Po prostitutkah se je lotil še pripornika. Sumi se, da je bil poskus uboja naročen od zunaj

Damijana Žišt Damijana Žišt
09.04.2020 19:37

Med sprehodom ljubljanskih pripornikov je v torek Mehmed Mahmutović, obtožen brutalnih ropov, posilstva in spolnega nasilja nad ljubljanskimi prostitutkami, s prirejenim nožem zabodel Alena Ž.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za obzidjem zapora v Ljubljani, kjer je zaporniško sprehajališče, se je v torek zgodil poskus uboja pripornika.
Robert BALEN

Med sprehodom pripornikov v ljubljanskem zaporu v Povšetovi ulici v Ljubljani se je v torek dopoldan zgodil incident. Eden od pripornikov je med deljenjem čaja pristopil do drugega in mu v trebuh zarinil prirejen nož. Napadalca sta obvladala pravosodna policista, ki sta pripornike nadzirala med sprehodom. Po dogodku so ga premestili v drugi pripor, kjer bo za dogodek disciplinsko kaznovan, najverjetneje bo moral za en mesec v samico. O primeru je bila kakopak obveščena tudi policija, po naših podatkih odgovornemu za incident grozi kazenska ovadba zaradi poskusa uboja. Hudo ranjenega pripornika so z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico. Po naših podatkih je žrtev 40-letni Alen Ž. iz Ljubljane, napadalec pa moški z zajetnim kazenskim spisom in dolgo "kilometrino" v slovenskih zaporih. In sicer 32-letni bosanski državljan Mehmed Mahmutović, domnevni ropar in posiljevalec ljubljanskih prostitutk, ki je pred aretacijo junija lani, ko so ga policijski specialci skupaj s pajdašem Dušanom Avdićem aretirali na plaži v Fiesi, veljal za zelo nevarnega in oboroženega osumljenca.

Žrtve sploh ne pozna

​Napad na Alena Ž. so nam potrdili tudi v Upravi Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS). Pravijo, da žrtev in napadalec po njihovih podatkih nista bila v nobenem sporu. Napadalec je žrtev napadel s prirejenim ostrim predmetom, za katerega še ugotavljajo, kje ga je dobil. Ali se je morda napad lahko zgodil prav zato, ker bi bilo na zaporniškem dvorišču v času sprehoda pripornikov premalo pravosodnih policistov, nas je zanimalo. V URSIKS to zanikajo in pravijo, da je bilo na dvorišču vse tako, kot zahteva varnostni načrt. Na naše vprašanje, ali je morda znano, ali je Mahmutović Alena Ž. napadel, ker mu je to nekdo naročil, v URSIKS odgovarjajo, da s tem podatkom ne razpolagajo. Da pa je zadevo prevzela policija, ki preiskuje okoliščine napada in kaznivo dejanje. Dobro obveščeni viri so Večeru razkrili, da je bil Mahmutović samo izvajalec naročila, saj Alena Ž. sploh ni poznal. Kdo je naročnik, bo ugotavljala policija, neuradno pa smo izvedeli, da bi lahko bil incident povezan s človekom, ki naj bi bil Alena Ž., domnevno celo z lažnim pričanjem pred policijo, spravil v kazenski postopek in za rešetke pripora. V sodni preiskavi se je Alen Ž. po naših podatkih branil kot nedolžen, da nima ničesar z napeljevanjem k uboju, česar ga bremeni tožilstvo. Kot smo izvedeli neuradno, Alen Ž. dokazuje, da ni storilec, ampak žrtev človeka, ki ga je spravil v kazenski postopek. Obramba Alena Ž., smo izvedeli od virov blizu preiskovalcev, naj bi bila tega človeka celo ovadila, ker je nekomu naročil, naj Alena Ž. za vedno utiša, nagrada za njegovo smrt pa bi bila 25 tisoč evrov. Umor ni bil izvršen, zdaj pa naj bi bil ta naročnik prek tretje osebe Mahmutoviću naročil, naj med sprehodom "poskrbi" za Alena Ž.

Z lepilnim trakom jim je zalepil usta

Mehmed Mahmutović se na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča brani z molkom.
Jaka GASER/Dnevnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta