Pet let od poplav, ki so vzele dve mladi življenji: Obžalujejo nesrečo, a se ne čutijo krive

Gordana Possnig Gordana Possnig
11.11.2019 16:43

Na celjskem sodišču se je začelo sojenje zaradi tragične smrti dveh mladih 13. septembra 2014 v potoku Bolska na Vranskem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženci Štefan Kuserbanj, Marko Krajnc in Janko Drča (zastopnik podjetja). 
Gordana Possnig

Pet let je minilo 13. septembra od velikih poplav, ki so zajele Slovenijo in terjale tudi življenji dveh mladih ljudi. Tedaj 17-letna Lara Safran in njen 30-letni bratranec Miha Baloh, sodelavca AMZS, sta okoli šeste ure z vozilom AMZS zaradi porušenega mostu zapeljala v narasli potok Bolsko na Vranskem in se utopila. Larino truplo so našli še isti dan, Mihovega dan kasneje.
Na zatožni klopi so se zaradi tragedije znašli Marko Krajnc, tedanji direktor podjetja Energetika Projekt, d.o.o., vzdrževalec v podjetju Štefan Kuserbanj in kot pravna oseba podjetje Energetika Projekt, ki je imelo z Občino Vransko podpisano koncesijsko pogodbo za upravljanje cest. Trojica je obdolžena povzročitve splošne nevarnosti z opustitvijo dolžnega ravnanja, ki se je končala s smrtjo, grozi jim do osem let zapora.
Obdolženci so na sodišču prebrali svoje pisno pripravljene zagovore. Marko Krajnc, ki se v preiskavi ni zagovarjal, je dejal, da mu je neizmerno hudo, da je do nesreče prišlo. Pojasnil je, da so v času poplav večkrat dnevno opravljali nadzor na kritičnih točkah v občini. Občino so pred tem dvakrat opozorili, da je treba utrditi brežine pod mostom, to je občina nato sama izvedla s pomočjo svojega izvajalca. "Poudaril bi rad, da se ni porušil most, ampak začasen prehod čez Bolsko. Ob obilnejšem deževju so morale naše pristojne službe večkrat dnevno preverjati kritične točke v občini. Tisto noč je bil dežurni preglednik Štefan Kuserbanj, na katerega sem se popolnoma zanesel. Še ob 4. uri zjutraj je pri obhodu pregledal vse kritične točke v občini, tudi sporni most. Opazil je, da je gladina vode še pol metra pod mostom, pod mostom ni bilo opaziti niti naplavin. Zato se ni odločil, da bi zaprl cesto za prehod," je povedal Krajnc. Ob tem je dodal, da se v neposredni bližini tega prehoda nahajata še dva prehoda čez Bolsko, ki sta tedaj tudi bila v uporabi.
Štefan Kuserbanj je bil tedaj v Energetiki Projekt zaposlen kot operativni vodja. Usodne noči je bil na terenu okoli 4. ure zjutraj, ogledal si je tudi omenjeni most, kjer pa ni zaznal tako kritične situacije, da bi ga moral zapreti za promet. Če bi se za to odločil, bi to lahko storil sam, saj je imel v vozilu vso potrebno opremo za zaprtje ceste. Pred novim obhodom pa ga je na domu okoli 6. ure dohitel klic župana Franca Sušnika, da se je most porušil.
Janko Drča, ki zastopa podjetje Energetika Projekt, je pojasnil, da so njihovi zaposleni storili vse, da do nesreče ne bi prišlo, in da je nesrečo povzročilo več dejavnikov, med njimi tudi direkcija za vode (zadolžena tudi za odstranjevanje naplavin iz potokov in rek, op. p.), in ne le njihovo podjetje.
Sojenje se nadaljuje 8. in 13. januarja prihodnje leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta