Policija in prisilna sredstva: Redko streli, večinoma vklepanje in vezanje

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
12.11.2020 07:00

Policisti so lani prisilna sredstva uporabili zoper skoraj 4000 ljudi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti so strelno orožje lani uporabili enkrat, opozorilno pa so streljali dvakrat.
Igor Napast

Včeraj so, da bi obvladali kršitelja, policisti uporabili tako strelno orožje, kot prvič v zgodovini tudi električni paralizator. Najprej so izstrelili opozorilni strel, nato uporabili paralizator, a neuspešno, na kršitelja so nato še streljali. Policisti sicer strelno orožje pri svojem delu uporabijo le redko: lani so ga uporabili le enkrat, v letu 2018 ga niso uporabili. Opozorilni strel, ki se ne šteje kot uporaba strelnega orožja, so lani izstrelili dvakrat, prav tolikokrat tudi leto poprej. Prisilna sredstva so lani uporabili 7610-krat v 3479 primerih zoper 3945 oseb. V veliki večini primerov so bili uporabljeni sredstva za vklepanje in vezanje ter telesna sila. Pri uporabi prisilnih sredstev je telesne poškodbe utrpelo 61 kršiteljev. V lanskem letu se je v postopkih uporabe prisilnih sredstev poškodovalo 86 policistov, od tega trije huje, v letu 2018 je bilo poškodovanih 106 policistov, štirje huje. V zadnjih desetih letih je bilo najmanj, to je 58, poškodovanih policistov leta 2015, največ, kar 148, pa jih je bilo leta 2012, posledično zaradi interveniranja na množičnih protestih tega leta.

V lanskem letu so policisti zabeležili 188 kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja in napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti, leta 2018 pa 158. Število napadov je od leta 2011, ko jih je bilo 289, do leta 2017 postopoma upadalo, lani pa se je ponovno začelo rahlo povečevati. "Število napadov na policiste v letu 2019 je pod desetletnim povprečjem - to je povprečno 215 napadov na policiste na leto -, toda posamezni primeri najnevarnejših oblik napadov na policiste kažejo, da so policisti pri opravljanju nalog policije še vedno dokaj ogroženi," je zapisano v letnem poročilu policije za lansko leto. Pri večini kaznivih dejanj napadov nanje policisti sicer niso poškodovani, so pa bili policisti v teh napadih lažje poškodovani v povprečju tridesetkrat na leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta