Očitki o trgovini z drogo: Ličina se ne skriva, le našli ga še niso

17.09.2021 07:00
Na včerajšnjem nadaljevanju sojenja domnevnim trgovcem z drogo pet obtoženih ni izpolnjevalo pogoja PCT, zato niso smeli na sodišče. Sojenje je nato potekalo v njihovi nenavzočnosti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sojenje poteka na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, a zaradi od srede veljavnih pravil o PCT-pogoju je nekaj obtoženih ostalo pred vrati. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Ker pet od 14 obtoženih v zadevi trgovanja z drogo, kjer na zatožni klopi sedijo domnevni člani hudodelske združbe, ki je na veliko prodajala drogo, njihov vodja pa naj bi bil 39-letni Aleš Zupančič iz Komende, znan kot Bazenar ali Kapo, na včerajšnjem nadaljevanju sojenja ni izpolnjevalo pogoja PCT, ki je od 15. septembra naprej obvezen tudi za stranke in obtožene, ki želijo vstopiti v sodno dvorano. Zaradi tega niso smeli na sodišče. Zato je predsednik sodnega senata sodnik Srečko Škerbec odvetnikom obtoženih naročil, naj svoje kliente vprašajo - nekateri so bili pred Gospodarskim razstaviščem, kjer poteka sojenje v posebej prirejeni dvorani -, ali se strinjajo, da sojenje poteka v njihovi nenavzočnosti. Po krajši pavzi so odvetniki obtoženih Elvisa Murića, Jureta Slavička, Ivana Davida, Luke Lazića in Gregorja Mandlja, ki niso izpolnjevali pogoja PCT, sodišču pojasnili, da se obtoženi s sojenjem v odsotnosti strinjajo. Tako so na sojenju ostali Zupančič, ki ga na sojenje pripeljejo iz koprskega pripora, Branko Šćulija, Svetlan Stjepić, oba sta v priporu v Ljubljani, Jure Močnik, kateremu je bil po skoraj 20 mesecih pripora ta odpravljen prejšnji teden in je zdaj v hišnem priporu, ter Polonca Nose, Samir Velić, Jernej Kotnik in Dejan Sabotić, ki se branijo s prostosti. Sodišče je nato zaslišalo dve priči, v nadaljevanju pa so na vrsti zaslišanja policijskih koordinatorjev in tajnih delavcev policije.

Ličine še ni v priporu

Sodnik Srečko Škerbec je včeraj povedal, da sodišču še ni uspelo realizirati pripora za obtoženega Anisa Ličino, ki je torej še vedno na svobodi. Poročali smo, da je zoper Anisa Ličino, domnevnega organizatorja nasilnih protestov 5. novembra lani v Ljubljani, ki se je do zdaj branil s prostosti, prejšnji teden sodišče odredilo pripor. Anisu Ličini tožilstvo pripisuje vlogo Zupančičevega kurirja. Tožilstvo ga je z Zupančičem povezalo, ker je bil 3. decembra 2019 ustavljen v Nemčiji. Pri pregledu avtomobila so nemški policisti pri njem našli skoraj 90 tisoč evrov in jih zasegli. Denar, za katerega tožilka Gregorčičeva meni, da izvira iz trgovine z drogo, so mu nemški organi lani vrnili, ker je dokazal, da izvira iz družinskega podjetja, ki se ukvarja s prodajo avtomobilov. Ličina je do zdaj že nekajkrat izostal z glavnih obravnav, tudi zaradi bolezni otroka, vendar je za svoje izostanke sodišču vedno dostavil dokaze. Prejšnji teden je prišel na sojenje, a se po odmoru ni več vrnil, zato je sodni senat po posvetu sklenil, da se za Ličino odredili pripor zaradi nespoštovanja sodišča oziroma da bi zagotovili njegovo navzočnost na sodišču. Da pa bi sojenje za vse druge lahko potekalo naprej, je sodni senat sklenil, da začasno iz tega kazenskega postopka izloči postopek za Ličino, ki mu bodo sodili posebej ali pa znova skupaj s preostalimi, če bodo za to zakonski pogoji. Sicer pa je njegov odvetnik Jurij Strouhala iz odvetniške pisarne Miloš Zarić povedal, da se Ličina ne skriva, da je šele pred kratkim prejel sklep o odreditvi pripora, odvetnik Miloš Zarić pa komaj včeraj in da sta odvetnik Zarić in Ličina že poslala pritožbo na višje sodišče glede sklepa o odreditvi pripora. Ličina je sodišču tudi poslal potrdilo, da je bil z bolno hčerko tudi nekaj dni v bolnišnici, in se torej pred nikomer ne skriva.

​Zgodba se je začela z aretacijo trgovke z drogo

Sodišče je včeraj kot pričo zaslišalo policista policijske postaje Domžale Saša B., ki je skupaj s kolegom sodeloval pri aretaciji Barbare Srše 10. avgusta 2017, ko je bila prijeta s kilogramom heroina, ki ga je hranila v dveh plastičnih steklenicah. Z aretacijo Sršetove, ki je bila kasneje za trgovanje z drogo obsojena na dve leti in nekaj mesecev zapora, se je zgodba okoli Zupančiča in preostalih sploh začela.

Sršetova bi bila včeraj morala priti na sodišče, da bi se soočila s Sašem B., a je na sodišče ni bilo. Sršetova, ki je kazen že odsedela, ves čas trdi, da droge ni prostovoljno izročila policistoma, kot onadva trdita, temveč da sta ji grozila, da če je ne izroči, bosta poskrbela, da bo ostala brez svoje hčerke. V policijskih in sodnih postopkih pa je Sršetova povedala, da je kupila drogo od Novice Joskića, ki je bil visoko pozicioniran v Zupančičevi združbi. In tako se je klopčič začel odvijati. V obtožnici je sicer 33 obtoženih, vendar pa jih je 19 že obsojenih, saj so s tožilstvom podpisali sporazum ali pa so krivdo priznali na predobravnavnem naroku. ​Preostalih 14, vključno z Alešem Zupančičem, obtožbe tožilstva zavrača, nekateri so se odločili za obrambo z molkom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta