Ozadje zgodbe je zelo mračno: Popolnoma gol Zagrebčan skakal ob cesti in rotil, naj mu nekdo pomaga

D.Ži
24.06.2024 11:41

Prizor, ki ga ne vidimo vsak dan. Prestrašen moški je brez oblačil priplaval iz reke Krapine, medtem ko so ga izterjevalci opazovali z drugega brega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na koncu so golemu moškemu ustavili policisti Mobilne enote prometne policije. Bilo je okoli 13.30, 15. junija pred sedmimi leti
Profimedia

Prisilili so ga, da se je slekel. V strahu za svoje življenje je pred peterico začel slačiti majico s kratkimi rokavi, hlače, v katerih je imel 37 evrov, teniske, spodnjice in nogavice. Razlog? Dolg v višini 1000 evrov, ki ga  D.M. še ni vrnil V.K. Takoj ko je opazil, da je peterici nadlegovalcev padla zbranost, je začel bežati proti nabrežju v smeri reke Krapine. Sledili so mu, a je za razliko od njih skočil v reko in odplaval na drugo stran ter se povzpel na vozišče avtoceste A2, ekipa "izterjevalcev" pa je ostala ob strugi in opazovala njegove nadaljnje poteze. Ta skoraj filmski, a resnični prizor opisuje hrvaški Jutarnji list

Gol je Zagrebčan D.M. nato skakal ob cesti in krilil z rokami. Iskal je pomoč in poskušal ustaviti vozila. Na koncu so mu ustavili le policisti Mobilne enote prometne policije. Bilo je okoli 13.30, 15. junija pred sedmimi leti, ko so ga golega posadili v policijsko vozilo in odpeljali na policijsko postajo v Zaprešiću, kjer so kasneje moške aretirali. Ves postopek se je vlekel sedem let, prvoobtoženi V.K. ki mu je D.M. dolgoval denar, je medtem leta 2021 umrl, (pre)ostala četverica pa je bila pred dnevi obsojena na eno leto pogojne kazni zapora s štiriletno preizkusno dobo. Trojica je bila oproščena tudi plačila sodnih stroškov, B.P. je edini, ki mora plačati 50 evrov sodne takse, piše Jutarnji list. Vsi štirje so krivdo priznali, izrazili obžalovanje in obljubili, da se kaj podobnega ne bo ponovilo.

Profimedia

"Vse to se je zgodilo zaradi ravnanja oškodovanca," so na sodišču zatrjevali obtoženi in vsi po vrsti rotili, naj jih čim bolj milo kaznujejo, saj poleg tega, da doslej še niso bili kaznovani, vsi po vrsti bijejo težke zdravstvene bitke. Nekateri so bili celo operirani.

A oškodovancu D.M. so pripravili dve uri groze. Njihova naloga je bila, da od njega izterjajo 1000 evrov, ki si jih je izposodil od V.K. dva tedna prej z 20-odstotnimi mesečnimi obrestmi. V ta namen je Ž.J. okoli 8. ure poklical oškodovanca in mu rekel, da se dobijo v kavarni na železniški postaji v Zaprešiću, nato pa ga srečal v družbi D.B.. Sedla sta za mizo in naročila pijačo, kmalu pa se jima je pridružil še posojilodajalec ter B.P. in D.G. Oškodovanec je skupaj s posojilodajalcem sedel za drugo mizo, kjer ga je V.K prosil za odgovor, zakaj se ne oglaša na telefon in kdaj bo vrnil denar, ter mu jasno povedal: "Danes se ne bom ločil od tebe, dokler ne vrneš denarja." Ob tem mu je povedal, da ga bo morda celo zaprl v klet. Potem ko so lokal zapustili, so žrtev začeli pretepati in jo potisnili v modri fiat koprivniških oznak, parkiran pri Kauflandu. Vozilo je vozil D.B. in se odpravili proti obvoznici do motela Plitvice. Na poti so ga udarili in zahtevali denar. Dolg je narasel na 1200 evrov. Oškodovanec je začel klicati znance in jih rotiti, naj mu posodijo denar. Zavrtel je celo očetovo številko, a mu ta prav tako ni mogel pomagati, saj je bila nedelja in so banke bile zaprte.

"Odpeljali so me na nabrežje reke Krapine pod most. Na silo so me zvlekli iz avta. Udarjali so me z rokami in nogami po telesu. Večkrat so me dali nazaj v prtljažnik in izvlekli ven. Od časa do časa so odprli pokrov, me udarili ter me spet zadržali. Davili so me z gumijastimi cevmi in mi rekli, da imam še eno priložnost. Poklical sem očeta, a mi niti on v tistem trenutku ni mogel finančno pomagati. Potegnili so me iz prtljažnika, si nadeli medicinske rokavice in mi rekli, da odslej denar ni več pomemben, ker da me bodo ubili. Ukazali so mi, naj se slečem do golega. Ko sem slekel še zadnji kos oblačila, sem začel teči proti Krapini, v katero sem skočil in jo preplaval," je policistom kmalu po tem, ko so ga opazili golega, povedal poškodovani moški. V oblačilih, ki jih je pustil na kraju nasilja, je imel 300 kun in mobilni telefon znamke Meanit, zato je na ta način "poplačal" del dolga do zdaj že pokojnega, je poudaril, piše Jutarnji list. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta