Po 80 kilometrih bega usodni trk v semafor

Tamara Krivec, Dnevnik
20.12.2021 19:49

Policijski pregon kombija z migranti, ki se je v nedeljo začel na Kozini, se je s smrtjo 22-letnega Turka končal sredi Ljubljane. Med begom je trčil še v dva policijska avtomobila. Smrti migrantov v takih okoliščinah niso redke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nobeden od "slepih potnikov" v zadnjem delu vozila ni bil pripet z varnostnim pasom. Ker teh tam preprosto ni. Foto: STA

S smrtjo 22-letnega turškega migranta se je sredi Ljubljane v nedeljo zvečer končal policijski pregon belega kombija z ljubljansko registracijo, ki so ga lovili vse od Kozine dalje. Koprski policisti so ga nekaj čez osmo uro zvečer skušali ustaviti že tam, a je voznik, komaj 18-letni državljan Kosova s prebivališčem v Postojni, njihove znake ignoriral in zapeljal na avtocesto proti Ljubljani. Policisti so mu sledili, na avtocesti so ga večkrat skušali ustaviti z zmanjševanjem hitrosti, blokirali so tudi izvoze. "Voznik je vseskozi vozil nevarno in z visoko hitrostjo, tudi več kot 180 kilometrov na uro," so pregon opisali na policiji. Pri Brezovici je voznik kombija trčil še v službeni vozili policije, a ga tudi to ni ustavilo, med vožnjo do izvoza na Tržaško cesto je vanju trčil še večkrat. Ustavitev je bila neuspešna. Z obvoznice je nato zapeljal na Tržaško cesto proti središču Ljubljane, kjer je s cik-cak vožnjo oziroma manevri levo in desno policiji preprečil, da bi ga prehitela. Ustavil se je šele v križišču na koncu Tržaške ceste, kjer je trčil v avto, stoječ pri rdeči luči na semaforju. Po trčenju je kombi odbilo v levo in je čelno trčil v drog semaforja.

Dnevnik

Štirim odvzeli prostost

Beg pred policisti se je končal tragično. V tovornem delu vozila je bilo šest državljanov Turčije, eden od njih, star 22 let, je v nesreči umrl, drugi so bili huje poškodovani, odpeljali so jih v bolnico, a njihovo življenje ni ogroženo. Ali je mladenič zaradi divje vožnje v tovornem delu kombija umrl že pred trčenjem, za zdaj ni znano. Skoraj gotovo pa nihče od "slepih potnikov" v zadnjem delu vozila ni bil pripet z varnostnim pasom. Ker teh tam preprosto ni. Vseh šest je po navedbah policije državno mejo prestopilo nezakonito. Lažje poškodovan v nesreči je bil tudi 18-letni voznik najetega kombija. Odvzeli so mu prostost, pridržali pa so tudi tri Postojnčane, stare 18 in 19 let. Ti so namreč od Kozine do izvoza za Senožeče, kjer so jih ustavili, v avtu vozili na zelo kratki razdalji pred kombijem. Policija sumi, da so bili vpleteni v prevoz turških državljanov in da so bili nekakšno spremljevalno vozilo kombija. Policisti obravnavajo več sumov kaznivih dejanj: preprečitev uradnega dejanja, nevarna vožnja in prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države.

Lani so se na področju tihotapljenja tujcev zvišale kazni. Za pridobitev nesorazmerne premoženjske koristi oziroma delovanje v hudodelski združbi je zdaj zagrožena kazen od tri do 15 let zapora. Pri sledenju kombija je moči združilo več policijskih enot, in sicer policisti PU Koper in PU Ljubljana, avtocestna policija ter specializirana enota za nadzor državne meje. Policisti v trčenju niso bili poškodovani, sta pa bili poškodovana dva policijska avtomobila.

Za osem let v zapor

Policija statistike umrlih migrantov na slovenskih tleh ne zbira, so pa po tragični smrti desetletne turške deklice, ki jo je z maminih ramen v smrt odnesla narasla Dragonja, izračunali, da je v okolici slovensko-hrvaške meje od leta 2014 umrlo 22 ljudi. Eni so se utopili v Kolpi ali Dragonji, drugi omagali od utrujenosti, tretji so zmrznili. A mednje ne bodo prišteli 22-letnega Turka, ki je v nedeljo umrl na Tržaški cesti. Postal bo del statistike umrlih v prometnih nesrečah. Mednje so prišteli tudi tri Sirce, ki so proti koncu novembra 2018 sredi noči umrli v hudi nesreči pri Vrhniki. Takrat 43-letni voznik iz BiH Izudin Muminović je v svojem BMW-ju X5 prevažal kar osem sirskih migrantov - štirje so bili nagneteni na zadnjem sedežu, peti jim je ležal na nogah, trije so bili stlačeni v prtljažniku. Ob prehitevanju tovornjaka po mokri cesti, vozil naj bi bil skoraj 160 kilometrov na uro, je Muminović izgubil nadzor nad vozilom, trčil v betonski robnik in v varnostno ograjo. Nekje vmes je trojico pometalo iz prtljažnika. Dva sta umrla nemudoma, eden v bolnici pet mesecev kasneje. Julija letos je višje sodišče vozniku, ki je s kraja nesreče pobegnil, kazen s petih let in pol povišalo na osem. Spoznali so ga za krivega prepovedanega prehajanja meje in povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, ki je imela za posledico smrt.

Mnogo podobnih nesreč se je zadnja leta pripetilo tudi v naših sosednjih državah. V začetku prejšnjega tedna je v nesreči kombija, ki je prav tako bežal pred policijo, na Madžarskem umrlo sedem ljudi, še štirje so bili ranjeni. Voznik je zaradi prevelike hitrosti izgubil nadzor nad vozilom in trčil v hišo. Septembra letos je smrt migranta na slovensko-hrvaški meji v okolici Velikega Okiča povzročil 17-letni Srb. Tudi njemu se je izjalovil beg pred policijo, v ovinku je zdrsnil s ceste in trčil v rob betonskega podpornega zidu. Marca letos so gasilci in policisti naleteli še na mnogo hujši prizor - v hudi prometni nesreči na avtocesti med Zagrebom ter hrvaško-srbsko mejo so umrli štirje migranti, še 19 jih je bilo poškodovanih. Med prevračanjem tovornjaka, ki je prevažal še ogromne bale papirja, je sirske migrante pometalo iz vozila, nekaj jih je ostalo ujetih pod več kot tono težkimi rolami papirja. Tovrstnih in še hujših zgodb je veliko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta