil bolan, vendar se mu je zadnji dve leti zdravstveno stanje zelo izboljšalo in kazalo je, da je njegovo življenje izven nevarnosti. Žal pa ni bilo tako, 28. februarja lani je njegovo mlado življenje ugasnilo na pediatriji v mariborski bolnišnici. Prepričan sem, da zaradi zdravnikove napake, kar me najbolj boli," pravi še vedno strt od bolečine 48-letni Boris Krivec iz okolice Maribora. Teovega lečečega zdravnika, pediatra Roberta Pogorevca, je kazensko ovadil mariborski policiji zaradi kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti. Policija je zadevo obravnavala in jo predala mariborskemu tožilstvu, kjer še ne morejo sprejeti nobene odločitve, saj čakajo na ugotovitve nadzora Zdravniške zbornice Slovenije v zvezi s tragično smrtjo malega bolnika.

Zdrav po transplantaciji ledvice

Usodnega dne je Tea mamica peljala k zdravniku, ker je bruhal in imel drisko. V bolnišnico je deček od avtomobila, ki ga je mamica parkirala nekaj sto metrov od vhoda v pediatrijo, šel sam, med čakanjem v čakalnici je hodil po njej in čebljal s čakajočimi. "Obravnaval ga je dežurni zdravnik Robert Pogorevc. S Teovo mamico sva bila po telefonu v stiku, ob 17.30 mi je povedala, da so sina iz intenzivne sobe odpeljali v operacijsko, ker mu morajo zdravniki vstaviti kateter v vratno žilo, saj mu ga niso mogli vstaviti v žilo na roki, da bi mu dali infuzijo. Ob 19.30 sem prišel v bolnišnico, sina so pripeljali iz operacijske sobe in ga namestili v sobo za intenzivno nego, tam pa se mu je stanje začelo slabšati. Zdravnik Pogorevc mi je rekel, da ga bodo morali intubirati. Potem sem moral iz sobe," je pripovedoval Teov oče. Ko so zdravniki končali intubacijo, se je vrnil k sinu. Njegova mamica je za kratek čas odšla domov, da bi za sina prinesla zdravila, ki jih je potreboval, saj je vse kazalo, da bo ostal v bolnišnici. Teo je namreč od rojstva bolehal za redko boleznijo, imenovano denys drash, zaradi česar se mu ni razvilo spolovilo in so mu odpovedale ledvice. Najprej so ga zaradi bolezni zdravili v mariborski bolnišnici, nato v ljubljanskem UKC, kamor so ga že kot majhnega dojenčka starši vozili na dializo. "Ker so se na našem Teu zdravniki učili, saj prej še niso imeli takšnega primera bolezni, smo se odločili za zdravljenje v Avstriji, kjer sem bil v službi. Julija 2013 so Teu odstranili obe ledvički, nato pa je decembra 2014 dobil ledvičko v bolnišnici v Essnu v Nemčiji. Nato se je znova zdravil v ljubljanskem UKC, z ledvičko je bilo vse v redu, jemal je zdravila, piti je moral liter in pol do dva litra tekočine dnevno. Zadnjo kontrolo za ledvičko smo imeli v UKC Ljubljana 7. januarja 2018 in je bilo vse v redu, Teo je bil zdrav. Zato ne morem razumeti, kako je lahko zdrav umrl v mariborski bolnišnici, kjer trdijo, da je prišel v bolnišnico šibek in zelo dehidriran, čeprav to ni res. Zakaj je sin moral umreti, nam nihče ni znal pojasniti, niti se nam niso opravičili," je dodal Teov oče.

Kljub oživljanju življenje ugasnilo

​Nato je natančno opisal potek dogodkov, ki so si sledili, ko so Tea pripeljali iz operacijske sobe v sobo za intenzivno nego, kjer ga je zdravnik intubiral. "Ves čas sem bil ob sinu, zato sem opazil, da je zrak v cevki med steklenico in katetrom, na kar sem opozoril zdravnika Pogorevca, ker se mi je to zdelo zelo nevarno. Odvrnil mi je, da je on zdravnik in da je vse v redu. Nato mu je dal adrenalin, ki naj bi bil, kot mi je povedal, pospešil delovanje srca. Okoli 20. ure se je sinovo srce ustavilo, zato ga je zdravnik oživljal. Po petnajstih minutah se mu je vrnil pulz, za tem pa je sin dobil še nova zdravila. Nato je zdravnik odšel, ker je rekel, da ima še druge bolnike, sam pa sem opazil, da se je sin približno dvajset minut po njegovem odhodu začel znova dušiti. Klical sem na pomoč, nikogar ni bilo, ko pa je po nekaj minutah pritekel zdravnik Pogorevc, je ugotovil, da sin ne diha več, zato ga je oživljal in na pomoč poklical še dva zdravnika, vendar Teu niso mogli več pomagati. Zdravnik je bil zelo zaskrbljen, objel me je in dejal, da je Teo žal umrl," je še povedal Teov oče.
​Odvetnica Vanja Jelen Polanc iz Maribora, ki zastopa Borisa Krivca, nam je povedala, da je za starše umrlega bolnika zelo hudo, ker se pri državnih organih nič ne premakne že leto dni od smrti malega Tea. "Z gospodom Krivcem sva želela vpogledati tudi v tožilski spis, vendar so nam to za zdaj odklonili, ker čakajo ugotovitve nadzora ZZS glede tragičnega dogodka. Zato za zdaj lahko žal samo čakamo," pravi odvetnica.
V UKC Maribor je bil aprila lani opravljen izredni strokovni nadzor v zvezi z zdravljenjem Tea Krivca na pediatrični kliniki. Ugotovljeno je bilo, da sta bila kljub tragični smrti malega bolnika postavljanje diagnoz in zdravljenje v skladu z medicinsko doktrino in strokovna. Deček je bil ob prihodu v bolnišnico izsušen zaradi izgube tekočin in obstajal je sum na okužbo oziroma sepso, s katero naj bi bil prišel že v bolnišnico, zaradi česar so v bolnišnici ustrezno ukrepali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta