Pogojna kazen za smrt motorista

Andrej Bedek, Vestnik
07.04.2020 06:45

Ines Munda iz Črenšovcev je obsojena povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, v kateri je avgusta 2017 en človek izgubil življenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Voznica osebnega avtomobila je nepazljivo zavila na domače dvorišče in ob tem zaprla pot motoristu. Trčenje je bilo tako silovito, da je 25-letnik umrl na prizorišču nesreče.
Andrej Bedek/Vestnik

Zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti v prometni nesreči, ki se je zgodila 18. avgusta 2017 v Ulici Prekmurske čete v Črenšovcih in v kateri je umrl 25-letni motorist iz Gaberja, je bila na murskosoboškem okrožnem sodišču obsojena Ines Munda iz Črenšovcev. V sredini marca jo je sodnica Natalija Goldinskij Husar obsodila na 14 mesecev pogojne zaporne kazni. V zapor ji tako ne bo treba, če v enem letu ne stori podobnega kaznivega dejanja. Obsojenka bo lahko tudi obdržala vozniško dovoljenje, če v enem letu ne bo storila hujšega prometnega prekrška. Goldinskij Husarjeva je v izreku sodbe poudarila, da je vozničino ravnanje, ko se ni prepričala, ali lahko varno z osebnim avtomobilom zavije v levo, res povzročilo prometno nesrečo.

​Tožilec terjal strožjo kazen

​Sodba pa je milejša od zahtevane, ker po sodničinih besedah sokrivdo za nesrečo nosi tudi pokojni motorist, ki je skozi Črenšovce vozil hitreje, kot je bilo dovoljeno. Višji državni tožilec Drago Farič je terjal, da sodišče obtoženko spozna za krivo in jo obsodi na 20 mesecev zapora. Tožilec bi se strinjal, da bi kazen lahko odslužila z delom v korist družbe. Zahteval je še, naj se Mundi za obdobje enega leta odvzame vozniško dovoljenje. Ker mu sodišče ni sledilo, se bo tožilec zoper sodbo glede višine kazni pritožil. Farič je obtožnico dokazoval predvsem na izpovedi dveh prič, voznice in njene sopotnice, ki sta se tik pred nesrečo vozili v avtomobilu za Mundo. Obe sta pričali, da je slednja sicer upočasnila vožnjo, s smernikom nakazala, da bo zavila, a povsem svojega avtomobila vseeno ni zaustavila. Voznica je še dobro videla, kako po nasprotnem pasu ceste pelje motorist.

Še danes se spomni

Odvetnik Peter Rotar je za svojo varovanko predlagal oprostilno sodbo, ki jo je oprl predvsem na podatek, da je motorist skozi Črenšovce vozil s hitrostjo vsaj 90 kilometrov na uro, čeprav je tam dovoljeno peljati le s 50 kilometri na uro. Tako so izračunali kar trije izvedenci, ki so bili pozvani k izdelavi izvedenskega mnenja. Ker je na rahlo predelanem motorju obenem vozil še agresivno in nepredvidljivo, ga je Munda zato lahko spregledala, je menil Rotar. Sam je izpostavil dve izpovedi, v katerih sta očividca nesreče opisala, da je motorist vozil sunkovito in je tudi prehiteval. "Nesreča se ne bi zgodila, če bi udeleženec v prometu vozil tako, kot se od njega pričakuje," je zagovornik sklenil svoj nastop.
Ines Munda je v svojo obrambo s solzami v očeh pred izrekom sodbe povedala, da vsakič, ko se pelje po tej cesti in zavija na domače dvorišče, podoživi 18. avgust 2017. Prepričana pa je, da ni kriva za nesrečo, saj je pred zavijanjem ravnala zelo previdno: "Tega dne, pa čeprav je minilo dve leti in pol od nesreče, se spomnim, kot da bi bil danes. Ustavila sem se in spustila vozila mimo. Ker motorista nisem videla, sem zavila levo na dvorišče. Ko je prišlo do trka, sem za nekaj časa od šoka kar obsedela v avtomobilu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta