Odpuščeni kriminalist o krivdi molči

Tina Recek Tina Recek
07.10.2019 19:53

Nekdanjemu odlikovanemu kriminalistu Danilu Lavrincu tožilstvo očita kar štiri kazniva dejanja. Danes očitkov ni niti priznal niti zanikal, njegov soobtoženi, nekdanji policijski informator Filip Didović, pa je krivdo zanikal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kriminalista Danila Lavrinca so aretirali februarja letos. Policija ga je vrgla iz službe, še vedno je v priporu, delodajalca pa toži na delovnem sodišču. 
Bojan Velikonja/Dnevnik

"Molčim oziroma o krivdi se ne izrekam," je na ljubljanskem okrožnem sodišču izjavil svojčas ugledni kriminalist in dobitnik medalje za požrtvovalnost, 38-letni Danilo Lavrinc. Tožilstvo, ki ga zastopa tožilka Mojca Gruden, mu očita kopico kaznivih dejanj: preprodajo droge, poneverbo, zlorabo uradnega položaja ali pravic in ponarejanje denarja. Bolj konkreten je bil njegov nekdanji ovaduh, policijski informator, tajni policijski delavec, 51-letni Filip Didović, ki mu na zatožni klopi dela družbo in ki je dejal, da krivde ne priznava. Slednjemu obtožba očita preprodajo droge.

Prejšnjega odvetnika si želi nazaj

A preden se je Didović, ki je, kot trdi, že osem ali devet let brez zaposlitve, enkrat na leto pa je prejel 1181 evrov nagrade kot registriran tajni policijski delavec, izjasnil o krivdi, ni šlo vse gladko. Ko ga je sodnica Ana Testen vprašala, ali očitano priznava, je izustil: "Kaj naj naredim?" V nadaljevanju je še dejal, da ga je sram, ker je kot policijski informator pomagal policiji, in da ga to, kar so zapisali policisti, žali. In še, da je to vse preveč napihnjeno. Nato se je deloma posipal s pepelom in dejal, da tu in tam je prestopil rob zakonitega in v zameno za kakšno informacijo preprodal tableto. Ker s temi besedami ni dal jasnega odgovora, mu je sodnica ponovila isto vprašanje. Zaprosil je za kratek posvet z zagovornikom, odvetnikom Antonom Nosanom. Sodnica mu je ugodila. Potem ko sta se obdolženi in odvetnik vrnila v dvorano, Didović še kar ni hotel odgovoriti, ker je hotel najprej slišati, kaj mu v zameno za morebitno priznanje ponuja tožilka. A Grudnova ponudbe ni imela, zato je obtoženi prosil za še en posvet, le da tokrat sodne dvorane ni zapustil on, temveč se je njegov odvetnik odšel na hodnik pogovarjat s tožilko. Ko sta se vrnila v dvorano, je Nosan obtoženemu nekaj prišepnil, a tako tiho, da drugi spremljevalci procesa nismo slišali ničesar. Je pa medtem sodnica obtoženega Didovića poučila o njegovih pravicah in posledicah morebitnega priznanja. Poudarila je, da če bo priznal krivdo, s tem priznava vsa dejstva v obtožbi, in ne zato, ker mu predlagana kazen "diši". Opozorila ga je tudi, da se lahko ob njegovem morebitnem priznanju zgodi, da bo v nadaljevanju postopka zoper soobtoženega moral nastopiti kot priča, in da je takrat treba govoriti po resnici, čeprav se pogosto dogaja, da se priče v takšnih postopkih ne spomnijo ničesar več. Po sodničini temeljiti razlagi Didović ni več kaj dosti tuhtal, krivdo je jedrnato zanikal. Ob tem omenimo, da je Didovića na preteklem, septembrskem naroku branil Boris Grobelnik, ker pa z njim ni bil zadovoljen, sta na sodišču sodelovanje prekinila. Zdaj pa si obtoženi želi, da bi Grobelniku podpisal novo pooblastilo.

Uspavala, naboji, ponarejen denar

Pri izvedbi katerih dokazov vztrajata obramba in tožilstvo, javnost ni izvedela, saj je sodnica zaradi občutljivih podatkov v nadaljevanju narok označila za tajen. Tudi na preteklem, septembrskem predobravnavnem naroku, ki se je hitro končal, je zagovornik Lavriča Dušan Csipö predlagal izključitev javnosti, češ da bo obramba razkrivala tajne podatke in vire informacij, zaradi česar bi bili ogroženi policijski informatorji in razkrita metoda njihovega dela. Domnevno kriminalna zgodba o Lavrincu, nekdanjem zaposlenem na oddelku za kriminalistično obveščevalno dejavnost ljubljanske policijske uprave, se je pričela odvijati, ko sta moža v modrem januarja letos Didovića zalotila pri nezakoniti prodaji tablet. Policist s Policijske postaje Ljubljana Center je o odkritju obvestil Lavrinca, ta pa je postal zaskrbljen in je Didovića večkrat klical ter preverjal, ali je imel pri sebi kaj takšnega, s čimer bi lahko izdal tudi njega. Na ta način se je kriminalist ujel v past, saj so Didoviću preiskovalci že prisluškovali in mu tudi tajno sledili. Februarja letos je sledila aretacija obeh, od takrat sta v priporu. Lavrinca tožilstvo bremeni, da je v začetku leta od neznanca za 3000 evrov kupil 3000 tablet flormidala. Gre za uspavalo, ki na črnem trgu velja za drogo, saj vsebuje prepovedani midazolam. Tablete naj bi hranil v službeni omarici in po 1,30 evra prodajal odvisniku Didoviću, ta pa jih je preprodajal naprej. Med hišno preiskavo so Lavrincu zasegli 1910 tablet in 600 evrov gotovine. Očitek poneverbe si je prislužil, ker so v njegovi službeni omarici odkrili 119 nabojev, ki jih policija uporablja na strelskih vajah in jih ne bi smel odnašati s strelišča. Poleg tega naj bi bil nekomu posredoval tajne službene podatke o kaznivih dejanjih za več osumljencev in oškodovancev, s čimer naj bi bil zagrešil očitek zlorabe uradnega položaja. Obtožen je še kaznivega dejanja ponarejanja denarja, ker so preiskovalci v civilnem policijskem avtomobilu, ki ga je uporabljal, našli dva ponarejena bankovca za 50 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta