Pet let zapora za bizaren poskus uboja

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
04.12.2023 15:33
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aljaž Verhovnik (levo) v zaključni besedi ni govoril veliko. "Žal mi je," je bilo vse, kar je rekel.
Vesna Lovrec

Šest let zapora je mariborska tožilka Mateja Artenjak danes terjala za Aljaža Verhovnika, ki je 16. januarja lani v Poljčanah poskušal ubiti Dominika Motalna, nekdanjega partnerja svoje žene Patricije Verhovnik. Verhovnik je bil najprej obtožen poskusa umora, kar je v preteklosti celo priznal in bil na predobravnavnem naroku obsojen na sedem let zapora, vendar sodba ni obveljala, saj so višji sodniki v Mariboru pritrdili zagovorniku obtoženega Igorju Weindorferju, da prvostopenjsko sodišče ni preverilo, ali Verhovnik razlikuje med očitki, kot so poskus umora, poskus uboja ali poskus uboja na mah, in da se tako ne ve, ali je obtoženi sploh vedel, kaj je priznal. Senat višjega sodišča je primer vrnil na začetek in v sklepu o razveljavitvi sodbe poudaril, da v obtožnici v opisu dejanja niso zajeti zakonski znaki poskusa umora na zahrbten način, zaradi česar je nosilka obtožnice, tožilka Tadeja Majcen, tik pred koncem ponovljenega sojenja prvotni očitek o poskusu umora spremenila v poskus uboja.

Nož je zapičil v denarnico

"Dokazni postopek je potrdil sklep, da je obdolženi poskušal vzeti življenje oškodovancu. Zgolj aktivnemu upiranju oškodovanca je moč pripisati, da obtoženi dejanja ni dokončal," je bila  v sklepni besedi jasna tožilka Artenjak. Zagovornik Weindorfer je njenemu predlogu nasprotoval. "Sprememba obtožnice (v milejši očitek, op. p.) je v nekaterih delih sestavljena v škodo obtoženega, kar v tem postopku (ker tožilstvo zoper prvo sodbo ni pritožilo, op. p.) ni dopustno," je dejal odvetnik in zatrdil, da očitana dejanja ne pritičejo zakonskim znakom poskusa uboja, saj da iz spremembe obtožnice ne izhaja, da so bila storjena z namenom vzeti življenje. V sklepni besedi je med drugim izpostavil, da je oškodovanec v postopku opisal kar štiri različne verzije o tem, kako ga je obtoženi napadel in davil, in da tožilstvo ni dokazalo, kaj naj bi bilo koničasto orodje, ki ga je njegov klient (poleg noža) domnevno uporabil v napadu. "Obtožba očita, da je Verhovnik zabodel Motalna, vbodnih ran pa ni bilo, ker je to preprečila jakna oškodovanca. Nož je zapičil v denarnico, rezilo se je zvilo. Tudi dleto na oškodovancu ni pustilo poškodb, saj se je špica zlomila," je danes v sodni dvorani našteval advokat, na koncu pa spomnil, da je obtoženi že na pripornem naroku povedal, da ni imel srca, da bi dejanje dokončal. "Obtoženi je z napadom sam odnehal, oškodovancu ni poskušal preprečiti pobega, prav tako mu ni sledil. Tudi sam oškodovanec je pričal, da ko je zbežal, ga obtoženi ni poskušal ustaviti," je Verhovnika branil odvetnik in sodni senat pod predsedovanjem Maše Blažeka nagovoril, da je predlagana kazen šest let zapora za Verhovnika, ki je dejanje priznal in obžaloval, previsoka. "Sodišče naj upošteva mladost obtoženega, njegovo naivnost, težave v razvoju v otroštvu v smislu izobraževanja, okoliščino, da je redno zaposlen in skrbi za mladoletna otroka (tudi oškodovančevega, op. p.). Na kraj pameti mu ni prišlo, da bi po prihodu iz pripora nadaljeval s kaznivimi dejanji," je svojega mandanta hvalil advokat in sodišču predlagal, da Verhovniku izreče takšno kazen, ki bi jo lahko prestajal na alternativni način (zapor ob koncih tedna ali delo v splošno korist).

Trinajst mesecev je bil v priporu

Sodni senat nobenemu predlogu ni sledil v celoti. "Aljaž Verhovnik je kriv ... Izreče se mu kazen pet let zapora," je na razglasitvi sodbe obelodanila sodnica Maša Blažeka in Verhovnika "potolažila", da se mu v to kazen všteje tudi čas, ki ga je od 17. januarja lani do 21. februarja letos prebil v priporu. V obrazložitvi sodbe je sodnica spomnila, da je Verhovnik dejanje dobro načrtoval. Na dom oškodovanca se je pripeljal oborožen z nožem in dletom. Iztaknil je napajalni kabel iz varnostne kamere in Motalna počakal v zasedi, ko je ta prišel domov in se sklonil k svojemu psu, je Verhovnik s strani skočil nanj in ga napadel. "Obtoženi je podal več zagovorov. Najprej je priznal, da je oškodovanca napadel z nožem in dletom, da je pred tem izklopil kamero, da je bil odločen, da ga bo napadel, saj ga je hotel ubiti, kasneje pa za to ni imel srca. Potem je zagovor spremenil, vendar sodišče spremenjenemu zagovoru ni sledilo, pač pa je zaključilo, da je bilo v postopku dokazano, da je obtoženi k oškodovancu prišel z namenom, da mu odvzame življenje," je pojasnila sodnica Maša Blažeka in obrazložitev sodbe sklenila z besedami, da je pet let zapora po oceni sodišča primerna in pravična kazen.

Čeprav sodišče glede višine kazni ni sledilo predlogu nobene strani, sta bila tako tožilstvo kot obramba s sodbo  zadovoljna, kar pa še ne pomeni, da bo obsodba na pet let zapora že kmalu postala pravnomočna. Tožilka in odvetnik sta namreč danes izjavila, da bosta počakala na pisno obrazložitev sodbe in se šele nato odločila o morebitni pritožbi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta