Po streljanju v romskem naselju: Župane skrbi, da bodo razmere eskalirale

Elizabeta Planinšič
09.09.2024 15:22

"Romi so sami sebi največja grožnja," je dejal novomeški župan Gregor Macedoni. Policija potrebuje večja pooblastila, trdi župan občine Črnomelj Andrej Kavšek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizorišče streljanja in požiga v naselju Šmihel pri Novem mestu 
Bojan Velikonja/dnevnik

Po nedeljskem streljanju v romskem naselju Šmihel, v katerem je bila poškodovana 13-letna deklica, so se odzvali štirje župani in podžupan občin, v katerih živijo tudi Romi. Skrbi jih namreč, da bodo razmere v prihodnje še bolj eskalirale.

V nedeljo kmalu po poldnevu naj bi se bili v Šmihelu sprli dve romski družini. Takrat je 51-letnik pograbil za orožje in pričel streljati, zablodela krogla pa je zadela osnovnošolsko deklico. Deklico so odpeljali v bolnišnico. Po neuradnih informacijah se je med streljanjem in kaosom, ki je zavladal v Šmihelu, poškodovalo še eno mladoletno dekle, vendar še ni jasno, ali jo je oplazila krogla ali pa se je poškodovala med begom. Še pred prihodom policistov so s strelcem poskušali obračunati sovaščani, kot smo izvedeli, so mu iz maščevanja zažgali hišo. Požar so pogasili gasilci. Kriminalisti preiskujejo več sumov kaznivih dejanj, tudi poskus uboja. Glavni osumljenec, 51-letnik iz naselja Šmihel, je že stari znanec policije, tudi v preteklosti pa so ga obravnavali zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Moški naj bi bil že dlje časa v sporu z drugimi vaščani. 

"Obžalujemo, da se je včeraj zgodil strelski obračun znotraj romske skupnosti med dvema družinama," je na današnji tiskovni konferenci povedal novomeški župan Gregor Macedoni. Kot je dejal, gre za dokaz, da so "Romi sami sebi največja grožnja", ter da je za nastali položaj najbolj odgovorna država s svojim neukrepanjem. Župan občine Črnomelj Andrej Kavšek je opozoril, da so imeli tudi v Beli krajini "pester vikend". Po njegovih besedah je zagorela hiša v romskem naselju, bilo je nekaj policijskih intervencij ... Kavšek je prepričan, da potrebuje policija večja pooblastila. Dodal je, da so njegovi občani tudi policisti, ki pa se mu smilijo zaradi nemoči. 

Tudi v Posavju se stanje ne izboljšuje, je dejal župan občine Brežice Ivan Molan. Pri čemer je poudaril, da so pristojnosti in odgovornosti do romske skupnosti med državo in občinami v zakonodaji jasno porazdeljene. "Občine imamo samo eno nalogo, da zagotavljamo prostorske rešitve oziroma zemljišča, kjer si Romi lahko uredijo legalne objekte," je poudaril Molan. Po njegovem mnenju bi morala država vzpostaviti nadzor nad porabo socialnih transferjev, ne pa odgovornosti prelagati na občine. Kot je dodal, se posamezniki, ki so zaradi raznih prekrškov prejeli kazni od policije, izogibajo zaposlitvam tudi zato, ker bi jim bila globa takoj odtrgana od prejetega dohodka.

Kočevski podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Gregor Košir pa je dejal, da je nujno treba obravnavati bagatelne kraje. "Še vedno hodijo posamezniki iz trgovin, ne da bi plačali. Nujno je treba opraviti razpravo, ali je socialna pomoč res nedotakljiva, tudi za prekrškarje, tudi za kriminalce, tudi za tiste, ki ne spoštujejo osnovnih pravil družbe,” je sklenil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta